Δεν προχωρά με την έφεση η Mercedes - Στέφεται πρωταθλητής ο Verstappen


Η Mercedes ανακοίνωσε πως δεν θα προχωρήσει σε έφεση της απόφασης των αγωνοδικών για το GP του Άμπου Ντάμπι, ανοίγοντας τον δρόμο για την στέψη του Max Verstappen ως πρωταθλητή του 2021.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 16/12/2021

Με τη FIA να ανακοινώνει χθες πως θα συσταθεί ειδική επιτροπή για να γίνει έρευνα σχετικά με τα όσα έγιναν στους τελευταίους γύρους του τελικού στη Yas Marina, η Mercedes, που όλες αυτές τις μέρες βρισκόταν σε διαρκή επαφή με την Ομοσπονδία, αποφάσισε να μην εφεσιβάλει τις αποφάσεις των αγωνοδικών από την Κυριακή για τη χρήση του Αυτοκινήτου Ασφαλείας.

Αυτό σημαίνει πως απόψε ο Max Verstappen θα στεφθεί κανονικά πρωταθλητής στο Gala της FIA στο Λούβρο.

Η πλήρης ανακοίνωση της Mercedes: 

«Αγαπητοί φίλοι και κοινότητα της Formula 1,

Φύγαμε από το Άμπου Ντάμπι με δυσπιστία για αυτό που μόλις είχαμε δει. Φυσικά, είναι μέρος του παιχνιδιού να χάνεις έναν αγώνα, αλλά είναι κάτι διαφορετικό όταν χάνεις την πίστη σου στους αγώνες.

Μαζί με τον Lewis, έχουμε σκεφτεί προσεκτικά πώς να ανταποκριθούμε στα γεγονότα στον τελικό της σεζόν της Formula 1. Πάντα μας καθοδηγούσε η αγάπη μας για αυτό το άθλημα και πιστεύουμε ότι κάθε αγώνας πρέπει να κερδίζεται βάσει αξίας. Στον αγώνα της Κυριακής πολλοί θεώρησαν, συμπεριλαμβανομένων και εμάς, ότι ο τρόπος που εξελίχθηκε τα πράγματα δεν ήταν σωστός.

Ο λόγος που διαμαρτυρηθήκαμε για το αποτέλεσμα του αγώνα την Κυριακή ήταν επειδή οι κανονισμοί του αυτοκινήτου ασφαλείας εφαρμόστηκαν με έναν νέο τρόπο που επηρέασε το αποτέλεσμα του αγώνα, αφού ο Lewis ήταν σε επιβλητικό προβάδισμα και ήταν έτοιμος να κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Κάναμε έκκληση για το συμφέρον της αθλητικής δικαιοσύνης και έκτοτε βρισκόμαστε σε εποικοδομητικό διάλογο με τη FIA και τη Formula 1 για να δημιουργήσουμε σαφήνεια για το μέλλον, ώστε όλοι οι αγωνιζόμενοι να γνωρίζουν τους κανόνες βάσει των οποίων αγωνίζονται και πώς θα επιβληθούν . Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε την απόφαση της FIA να εγκαταστήσει μια επιτροπή για να αναλύσει διεξοδικά τι συνέβη στο Άμπου Ντάμπι και να βελτιώσει την ευρωστία των κανόνων, τη διακυβέρνηση και τη λήψη αποφάσεων στη Formula 1. Χαιρετίζουμε επίσης το γεγονός ότι έχουν προσκαλέσει τις ομάδες και τους οδηγούς να αναλάβουν μέρος.

Η ομάδα της Mercedes-AMG Petronas θα συνεργαστεί ενεργά με αυτήν την επιτροπή για να χτίσει μια καλύτερη Formula 1 - για κάθε ομάδα και κάθε οπαδό που αγαπά αυτό το άθλημα όσο εμείς. Θα κοιτάμε προσεκτικά αυτή τη διαδικασία, και τώρα αποσύρουμε την προσφυγή μας.

Προς τον Max Verstappen και τη Red Bull Racing: θα θέλαμε να εκφράσουμε τον ειλικρινή μας σεβασμό για τα επιτεύγματά σας αυτή τη σεζόν. Κάνατε αυτόν τον αγώνα για τον τίτλο του Πρωταθλήματος Formula 1 πραγματικά επικό. Μαξ, συγχαίρουμε εσένα και όλη την ομάδα σου. Ανυπομονούμε να σας δώσουμε τον αγώνα στην πίστα την επόμενη σεζόν.

Και τέλος, παρόλο που αυτό το πρωτάθλημα οδηγών δεν τελείωσε όπως ελπίζαμε, δεν μπορούσαμε να είμαστε πιο περήφανοι για την ομάδα μας.

Lewis, είσαι ο καλύτερος οδηγός στην ιστορία της Formula 1 και έβαλες την καρδιά σου σε κάθε γύρο αυτής της απίστευτης σεζόν. Είσαι ένας άψογος αθλητής εντός και εκτός πίστας και είχες άψογη απόδοση. Ως αγνός ανταγωνιστής και ως πρότυπο για εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, σε χαιρετίζουμε.

Valtteri, υπήρξες τόσο σημαντικό μέρος αυτής της ομάδας, δίνοντας πέντε Πρωταθλήματα Κατασκευαστών σε πέντε σεζόν. Σας ευχαριστούμε για την αξιοσημείωτη συμβολή σας στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού μας. Kiitos, Valtteri.

Τέλος, σε κάθε μία από τις επιδέξιες και παθιασμένες γυναίκες και άνδρες της Mercedes-AMG Petronas F1 Team στο Brackley και το High Performance Powertrains στο Brixworth: γράψατε ένα ιστορικό κεφάλαιο στην ιστορία του Ασημί Βέλους κερδίζοντας το όγδοο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών - στη ΣΕΙΡΑ. Αυτό είναι ένα άνευ προηγουμένου επίτευγμα. Με απλά λόγια: είναι φοβερό. Είστε απίθανοι.»