Επίσημο: Ακυρώθηκε το Κινεζικό Grand Prix - Δείτε ποιος είναι ο λόγος


Για άλλη μια χρονιά η Formula 1 δε θα ταξιδέψει στη Σαγκάη, με τους διοργανωτές να «πονοκεφαλιάζουν» για την κάλυψη του κενού 4 εβδομάδων που προκύπτει στο καλεντάρι του 2023.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 2/12/2022

Η πρώτη απώλεια για το καλεντάρι του 2023 στη Formula 1 επισημοποιήθηκε πριν από λίγες ώρες, με την οριστικοποίηση της ακύρωσης του Grand Prix της Κίνας, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 16 Απριλίου.

«Η Formula 1 μπορεί να επιβεβαιώσει, μετά από συζητήσεις με τον διοργανωτή και τις αρμόδιες αρχές, ότι το Grand Prix της Κίνας του 2023 δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω των συνεχιζόμενων δυσκολιών που παρουσιάζει η κατάσταση με τον COVID-19», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της F1.

Και συνεχίζει: «Η Formula 1 αξιολογεί εναλλακτικές επιλογές για την αντικατάσταση του κενού στο καλεντάρι του 2023 και θα ενημερώσει σχετικά στο επόμενο διάστημα».

Η τελευταία φορά που η F1 επισκέφτηκε την Κίνα ήταν το 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημία COVID-19. Τις τελευταίες μέρες υπήρχαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ήταν αναπόφευκτη η ακύρωση της διεξαγωγής του αγώνα, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που θέτει η Κίνα (5νθήμερη καραντίνα για άπαντες με την είσοδό τους στη χώρα).

Η ακύρωση του 4ου αγώνα της επόμενης σεζόν αφήνει ένα κενό τεσσάρων εβδομάδων στο καλεντάρι, μεταξύ του Grand Prix της Αυστραλίας στις 2 Απριλίου και του Grand Prix του Αζερμπαϊτζάν στις 30 Απριλίου. Η F1 προσπαθεί να πείσει τον promoter των Αζέρων να δεχθεί τη μετακίνηση του αγώνα στις 23 Απριλίου, αλλά οι αξιωματούχοι του Μπακού επιμένουν να διατηρήσουν την αρχική ημερομηνία, η οποία είχε συμφωνηθεί με τον επικεφαλής της F1, Stefano Domenicali.

Οι άνθρωποι του σπορ επιθυμούν να διατηρηθεί ο αριθμός των 24 αγώνων για τη νέα σεζόν και πλέον θα αναγκαστούν να στραφούν σε άλλες λύσεις. Μια επιλογή θα μπορούσε να είναι η επιστροφή στο Portimao, το οποίο φιλοξένησε το Grand Prix της Πορτογαλίας ως stand-in αγώνα το 2020 και το 2021, όταν η πανδημία COVID-19 προκάλεσε εκτεταμένες ακυρώσεις στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, είναι ακόμα νωρίς για να ληφθεί οριστική απόφαση, όπως φαίνεται και από τη σχετική ανακοίνωση της Formula 1. Συν τοις άλλοις, αν και ένας επιπλέον αγώνας επί ευρωπαϊκού εδάφους μοιάζει πιο «αναμενόμενη» επιλογή, ωστόσο ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει τις νέες προκλήσεις που θα προκύψουν στα logistics των ομάδων, από τη στιγμή που η συγκεκριμένη εξέλιξη θα προκύψει αρκετά αργά, με βάση το συνήθη προγραμματισμό τους.