Το προβάδισμα της Red Bull στο DRS ίσως αναγκάσει την F1 να αλλάξει έναν κανονισμό


Τέτοιο είναι το πλεονέκτημα της Red Bull RB19 με το DRS ενεργοποιημένο που ίσως αλλάξει ένας σημαντικός κανονισμός.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 8/8/2023

Είναι γνωστό από την αρχή της φετινής σεζόν πως η Red Bull έχει καταφέρει να μεγιστοποιήσει το όφελος που έχει όταν ενεργοποιείται το DRS και το άνω στοιχείο της πίσω πτέρυγας σηκώνεται.

Στο Spa-Francorchamps, σε μία πίστα που έχει τη μεγάλη ευθεία Kemmel για 'crash test' τελικής ταχύτητας, αυτό το πλεονέκτημα των Αυστριακών ήταν πασίδηλο.

Σύμφωνα με μετρήσεις που παρουσίασε το Auto Motor und Sport, η RB19 βρίσκει 20,3 km/h με το DRS ανοιχτό, ενώ η αμέσως απόμενη καλύτερη επίδοση είναι της Ferrari με κέρδος 19 km/h.

Το πιο ενδιαφέρον είναι πως οι δύο ομάδες έτρεξαν με διαφορετικά επίπεδα κάθετης δύναμης στις πίσω αεροτομές, καθώς η Ferrari επέλεξε ένα σετάρισμα με πιο υψηλάεπίπεδα DF, γεγονός που θα έπρεπει να της δίνει πλεονέκτημα στο DRS, κάτι που όμως δεν έγινε.

Συγκεκριμένα:

ΟμάδαΜε το DRSΧωρίς το DRS
Red Bull340,8 km/h320,5 km/h
Ferrari337,3 km/h318,3 km/h
McLaren326,9 km/h311,6 km/h
Mercedes (Hamilton)333,0 km/h319,8 km/h

Το εν λόγω φαινόμενο φαίνεται να έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ιθυνόντων της Formula 1, που βλέπουν πως υπάρχει σαφής διαφορά ανάμεσα στην RB19 και τον ανταγωνισμό, και θέλουν να αλλάξουν έναν κανονισμό που διατρέχει το σπορ εδώ και μία δεκαετία.

Ήδη από παλαιότερες σεζόν υπήρχε η σκέψη για κατάργηση του DRS στις κατατακτήριες, ωστόσο τώρα υπάρχει και το κίνητρο.

Το DRS ήταν ελεύθερο προς χρήση σε όλο το μήκος της πίστας στις κατατακτήριες το 2011, αλλά από το 2012 και ως τώρα επιτρέπεται μόνο στις ζώνες DRS, για λόγους ασφαλείας.

Τώρα, ίσως να μην επιτρέπεται καν.