Απονενοημένο διάβημα


Προσπαθώ, είναι η αλήθεια, εδώ και καιρό, να ερμηνεύσω την αγωνιστική συμπεριφορά του Sebastian Vettel στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1. Μα όση προσπάθεια και να καταβάλω, δεν είναι εύκολο να καταλήξω. Διότι ο Vettel με την εν γένει στάση του φέτος έχει καταρρίψει κάθε λογική ανθρώπου που είναι τέσσερις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής και διεκδικεί –διεκδικούσε, για να είμαστε ακριβείς…- τον πέμπτο τίτλο του.

  • 7/10/2018

Μετά και από το «φιάσκο» -διότι περί τούτου πρόκειται- της Ιαπωνίας, ένα πράγμα είναι βέβαιο: ο Vettel έχει πρόβλημα ψυχολογία και εν πολλοίς, αυτοκυριαρχίας. Θα έλεγε κανείς πως σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει Γερμανό με αυτά που κάνει φέτος. Και δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον Vettel των τεσσάρων τίτλων της Red Bull. Ούτε καν με τον Vettel της πρώτης τριετίας στη Ferrari.

Κάποια στιγμή οι δικαιολογίες στερεύουν. Και φαίνεται όπως για τον Γερμανό έπεσε στη Σουζούκα η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Πλέον δεν μπορεί να πει τίποτα. Δύο λάθη, το πρώτο στις κατατακτήριες του Σαββάτου που του στοιχίζει πολύτιμες θέσεις στο grid του αγώνα, και το δεύτερο την Κυριακή στο συμβάν με τον Max Verstappen, πιστοποιούν πως ο Γερμανός έχει πλέον τεράστιο ψυχολογικό ζήτημα. Και το χειρότερο γι’ αυτόν είναι πως η ομάδα του δεν μπορεί να τον βοηθήσει, διότι εκεί το πρόβλημα δεν είναι απλά ψυχολογικό. Εκεί μιλάμε για καθαρή ανικανότητα διαχείρισης καταστάσεων και (ειδικά) κρίσεων.

«Γυρίζει το πράγμα;» μπορεί εύκολα να διερωτηθεί κάποιος. «Όχι», είναι η ξεκάθαρη απάντηση. Δεν γυρίζει. Δεν μπορεί να το γυρίσει ο Vettel, η ψυχολογία του οποίου βρίσκεται στα τάρταρα. Εδώ έκανε αγωνιστική γκάφα ολκής στην Ιαπωνία, και πάλι έσπευσε να ρίξει το ανάθεμα στον Verstappen. Για το δικό του… απονενοημένο διάβημα, να επιχειρήσει να προσπεράσει τον Ολλανδό εκεί όπου δεν θα μπορούσε να περάσει ούτε τον… Ericsson!

Δεν μπορεί να το γυρίσει η Ferrari, πολύ απλά διότι… δεν μπορεί. Οι Ιταλοί θυμήθηκαν και πάλι τον κακό εαυτό τους, χάνουν δύο τίτλους που πριν το καλοκαίρι φαινόταν πως θα τους κατακτούσαν και πλέον είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να δείξουν ένα καλύτερο πρόσωπο το 2019. Και για να… δέσει το γλυκό, έρχεται και ο Kimi Raikkonen.Ούτε κι αυτός μπορεί να βοηθήσει τον Vettel και φάνηκε στη Σουζούκα. Τι πιο απλό από το να… πάρκαρε το μονοθέσιό του ο Iceman< περιμένοντας τον teammate του στον τερματισμό, ώστε να του «χάριζε» δύο βαθμούς; Δεν το έκανε, όμως, ο Kimi. Δεν το σκέφτηκε; Δεν του ζητήθηκε; Μικρή σημασία έχει…

Στο δια ταύτα: πάμε για ένα φινάλε σεζόν το οποίο θα είναι χειρότερο απ’ αυτά των παρελθόντων ετών. Όχι διότι ο Hamilton από το Όστιν λογικά θα είναι «πεντάκις», ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Juan Manuel Fangio. Αλλά διότι «ξενέρωσε» ο κόσμος με όλα αυτά τα ανεκδιήγητα που έχουν συμβεί στη Ferrari τον τελευταίο μήνα. «Ο Έντσο ήδη θα είχε πάρει σκούπα», έγραφα μετά το «Βατερλό» της Σιγκαπούρης. Κι έτσι είναι. Μόνο που τη σκούπα καλείται να την πάρει ο Maurizio Arrivabene, αν δεν θέλει να έχει την τύχη των (αποτυχημένων) προκατόχων του…