Στο Ολλανδικό GP έσπασε ένα ρεκόρ που κράταγε έξι χρόνια


Το χαοτικό Grand Prix Ολλανδίας έφερε την κατάρριψη ενός ενδιαφέροντος ρεκόρ που κρατούσε από την Κίνα του 2016.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: PIRELLI
  • 29/8/2023

Η βροχή στην αρχή και στο φινάλε του Grand Prix Ολλανδίας στο στενό και τεχνικό Zandvoort, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αρκετοί οδηγοί με καλό ρυθμό βρέθηκαν πίσω να παλεύουν να αναρριχηθούν, έφερε αρκετά προσπεράσματα, πολλά εκ των οποίων εντυπωσιακά.

Στο τέλος, το «κοντέρ» έγραψε 186 προσπεράσεις, που αποτελούν ρεκόρ για ένα Grand Prix, όπως αποκάλυψε σε εκτενή του ανάλυση ο χρήστης u/catchingisonething στο subreddit της Formula 1.

Το ρεκόρ μέχρι πρότινος είχε το Κινεζικό GP του 2016, όπου είχαν σημειωθεί 170 προσπεράσεις. 63 εξ αυτών έγιναν στον 2ο γύρο, που αποτελεί ρεκόρ, καθώς τα περισσότερα ήταν 45 στον 2ο γύρο του Ευρωπαϊκού GP του 2007.

Ακόμα και στο σημείο που ο αγώνας εξομαλύνθηκε και θύμισε περισσότερο έναν κανονικό αγώνα στο Zandvoort, από τον 7οως τον τελευταίο γύρο έλαβαν χώρα 73 προσπεράσματα

Τα περισσότερα προσπεράσματα έγιναν από τον Fernando Alonso (13), ενώ ο Logan Sargeant ήταν ο μόνος εκ των 20 που δεν έκανε καμία προσπέραση

Αυτός που είδε τις περισσότερες φορές να χάνει την θέση του ήταν ο Valtteri Bottas (20).

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πώς η μεθοδολογία που μετρά κάθε πηγή τα προσπεράσματα διαφέρει. Κάποιοι αναλυτές μετρούν ως προσπέρασμα και το να περάσει ένας οδηγός επειδή ο αντίπαλός του έκανε λάθος και βγήκε εκτός. 

Τέλος, αυτή είναι κι η εικόνα από τους προηγούμενους φετινούς αγώνες σε επίπεδο προσπεράσεων:

ΑγώναςΠροσπεράσεις
Μπαχρέιν37
Σαουδική Αραβία36
Αυστραλία29
Αζερμπαϊτζάν23
Μαϊάμι62
Μονακό22
Ισπανία65
Καναδά20
Αυστρία63
Μεγάλη Βρετανία26
Ουγγαρία16
Βέλγιο72
Ολλανδία186