Βγήκαν… μαχαίρια ανάμεσα στην Haas και την Alpine!


Στα… χαρακώματα μπήκαν η Haas και η Alpine για τα… μάτια του Fernando Alonso! Ο Ισπανός «υποβιβάστηκε» από την 7η στην 15η θέση της κατάταξης του γκραν πρι των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά από διαμαρτυρία της Haas για το μονοθέσιό του.

  • Του Γιάννη-Μάριου Παπαδόπουλου - Φωτό: Pirelli
  • 24/10/2022

Η διαμαρτυρία της Haas αφορούσε στον δεξιό καθρέφτη του μονοθεσίου του Ισπανού, ο οποπιος αποκολλήθηκε προς το τέλος του αγώνα. Ήτανμ συνέπεια του τρομακτικού συμβάντος με πρωταγωνιστή τον Ισπανό και τον Lance Stroll, από το οποίο ο Alonso βγήκε… αλώβητος!

Ωστόσο, η διαμαρτυρία που υπέβαλε το βράδυ της Κυριακής η Haas τόσο για το μονοθέσιο του Alonso όσο και για εκείνο του Sergio Perez της Red Bull, κρίθηκε αποδεκτή από τους αγωνοδίκες.

Και ενώ οι αγωνοδίκες επέλεξαν να μην τιμωρήσουν τον Perez, η Alpine του Alonso κρίθηκε ότι βρισκόταν σε μη ασφαλή κατάσταση μετά τη σύγκρουση και επιβλήθηκε ποινή 30 δευτερολέπτων μετά τον αγώνα στον δις Παγκόσμιο Πρωταθλητή.

Τα επιχειρήματα της Alpine ότι παρόμοιες ζημιές στα μονοθέσια των Lewis Hamilton και Charles Leclerc στο Γκραν Πρι της Ιαπωνίας το 2019 δεν είχαν λάβει καμία προειδοποίηση θεωρήθηκαν αβάσιμα.

Οι αγωνοδίκες σημείωσαν επίσης ότι η Haas «είχε πάρει τη μαύρη και πορτοκαλί σημαία σε τρεις περιπτώσεις φέτος για καταστάσεις που αφορούσαν το μονοθέσιό της σε μη ασφαλή κατάσταση» με πιο πρόσφατη από αυτές τις περιπτώσεις στο γκραν πρι της Σιγκαπούρης.

Η Alpine, εν τω μεταξύ, επέλεξε να διαμαρτυρηθεί για την ετυμηγορία, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η ομάδα ενήργησε δίκαια και έκρινε ότι το μονοθέσιο παρέμεινε δομικά ασφαλές ως αποτέλεσμα του συμβάντος του Fernando με τον Lance Stroll στον 22ο γύρο του αγώνα, με τον δεξιό καθρέφτη να αποκολλάται από το σασί ως αποτέλεσμα της ζημιάς που προκλήθηκε από το ατύχημα του Stroll. Η FIA έχει το δικαίωμα να βγάλει μαύρη και πορτοκαλί σημαία σε ένα μονοθέσιο κατά τη διάρκεια του αγώνα, αν το κρίνει μη ασφαλές και, σε αυτή την περίπτωση, αξιολόγησε το μονοθέσιο και αποφάσισε να μην ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο. Επιπλέον, μετά τον αγώνα, ο τεχνικός επιτετραμένος της FIA έκρινε ότι το μονοθέσιο ήταν νόμιμο. Η ομάδα πιστεύει επίσης ότι λόγω του ότι η διαμαρτυρία κατατέθηκε 24 λεπτά μετά την καθορισμένη προθεσμία, δεν έπρεπε να γίνει δεκτή και επομένως η ποινή θα πρέπει να θεωρηθεί άκυρη. Ως αποτέλεσμα αυτού του σημείου, η ομάδα διαμαρτυρήθηκε για το παραδεκτό της αρχικής διαμαρτυρίας της Haas».