300 GP για τον Lewis Hamilton - Οι 5 καλύτερες στιγμές στην καριέρα του


Ο Lewis Hamilton συμπληρώνει 300 συμμετοχές στη Formula 1 στο Γαλλικό Grand Prix, και εμείς θυμόμαστε τις πέντε πιο αξιομνημόνευτες στιγμές της λαμπρής καριέρας του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 22/7/2022

Στο Grand Prix Γαλλίας, ο Lewis Hamilton πρόκειται να μπει σε ένα αρκετά «κλειστό club», καθώς θα φτάσει τις 300 συμμετοχές στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1.

Ο 7 φορές πρωταθλητής μπαίνει σε μία κατηγορία που βρίσκονται μόλις άλλοι 5 οδηγοί: ο Kimi Raikkonen (353 GP), ο Fernando Alonso (347), ο Rubens Barrichello (326), ο Jenson Button (309) κι ο Michael Schumacher (308).

Με 7 παγκόσμια πρωταθλήματα, 103 νίκες, 186 βάθρα, 103 pole positions και 4274,5 βαθμούς στο ενεργητικό του, ο Βρετανός οδηγός βρίσκεται στη κορυφή όλων των σημαντικών στατιστικών κατηγοριών, και με έναν ακόμα τίτλο θα ξεπεράσει και τον Michael Schumacher, για να γίνει ο σπουδαιότερος οδηγός σε επίπεδο επιτευγμάτων.

Μέσα σε αυτές τις 299 συμμετοχές του στο κορυφαίο μηχανοκίνητο σπορ, ο Hamilton έχει διαγράψει τη δική του πορεία, με συγκεκριμένα highlights μέσα στο πέρασμα των χρόνων.

  • Η πρώτη νίκη στον Καναδά το 2007

Ήταν 10 Ιουνίου 2007, όταν ο 22χρονος -τότε- Lewis Hamilton θα γευόταν για πρώτη φορά τη σαμπάνια από το υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Στην έκτη εκκίνησή του στη Fοrmula 1, ο οδηγός της McLaren πήρε την pole position και δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Η διακοπή μετά το σφοδρό ατύχημα του Robert Kubica δεν επηρέασε το μυαλό και τη συγκέντρωσή του, και έτσι ο Hamilton πήρε την πρώτη νίκη της καριέρας του, βάζοντας εαυτόν ενεργά στη μάχη του τίτλου - αν και θα έπρεπε να περιμένει λίγο παραπάνω για αυτόν...

  • Ο πρώτος τίτλος, το 2008

Μπορεί το 2007 η κόντρα του με τον Fernando Alonso να έβγαλε κερδισμένο τον Kimi Raikkonen, όμως το 2008 θα αποδεικνυόταν τελικώς η χρονιά του.

Φτάνοντας στον τελικό, το Βραζιλιάνικο GP, ο Hamiltom είχε προβάδισμα 7 βαθμών έναντι του Felipe Massa, που στην πατρίδα του είχε πάντα τον τρόπο να κάνει το κάτι παραπάνω.

Πράγματι, ο οδηγός της Ferrari έκανε αυτό που έπρεπε, κερδίζοντας τον αγώνα υπό καταρρακτώδη βροχή και συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Οι καρδιές στο Interlagos, όμως, θα έσπαγαν οχτώ δευτερόλεπτα μετά, όταν ο Hamilton θα προσπερνούσε τον Timo Glock, που ήταν στην πίστα ακόμα με ελαστικά για στεγνό οδόστρωμα, και θα έπαιρνε την 5η θέση, που βαθμολογικά του εξασφάλισε το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του - την εκπλήρωση της προφητείας.

  • Η μάχη του 2014

Μετά από αρκετά χρόνια, το 2014 ο Lewis Hamilton βρέθηκε ξανά στη διεκδίκηση ενός τίτλου, με μόνο αντίπαλο τον teammate του στη Mercedes, Nico Rosberg.

Οι δύο οδηγοί υπήρξαν συνοδοιπόροι και στενοί φίλοι στην πορεία τους προς τη Formula 1, αλλά αυτή η συντροφικότητα μετετράπη σε μία μεγάλη κόντρα για το πρωτάθλημα του 2014, αλλά και τα δύο επόμενα. 

Αρκετά τα σημεία τριβής εκείνη τη χρονιά, με μεγαλύτερο την επαφή τους στο Σπα, που είδε τον Hamilton να έχει κλαταρισμένο ελαστικό. 

Όλα έφτασαν να κριθούν στον τελικό του Άμπου Ντάμπι, στον οποίον ο Βρετανός είχε έτσι κι αλλιώς το βαθμολογικό προβάδισμα. Με τη δική του νίκη, και το τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Rosberg, ο Hamilton γινόταν για 2η φορά πρωταθλητής, ο πρώτος της υβριδικής εποχής της F1, επαναφέροντας τη Mercedes στην κορυφή του αθλήματος.

  • Φτάνοντας τον Ayrton Senna

Μετά τον πρώτο τίτλο με τη Mercedes το 2014, η κυριαρχία του συνδυασμού της γερμανικής ομάδας με τον Hamilton έμελε να καθορίσει την επόμενη 8ετία για το σπορ.

Κάπου στα μέσα αυτής της δυναστείας, και με τις pole position να μετατρέπονται στο... φόρτε του, ο -3 φορές τότε- πρωταθλητής κατέφτασε στο Μοντρεάλ το 2017 με την ισοφάριση του ρεκόρ του Ayrton Senna στις pole να μοιάζει εφικτή.

Όπερ κι εγένετο, με τον οδηγό της Mercedes να φτάνει τις 65 poles, και το Ινστιτούτο Ayrton Senna να του δωρίζει το κράνος του μεγάλου Βραζιλιάνου από τα χρόνια της Lotus-Honda. 

  • Φτάνοντας τον Michael Schumacher

Έπρεπε να περάσουν 45 χρόνια για να ισοφαρήσει ο Michael Schumacher το ρεκόρ των 5 πρωταθλημάτων του Juan Manuel Fangio.

Έφτασαν μόλις 16 για να μπορέσει ο Lewis Hamilton να φτάσει τα 7 του 'Schumi'.

Στο Τουρκικό GP, κι υπό καταρρακτώδη βροχή και τρομερή ολισθιρότητα στην άσφαλτο, ο Hamilton θα έφτανε πια τους 7 παγκόσμιους τίτλους, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του σπουδαίου Γερμανού - κι ακόμα, όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, το κατέχει μαζί του.