Preview και πρόγραμμα GP Μπαχρέιν: Επιτέλους πρεμιέρα!


Μετά από αναμονή τριών μηνών, η Formula 1 επιστρέφει για να εισέλθει στη νέα της εποχή, ξεκινώντας το «ταξίδι» τη από την πίστα του Μπαχρέιν.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: PIRELLI
  • 1/3/2023

Η προσμονή ήταν γλυκιά, αλλά ευτυχώς έφτασε στο τέλος της. Τα νέα μονοθέσια της Formula 1 ετοιμάζεται να πατήσει πίστα για πρώτη φορά σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, με το Grand Prix του Μπαχρέιν να αποτελεί τον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν του 2023.

Από το 2004 επισκεπτόμαστε το βασίλειο του Περσικού Κόλπου, ενώ από το 2014 ο αγώνας διεξάγεται υπό το φως των δυνατών προβολέων της πίστας του Σακχίρ.

Είναι ένα από τα πρώτα πονήματα του αρχιτέκτονα και σχεδιαστή Hermann Tilke, και διαθέτει όλα τα στοιχεία που αποτελούν «σήμα κατατεθέν» για τον ίδιο: μία μεγάλη ευθεία εκκίνησης-τερματισμού, τεχνικές στροφές στην αρχή του γύρου, γρήγορες καμπές με ροή στο μεσαίο sector, και την πίσω ευθεία που έρχεται να δώσει ακόμα μία καλή ευκαιρία για προσπέρασμα.

Με δεδομένο ότι το τελευταίο τεστ πριν την έναρξη της χρονιάς έλαβε χώρα στην ίδια πίστα, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε και σε τι κατάσταση θα βρίσκονται οι ομάδες, κι αν θα προχωρήσουν σε αλλαγές στα αυτοκίνητά τους.

Από τη σκοπιά των ελαστικών

Για το Μπαχρέιν, η Pirelli επέλεξε τις πιο σκληρές γόμες της (C1, C2, C3), με τον επικεφαλής της Pirelli Motorsport, Mario Isola, να εξηγεί:

«Ο πρώτος αγώνας του πρωταθλήματος θα δείξει αν έπιασαν τόπο όση εξέλιξη κάναμε πέρυσι στα ελαστικά, γεγονός που μας επέτρεψε να βελτιώσουμε περαιτέρω τη δομή των ελαστικών και να εισαγάγουμε μια νέα γόμα.

«Η νέα C1 θα κάνει το ντεμπούτο της στο Sakhir: μια εντελώς νέα γόμα βασισμένη στη C2 του περασμένου έτους, που μας επιτρέπει να μειώσουμε το χάσμα απόδοσης μεταξύ των σκληρότερων γομών της σειράς. Αναμένουμε ότι θα είναι μια καλή επιλογή για τον αγώνα και αυτό το Σαββατοκύριακο. Το "undercut" είναι είναι συχνά καθοριστικό για το Grand Prix του Μπαχρέιν, οπότε θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς οι ομάδες χρησιμοποιούν αυτό το νέο στοιχείο στην τριάδα των γομών που είναι διαθέσιμες για Sakhir.»

Το πρόγραμμα του αγώνα - Ζωντανή μετάδοση από ΑΝΤ1/ΑΝΤ1 Plus, και F1 TV Pro:

Παρασκευή 3/3:

FP1: 13:30-14:30

FP2: 17:00-18:00

Σάββατο 4/3:

FP3: 13:30-14:30

Κατατατήριες: 17:00-18:00

Κυριακή 5/3:

Αγώνας: 17:00

Πληροφορίες για το Grand Prix

Πρώτο GP: 2004

Μήκος πίστας: 5,412 χιλιόμετρα

Γύροι: 57

Απόσταση αγώνα: 308,238 χιλιόμετρα

Ρεκόρ αγώνα: 1:31.447 (Pedro de la Rosa, 2005)