Aston Martin: Αργεί ακόμα η νέα αεροδυναμική σήραγγα - Πότε θα φανούν τα οφέλη της


Ο τεχνικός επικεφαλής της Aston Martin F1, Dan Fallows, μίλησε για την πρόοδο με την κατασκευή της νέας αεροδυναμικής σήραγγας στο Silverstone.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: ASTON MARTIN
  • 12/12/2022

Με την εξαγορά της ομάδας του Silverstone από τον Lawrence Stroll και την μετονομασία του σε Aston Martin, έγινε σαφές πως στόχος είναι η κατάκτηση της κορυφής της Formula 1.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η ομάδα να προχωρήσει σε σημαντικές αναβαθμίσεις στις -γηρασμένες πλέον- εγκαταστάσεις της - κι αυτό ακριβώς κάνει.

Παρά τις καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Aston Martin συνεχίζει κανονικά με την κατασκευή του νέου εργοστασίου, και ειδικά της νέας αεροδυναμικής σήραγγας.

Μιλώντας για αυτό, ο Dan Fallows, που πρόσφατα ανέλαβε τα ηνία τυ τεχνικού τομέα της ομάδας, τόνισε πως το πρώτο μονοθέσιο που θα έχει σχεδιαστεί με τη νέα σήραγγα θα είναι εκείνο του 2025:

«Στόχος είναι η σήραγγα να είναι έτοιμη προς χρήση στα μέσα του 2024.

«Ελπίζουμε να έχει οφέλη στο μονοθέσιο του 2025. Ανάλογα με το πώς θα διαχειριστούμε τα πράγματα, το μονοθέσιο του 2025 θα είναι το πρώτο που θα επωφεληθεί από τη νέα σήραγγα.

«Σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο, αυτό θα είναι έτοιμο ως ένα βαθμό του χρόνου, οπότε ελπίζουμε πως τα μονοθέσια πριν από εκείνο του 2025 θα δουν τα οφέλη των νέων εγκαταστάσεών μας.»

Ο λόγος που όλο αυτό θα πάρει μία τριετία είναι γιατί πρέπει μετά την κατασκευή, να έρθει και το απαραίτητο καλιμπράρισμα:

«Αναπόφευκτα, όταν κατασκευάζεις μία νέα σήραγγα, πρέπει να τη ρυθμίσεις αναλόγως.

«Κι αυτό γίνεται για να καθορίσεις ότι θα υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα σε αυτά που θες να βρεις κι αυτά που θα δεις από τις μετρήσεις.

«Είμαστε αρκετά τυχεροί που κάνουμε δοκιμές στη σήραγγα της Mercedes, μία εγκατάσταση υψηλής ποιότητας, οπότε πρέπει να βεβαιωθούμε πως και η δική μας σήραγγα θα πρέπει να είναι σε αυτό το επίπεδο.

«Αυτή η διαδικασία παίρνει χρόνο. Αλλά μπορούμε να κάνουμε ορισμένα πράγματα για να επιταχύνουμε τα πράγματα, καθώς στόχος μας είναι να τη χρησιμοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό.»