Επίθεση από χάκερ στη Ferrari - Διαθέσιμα στο internet απόρρητα έγγραφα


Απόρρητα έγγραφα, δεδομένα, στατιστικά στοιχεία και εγχειρίδια της Ferrari βρίσκονται, πλέον, online! Η ίδια, πάντως, αρνείται ότι δέχθηκε κυβερνοεπίθεση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 3/10/2022

Οι «επιθέσεις» στη Ferrari τη φετινή σεζόν της Formula 1 δεν αποτελούν έκπληξη, με αφορμή ορισμένες επιλογές τακτικής σε Grand Prix. Ωστόσο, αυτή τη φορά, η επίθεση που δέχθηκε η ιταλική φίρμα είναι διαφορετική.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Corriere della Sera», που επικαλείται ανάρτηση του ιστότοπου Red Hot Cyber, η Ferrari δέχθηκε επίθεση από χάκερ, που χρησιμοποίησαν το κακόβουλο λογισμικό ransomware. Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, απόρρητα έγγραφα, όπως μεταξύ άλλων εσωτερικά έγγραφα, στοιχεία με δεδομένα και εγχειρίδια επισκευής, συνολικού μεγέθους σχεδόν 7 GB είναι διαθέσιμα στο internet και μπορεί ο καθένας να τα αποθηκεύσει ελεύθερα στον υπολογιστή του.

Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν στα έγγραφα που διέρρευσαν περιλαμβάνονται και πολύτιμα, όσο και άκρως απόρρητα, στοιχεία και δεδομένα από την ομάδα της Formula 1. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ζημιά θα είναι τεράστια. Την «ευθύνη» για την κυβερνοεπίθεση ανέλαβε η Cybergang RansomEXX.

Ωστόσο, η Ferrari, με ανακοίνωση που διένειμε μέσω e-mail, ξεκαθαρίζει ότι δεν έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης. Αναγνώρισε τη διαρροή, αλλά επεσήμανε ότι «δεν έχει στοιχεία για παραβίαση των συστημάτων της ή ransomware και ενημερώνει ότι δεν υπήρξε διακοπή των εργασιών και των λειτουργιών της. Η εταιρία εργάζεται για τον εντοπισμό της πηγής του συμβάντος και θα εφαρμόσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ferrari εμπλέκεται σε τέτοιου είδους επίθεση. Στο παρελθόν, το cybergang Everest είχε «χτυπήσει» την Speroni spa, μια εταιρεία που προμηθεύει εξαρτήματα για σπορ αυτοκίνητα. Στη συνέχεια, οι χάκερς δημοσίευσαν και πούλησαν δεδομένα και έργα των Ferrari, Lamborghini και Maserati.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες, η Ferrari ανακοίνωσε μια νέα συνεργασία με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας, Bitdefender. «Η εταιρία θα διερευνήσει και θα αξιολογήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας της Bitdefender για να τα ενσωματώσει στην επιχείρησή της», ανέφερε τότε σε σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Scuderia Ferrari, Mattia Binotto, είχε δηλώσει: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε αυτή τη νέα συνεργασία με την Bitdefender, με την οποία μοιραζόμαστε αξίες όπως το υψηλότερο επίπεδο τεχνολογικής απόδοσης, την προσπάθεια για αριστεία στην απόδοση και μια κουλτούρα ασφάλειας»

Πηγή: Corriere della Sera