Alexander Albon: Πρώτος Ταϋλανδός από το 1954!


Η Toro Rosso επιβεβαίωσε τη συμφωνία της με τον Ταϋλανδό Alexander Albon ως νέο οδηγό της. Έτσι, οι τρεις πρώτοι οδηγοί του πρωταθλήματος της Formula 2... προβιβάστηκαν πλέον στην ανώτερη κατηγορία.

 
  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 27/11/2018

Αυτό δεν είχε ξανασυμβεί από το 2010: Οι τρεις πρώτοι οδηγοί του πρωταθλήματος της Formula 2 να προωθηθούν στη Formula 1! Εκείνη την εποχή, ήταν οι Nico Hülkenberg, ο Lucas di Grassi και ο Vitaly Petrov. Εκτός από τον George Russell (Williams) και τον Lando Norris (McLaren), για το 2019 έχει επιβεβαιωθεί και ο Alexander Albon, ο οποίος θα οδηγεί μαζί με τον Daniil Kvyat για την Toro Rosso.

Εκτός από το γεγονός ότι ο 22χρονος Βρετανός έχει ταϋλανδέζικες ρίζες και οδηγεί με ταϋλανδέζικη license (οι συνεταίροι της Red Bull είναι Ταϋλανδοί), η επιτυχημένη σεζόν του στη Formula 2 ήταν κρίσιμη για την προβολή, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της Toro Rosso, Franz Tost: «Κέρδισε τέσσερις αγώνες και τερμάτισε τρίτος στο πρωτάθλημα. Ο τρόπος, που προσπερνούσε πολλούς από τους αντιπάλους του στους αγώνες δείχνει ότι είναι έτοιμος και αρκετά ώριμος για τη Formula 1.»

Ο Alex Albon δήλωσε για το χριστουγεννιάτικο δώρο, που ελαβε φέτος νωρίτερα: «Είναι τόσο εντυπωσιακό να γνωρίζω ότι θα είμαι στη F1 το επόμενο έτος. Στην καριέρα μου μέχρι στιγμής έχω περάσει κάποια σκαμπανεβάσματα, ενώ το 2012 εκδιώχθηκα από την ομάδα της Red Bull. Μετά από όλα αυτά ήξερα ότι ο δρόμος μου προς τη Formula 1 θα ήταν πολύ πιο δύσκολος. Δούλεψα πολύ σκληρά και πάντα ήθελα να εντυπωσιάζω με το που έμπαινα στο αυτοκίνητο.»

Ο Albon δεν είναι ο πρώτος Ταϋλανδός στη Formula 1. Από το 1950 έως το 1956 ο Birabongse Bhanudej, γνωστός ως εκθαμβωτικός Prince Bira, συμμετείχε σε 19 αγώνες με τις Maserati, Gordini και Connaught, τερματίζοντας τέταρτος δύο φορές.

Έτσι, μόνο η δεύτερη θέση στη Force India είναι επίσημα ελεύθερη ακόμη. Εντούτοις, ο Lance Stroll είναι καλός δίπλα στον Sergio Perez. Ο πατέρας του αγόρασε το καλοκαίρι τη Force India με Καναδούς επιχειρηματίες. Για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, ο Stroll θα κάνει δοκιμές με την ομάδα, που ονομάζεται πλέον Racing Point.