F1 2021: Η χρονιά μέσα από τη μάχη των teammates (γραφήματα)


Οι αριθμοί κάποιες φορές λένε την αλήθεια, ιδίως όταν έχουμε να συγκρίνουμε teammates μεταξύ τους!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ, ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ: @107PercentF1
  • 19/12/2021

Το πρωτάθλημα της F1 για το 2021 κράτησε κοινό και αναλυτές σε αγωνία από το πρώτο ως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Η μάχη των Max Verstappen και Lewis Hamilton χαρακτήρισε μία από τις πιο συναρπαστικές σεζόν της ιστορίας του σπορ, αλλά δεν επέτρεψε στο να δοθεί η δέουσα προσοχή και στις υπόλοιπες θέσεις, στις μάχες ανάμεσα στους teammates.

Το Car and Driver Greece συνεργάστηκε με το 107% F1, τον λογαριασμό στο Twitter που ασχολείται με το να αναδεικνύει μέσω γραφημάτων ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικά της Formula 1. 

Ο άνθρωπος πίσω από αυτό το account ονομάζεται Tom Gough, και τα παρακάτω graphs αποτελούν την πιο λεπτομερή απεικόνιση του λεγόμενου 'head-to-head' ανάμεσα στους οδηγούς κάθε ομάδας.

Η μάχη των κατατακτήριων

Πρώτα, το head-to-head του Σαββάτου. Σε αυτό το γράφημα, συγκρίνεται η θέση που κατέλαβε κάθε οδηγός στο τέλος των κατατακτήριων, με ή χωρίς ποινές.

Εδώ παρατηρείται μία ισορροπία σε ορισμένες ομάδες, όπως είναι οι Ferrari και Alfa Romeo, με τους Alonso και Ocon στην Alpine να μοιράζονται απόλυτα τις καλύτερες επιδόσεις σε qualifying - ένα στοιχείο που προκαλεί έκπληξη, αφού συνήθως ο Ισπανός καταφέρνει να επικρατεί των teammates του σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια.

Στο άλλο άκρο, βρίσκονται οι μάχες σε Red Bull, Williams και Haas και AlphaTauri. Εκεί, οι Verstappen, Russell, Schumacher και Gasly δεν άφησαν περιθώριο αντίδρασης στους ομοστάβλους τους, είτε λόγω απτής ταχύτητας, είτε λόγω εμπειρίας στην ομάδα και το σπορ.

Η μάχη της Κυριακής

Οι τάσεις που παρουσιάστηκαν στις κατατακτήριες συνεχίζονται και στους αγώνες, με τους οδηγούς που κυριάρχησαν τα Σάββατα να το πράττουν και τις Κυριακές.

Δεκαοκτώ φορές κέρδισε ο Verstappen τον Perez στον αγώνα, και πώς όχι άλλωστε, αφού ο Ολλανδός τερμάτισε 18 φορές στο βάθρο, είτε ως πρώτος, είτε ως δεύτερος - ποτέ τρίτος!

Αντίστοιχα κυρίαρχη εμφάνιση έναντι του Bottas έκανε ο Hamilton στη Mercedes.

Σε ισορροπία τα αποτελέσματα των Alonso-Ocon, με τον Ισπανό να ξεπερνά σε 12 περιπτώσεις τον teammate του, αν κι ο Γάλλος ήταν εκείνος που έφερε την πρώτη νίκη για την ομάδα του Enstone μετά την επιστροφή της ως εργοστάσιο στη Formula 1.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως, πως αν και ο Vettel ήταν αυτός που τα πήγε καλύτερα με την Aston Martin στις κατατακτήριες, στους αγώνες ο Stroll κατάφερε να τερματίσει υψηλότερα από τον 4κις πρωταθλητή teammate του 13 φορές.

Το τελικό αποτέλεσμα

Με εξαίρεση τους δύο οδηγούς της Haas, όλοι οι υπόλοιποι κατάφεραν να βαθμολογηθούν.

Οι δύο πρώτες ομάδες είδαν -δίχως έκπληξη- τα «μεγάλα όπλα» τους να κυριαρχούν στον βαθμολογικό πίνακα έναντι των teammates τους.

Η ισορροπία στην Alpine συνεχίζεται, με τον Alonso να κατακτά μόλις 7 βαθμούς παραπάνω από τον Ocon, καθώς κι οι δύο μαζί έφεραν την ομάδα στην 5η θέση.

Η σύμπνοια και το ομαδικό πνεύμα αποτυπώνεται άριστα και στην περίπτωση της Ferrari. Ο Sainz κατάφερε να βρεθεί πάνω από τον Leclerc μετά τον τελευταίο αγώνα, που με το βάθρο που κατέλαβε εκεί μπόρεσε να τερματίσει 5ος στη βαθμολογία, αλλά η τελική τους διαφορά είναι μόλις 5,5 βαθμοί.

BONUS: Πώς τα πήγε κάθε ομάδα στην πρώτη φάση της υβριδικής εποχής (2014-2021)

Ακολουθήστε τον λογαριασμό 107% F1.