Αποκλεισμός από τις κατατακτήριες του Σάο Πάολο για τον Hamilton


Ο Lewis Hamilton τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από τις κατατακτήριες του Interlagos, καθώς βρέθηκε παράνομο το μέγεθος του ανοίγματος του DRS στην πτέρυγα που χρησιμοποίησε.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 13/11/2021

Όλα ξεκίνησαν από την παρατήρηση του Max Verstappen με το τέλος των κατατακτήριων στο Intelagos, που έφεραν την προσοχή της FIA στην πτέρυγα του Hamilton.

Αυτό οδήγησε σε ειδική έρευνα από την πλευρά του τεχνικού επικεφαλής της FIA, Jo Bauer, ο οποίος έβγαλε κα το σχετικό πόρισμα, έχοντας βρει ότι όντως το DRS flap άνοιγε περισσότερο από το επιτρεπόμενο.

«Οι ρυθμιζόμενες θέσεις των ανώτατων πίσω πτερυγίων ελέγχθηκαν στο μονοθέσιο με αριθμό 44 για συμμόρφωση με το Άρθρο 3.6.3 των Τεχνικών Κανονισμών της Formula 1 του 2021. Η απαίτηση για την ελάχιστη απόσταση ικανοποιήθηκε», έγραφε η έκθεση του Bauer μετά τις κατατακτήριες.

«Αλλά οι απαιτήσεις για το μέγιστο άνοιγμα των 85 χιλιοστών, όταν το σύστημα DRS αναπτύσσεται και δοκιμάζεται σύμφωνα με το TD/011-19, δεν πληρούνται», πρόσθεσε.

Το θέμα παραπέμφθηκε στους αγωνοδίκες, που μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων, και μία ώρα συνάντησης με τους εκπροσώπους της Mercedes, κατέληξαν στο συμπέρασμά τους.

Κι αυτό ήταν να συνεχίσουν την έρευνα, με περισσότερα δεδομένα, το πρωί του Σαββάτου (σε ώρα Βραζιλίας), ενώ πτέρυγα κατασχέθηκε από την Ομοσπονδία για να την αναλύσει.

Το πόρισμα βγήκε το απόγευμα του Σαββάτου και ήταν καταδικαστικό για τον ίδιο, αφού αποκλείστηκε από τα αποτελέσματα των κατατακτήριων.

Σύμφωνα με το πόρισμα και την επίσημη ανακοίνωση των αγωνοδικών, έγιναν τέσσερα τεστ με πίεση 10N στην πτέρυγα για να φανεί αν όντως ξεπερνούσε σε άνοιγμα το ανώτατο όριο των 85 χιλιοστών, πράγμα που ίσχυε, εξ ου κι η ποινή.

Αυτό που τονίζεται, όμως, είναι πως η FIA δε βρήκε κάποιου είδους παρατυπία στον σχεδιασμό της πτέρυγας αυτόν καθαυτόν που θα σήμαινε πως υπάρχει δόλος από την πλευρά της ομάδας να ανοίγει το DRS πάντα περισσότερο, υπονοώντας πως μάλλον ήταν πρώτη φορά που υπήρχε τέτοια παρατυπία.