Τα ρεκόρ που μπορούν να καταρρίψουν Verstappen και Red Bull μέσα στο 2023


Η τρομερή φόρμα στην οποία βρίσκονται Max Verstappen και Red Bull μπορεί να τους φέρει μπροστά στο να γράψουν ιστορία στη Formula 1 φέτος.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: RED BULL CONTENT POOL
  • 25/8/2023

Η κυριαρχία των Red Bull και Max Verstappen αφήνει αρκετά ρεκόρ στην ιστορία της Formula 1 «ευάλωτα», με αποτέλεσμα να μοιάζουν έτοιμα να καταρριφθούν ακόμα και φέτος.

Περισσότερες συνεχόμενες νίκες

Πρόκειται για ένα ρεκόρ που ο Verstappen μπορεί να ισοφαρήσει στην πατρίδα του και να ξεπεράσει στην Ιταλία, δύο εβδομάδες αργότερα.

Αυτή τη στιγμή, το ρεκόρ είναι 9 συνεχόμενες νίκες δια χειρός Sebastian Vettel, όταν ο Γερμανός το κατάφερε στην τελευταία πρωταθληματική του χρονιά το 2013.

Ο Ολλανδός έχει οχτώ συνεχόμενες νίκες, κι αν κερδίσει στο Ζάντφοορτ θα φτάσει τις 9. Στη Μόντσα, μπορεί να τις κάνει 10.

Περισσότερες νίκες σε μία σεζόν

Ο Max Verstappen έγραψε το νέο ρεκόρ με τις περισσότερες νίκες σε μία χρονιά με 15 το 2022, ξεπερνώντας τις 13 των Michael Schumacher και Sebastian Vettel.

Φέτος, με 10 νίκες σε 12 αγώνες και με άλλους 10 να απομένουν, ο Ολλανδός μπορεί να ξεπεράσει τον εαυτό του. Αν συνεχίσει στον ρυθμό που κινείται τώρα, στο Austin θα μπορέσει να φτάσει τις 16 νίκες και να γράψει ξανά το ρεκόρ, και πάλι με το δικό του όνομα.

Περισσότεροι βαθμοί σε μία σεζόν

Αυτή τη στιγμή, ο Verstappen έχει συλλέξει 314 βαθμούς, έχοντας βαθμούς τόσο από τους αγώνες, όσο και από τα sprint. Κάπως έτσι έχει καταφέρει να έχει μέσο όρο βαθμών ανά αγώνα 26,16, πάνω από μία νίκη δηλαδή.

Το ρεκόρ βαθμών σε μία σεζόν ανήκει στον ίδιο, με τους 454 που πήρε το 2022, αλλά αν συνεχίσει φέτος όπως πάει μέχρι στιγμής η χρονιά του, μπορεί να αγγίξει ακόμα και τους 570.

Μεγαλύτερη βαθμολογική διαφορά για το πρωτάθλημα

Αυτό είναι ένα ρεκόρ που τώρα ανήκει στον Vettel, καθώς κατέκτησε τον τίτλο του 2013 με διαφορά 155 βαθμών από τον Fernando Alonso.

Στους 146 έμεινε ο Verstappen, καθώς τόσο πίσω άφησε τον Charles Leclerc το 2022, αλλά φέτος, με τη διαφορά από τον Sergio Perez ήδη στους 125, υπάρχει η ευκαιρία για να ξεπεράσει τον άλλο σπουδαίο οδηγό της Red Bull και σε αυτό το ρεκόρ.

Νίκη από πολλές διαφορετικές θέσεις στην εκκίνηση

Στα πρώτα επτά χρόνια του στο σπορ, ο Verstappen πήρε όλες τις νίκες του εκκινώντας από τις πρώτες τέσσερις θέσεις του grid.

Ωστόσο, το 2022 άρχισε να κερδίζει κι από πιο πίσω, καθώς κατάφερε να κερδίσει από εννέα διαφορετικές θέσεις. Έτσι, του έχουν απομείνει μόλις δύο θέσεις εντός της δεκάδας για να εκκινήσει και να κερδίσει, η 5η και η 8η.

Ίσως φέτος το καταφέρει αν πάρει ποινή για αλλαγή μερών στη μονάδα ισχύος ή έχει κακές κατατακτήριες.

Το ρεκόρ το έχει ο Alonso, αλλά ο Ολλανδός τον έχει ισοφαρίσει (μέχρι στιγμής) φέτος.

Το μεγαλύτερο ποσοστό γύρων στην πρωτοπορία του αγώνα σε μία σεζόν

Με 567 γύρους στην πρώτη θέση, ο Verstappen μοιάζει να είναι σε καλή θέση για να σπάσει το ρεκόρ των 739 του Vettel, ίσως και στη Σιγκαπούρη. Αν συνεχίσει έτσι, θα φτάσει τους 1000 γύρους στην πρώτη θέση σε μία σεζόν, ποσοστό της τάξης του 78%.

Ως ομάδα, η Red Bull έχει ηγηθεί στο 95% των γύρων ως τώρα, καθώς όλες μαζί οι Ferrari, Mercedes, McLaren και Aston Martin έχουν γράψει μόλις 30 γύρους στην πρώτη θέση. Αν καταφέρει να ηγηθεί σε ακόμη 362 γύρους θα ξεπεράσει τους 1055 της Mercedes από το 2016.

Ωστόσο, το απόλυτο ρεκόρ του 97% των γύρων στην πρωτοπορία του αγώνα ανήκει στους Ayrton Senna και Alain Prost από το 1988 με τη McLaren, κάτι που σημαίνει ότι η RB πρέπει να ηγηθεί στους 596 από τους 602 γύρους που απομένουν φέτος.

Περισσότεροι συνεχόμενοι τερματισμοί στο βάθρο

Αυτό το ρεκόρ αντέχει εδώ και δύο δεκαετίες, καθώς ανήκει στον Michael Schumacher, όταν το 2002 πήρε 17 συνεχόμενα βάθρα, και μαζί με δύο βάθρα στο τέλος του 2001, έφτασε τα 19.

Ο Verstappen μετρά 13 συνεχόμενα από το Άμπου Ντάμπι του 2022 ως και τώρα, με τους Alonso (15), Hamilton (16) και Schumacher (19) να βρίσκονται μπροστά του στη σχετική λίστα. 

Πηγή: Motorsport.com