Έρχεται ψαλίδι στις αμοιβές των οδηγών της Formula 1;


Σύμφωνα με πρόταση που συζητείται αυτόν τον καιρό, μέσα σε όλες τις μειώσεις που προβλέπονται για τα επόμενα χρόνια υπάρχει το ενδεχόμενο να μπει και πλαφόν στις αμοιβές των οδηγών.

  • 31/10/2020

Δύσκολη δουλειά το να είσαι οδηγός της F1, όντας ένας από τους ελάχιστους αυτού του πλανήτη που βρίσκεται στο επίκεντρο προβεβλημένου σπορ στον κόσμο. Προφανώς και τα χρήματα που παίρνει ένας οδηγός είναι πολλά, και -ιδίως για τους πρωταγωνιστές- μάλλον τα αξίζουν.

Η συζήτηση όμως που έχει ανοίξει για την μείωση των εξόδων κάθε ομάδας, φαίνεται ότι θα αγγίξει και τους οδηγούς. Μία νέα πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι, η οποία προβλέπει πλαφόν στις αμοιβές των οδηγών στα 30 εκατομμύρια δολάρια. Όχι όμως για κάθε οδηγό, αλλά για κάθε ομάδα.

Η πρόταση που συζητείται θα εκκινήσει από το 2023 και προφανώς δημιουργεί αρκετά προβλήματα στους οδηγούς αλλά και στις ομάδες. Για παράδειγμα στην Mercedes θα πρέπει να μοιράσουν 30 εκατομμύρια ανάμεσα στον Hamilton και τον Βottas, την στιγμή που μόνο ο πρώτος παίρνει τώρα ολόκληρο το ποσό αυτό συν 10 επιπλέον εκατομμύρια, και μάλιστα αναμένεται να το ανεβάσει με την υπογραφή του νέου συμβολαίου του χρόνου. 

Αντίστοιχα θα δημιουργήσει μεγάλες ανακατατάξεις σε ομάδες όπως η Red Bull όπου ο Verstappen παίρνει πολλά περισσότερα χρήματα από τον teammate του, κάτι που συμβαίνει γενικά σε όλες τις ομάδες.

Η πρόταση πάντως δεν έχει πάρει κάποια οριστική μορφή και δεν έχει συζητηθεί ακόμα, όμως έρχεται να προστεθεί στην συμφωνία για μείωση του κόστους των ομάδων στα 145 εκατομμύρια για το 2021 για να φτάσει στα 135 εκατομμύρια δολάρια για μετά το 2023.

Οι αμοιβές των οδηγών δεν εμπίπτουν σ' αυτά τα ποσά με βάση την αρχική συμφωνία, όμως ήδη συζητείται έντονα, ιδίως μετά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στα έσοδα η πανδημία. Αυτό πάντως που θα γίνει, ανεξάρτητα από του που θα καταλήξει αυτή η πρόταση, είναι ότι θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους οδηγούς των οποίων τα συμβόλαια λήγουν του χρόνου και το 2022. 

Η πρόταση για μείωση των μισθών των οδηγών έχει ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο. Αν μία ομάδα θέλει να πληρώσει περισσότερα για έναν top οδηγό, θα πρέπει να αφαιρέσει αυτό το ποσό από την εξέλιξη του μονοθεσίου της.

Πάντως για τις περισσότερες ομάδες και πέρα από ονόματα όπως του Hamilton ή του Verstappen υπολογίζεται ότι μόνο πέντε οδηγοί στη σεζόν 2020 παίρνουν πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια, ενώ πάνω από τους μισούς στο grid δεν ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.