Έτσι θα λύσουν το… πρόβλημα της Formula 1 οι Άραβες (video)


ΤΟ ΜΠΑΧΡΕΙΝ ΕΧΕΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΔΥΟ ΑΓΩΝΕΣ FORMULA 1 ΤΟ 2020, ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΥ» ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΩ COVID-19

  • ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • 16/6/2020

Οι Άραβες εξαρχής ήταν θετικοί στο ενδεχόμενο να φιλοξενήσουν διπλό αγώνα της Formula 1 στο τελευταίο μέρος της σεζόν. Μια σκέψη την οποία αρχικά αντιμετώπισαν με θετική διάθεση οι άνθρωποι της Liberty Media, όμως όσο περνούν οι ημέρες και οι εβδομάδες φαντάζει ως… σωτήρια για τους Αμερικανούς διοργανωτές των αγώνων της Formula 1.

Ο λόγος; Εάν το δει κανείς… επιδημιολογικά, το Μπαχρέιν του 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων μέχρι σήμερα έχει καταγεγραμμένα περίπου 19.000 κρούσματα κορωνοϊου, με 46 θανάτους, ενώ περισσότεροι από 13.200 πολίτες που νόσησαν, έχουν ήδη θεραπευθεί.

Υπάρχει, όμως, ένας σημαντικότερος λόγος. Πρακτικός. Η πίστα του Σακχίρ είναι η μοναδική πίστα απ’ όσες φιλοξενούν γκραν πρι της Formula 1, η οποία έχει πέντε διαφορετικές χαράξεις, οι οποίες είναι «Grade 1», δηλαδή έχουν ήδη αδειοδοτηθεί προκειμένου να μπορούν να φιλοξενούν αγώνες της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Το Endurance Circuit του 2010
Το Endurance Circuit του 2010

Μάλιστα ήδη δύο από τις συγκεκριμένες χαράξεις έχουν χρησιμοποιηθεί, καθώς από το 2004 έως το 2009 και από το 2012 μέχρι και πέρυσι χρησιμοποιείτο το «Grand Prix Circuit», ενώ το 2010 είχε διεξαχθεί αγώνας στο «Endurance Circuit». Όμως υπάρχει ακόμα μία διαδρομή, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, στην οποία προσβλέπουν ο Ross Brawn και οι συνεργάτες του.

Ο Brawn αναφέρθηκε στη διεξαγωγή αγώνα σε μία «σχεδόν οβάλ» πίστα στο Μπαχρέι. Φυσικά δεν αναφερόταν στο μικρό οβάλ του Σακχίρ με μήκος 2 χιλιόμετρα, το οποίο αποτελείται από μέρος της ευθείας εκκίνησης-τερματισμού, και την ακριβώς πίσω αντίστοιχη ευθεία.

Η κλασσική χάραξη του Μπαχρέιν
Η κλασσική χάραξη του Μπαχρέιν

Ο Brawn αναφερόταν στο Outer Ciurcuit των 3.664 μέτρων, το οποίο επί της ουσίας αποτελείται από τις τρεις ευθείες της κλασσικής χάραξης, με τη διαφορά πως από τη στροφή 4 τα μονοθέσια κατευθύνονται αριστερά και μέσω ενός συμπλέγματος γρήγορων καμπών, επιστρέφουν στην κλασσική χάραξη στη στροφή 13.

Πρόκειται για μια πίστα με 11 στροφές, η οποία πληροί της προδιαγραφές της Formula 1 και έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από την πιο «τεχνική» κλασσική διαδρομή, μιας και λόγω χάραξης είναι πολύ γρήγορη και τα μονοθέσια χρειάζονται ελάχιστη κάθετη δύναμη.

Το Outer Circuit
Το Outer Circuit

Με λίγα λόγια, το Μπαχρέιν μπορεί να προσφέρει μέσα σε δύο διαδοχικά Σαββατοκύριακα δύο εντελώς διαφορετικούς αγώνες ως προς τα χαρακτηριστικά και τις ρυθμίσεις των μονοθεσίων, κάτι που επιθυμεί σφόδρα η Liberty Media. Άλλωστε το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι Αμερικανοί είναι αγώνες… copy-paste, με ίδιους πρωταγωνιστές και ελάχιστο σασπένς!

Πολύ βασικό, επίσης, είναι ότι όλες οι διαδρομές στο Σακχίρ είναι έτοιμες, όλες μπορούν να φιλοξενήσουν νυχτερινό αγώνα και φυσικά η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται η πίστα, μέσα στην έρημο, μπορεί να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή «απομόνωση» των εμπλεκόμενων με τον αγώνα.