Cost cap: Οι επόμενες κινήσεις της FIA και της Red Bull


Μετά την επισημοποίηση της παράβασης του ορίου στους προϋπολογισμούς από τη Red Bull κατά το 2021, η κατάσταση κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη είναι. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: RED BULL CONTENT POOL
  • 11/10/2022

Η χθεσινή (10/10) ανακοίνωση της FIA σχετικά με τη μικρής έκτασης [σ.σ.minor στο πρωτότυπο κείμενο] παράβαση του cost cap από τη Red Bull (και τη διαδικαστική παράβαση από πλευράς Aston Martin), έχει ανοίξει πλέον η συζήτηση για τις πιθανές ποινές που μπορεί να δεχθεί η ομάδα του Milton Keynes.

Σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, για 'minor breach' οι πιθανές τιμωρίες έχουν ως εξής:

  • δημόσια επίπληξη
  • αφαίρεση βαθμών Πρωταθλήματος Κατασκευαστών που απονεμήθηκαν για το Πρωτάθλημα που έλαβε χώρα εντός της Περιόδου Αναφοράς της παράβασης
  • αφαίρεση βαθμών Πρωταθλήματος Οδηγών που απονεμήθηκαν για το Πρωτάθλημα που έλαβε χώρα εντός της Περιόδου Αναφοράς της παράβασης
  • αναστολή από ένα ή περισσότερα στάδια ενός αγώνα ή αγώνων αποκλείοντας προς αποφυγή αμφιβολιών τον ίδιο τον αγώνα
  • περιορισμοί στην ικανότητα διεξαγωγής αεροδυναμικών ή άλλων δοκιμών ή/και μείωση του ανώτατου ορίου κόστους

Ωστόσο, αυτές οι ποινές μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα από τη FIA μόνο αν η ομάδα δεχθεί πως παρέβη κανονισμό και προχωρήσει σε Συμφωνία Αποδοχής Παράβασης (Accepted Breach Agreement).

Με δεδομένο ότι η RB απάντησε δηλώνοντας έκπληκτη από τα ευρήματα της Ομοσπονδίας, θα έλεγε κανείς πως το ενδεχόμενο να αποδεχθεί αβλεπί μία οποιαδήποτε τιμωρία μοιάζει τουλάχιστον απίθανο.

Ως εκ τούτου, το επόμενο στάδιο είναι η ακρόαση από ένα εξειδικευμένο πάνελ, μία δικαστική έδρα, που αποτελείται από 6 ως 12 δικαστές, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε διενέργεια δίκης, παρουσία μαρτύρως, και έπειτα θα αποφασίσουν κατά πλειοψηφία για την τιμωρία ή μη της ομάδας.

Αν η ομάδα κριθεί ένοχη και θέλει να ασκήσει έφεση, το ζήτημα μετά θα περάσει στο Διεθνές Εφετείο της FIA.

Το σίγουρο είναι πως το ζήτημα δεν έχει τελειώσει, και το πολιτικό παιχνίδι θα ξεκινήσει σύντομα για την απόδοση ή μη των ποινών, αλλά και την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος.