F1 2022: Η κυριαρχία της Red Bull φαίνεται και στους αριθμούς (πίνακας)


Με το πέρας της σεζόν του 2022, εξετάζουμε τι ρυθμό είχαν οι ομάδες με το τέλος του πρωταθλήματος, με τη Red Bull να έχει προβάδισμα - και μάλιστα σημαντικό.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: FERRARI, MERCEDES, RED BULL CONTENT POOL
  • 7/12/2022

Το 2022 έφερε ριζικές αλλαγές στη Formula 1, με τους νέους κανονισμούς να προάγουν τις μάχες και την επιστροφή του ground effect να αποτελεί κομβικής σημασίας στο σχεδιασμό των μονοθεσίων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Red Bull με τη Ferrari βρέθηκαν να πρωταγωνιστούν, με τους Ιταλούς να ξεκινούν δυναμικά τη σεζόν, με 2 νίκες στους πρώτους 3 αγώνες, και τη RB να υπολείπεται σε κάθε τομέα.

Ωστόσο, με την πάροδο των GP, η RB18 «έχασε» βάρος, η F1-75 εμφάνισε ζητήματα αξιοπιστίας, αλλά και θέματα με τη φθορά των ελαστικών (χάρη και στη λάθος προσέγγιση στις αναβαθμίσεις), οπότε η ισορροπία άλλαξε.

Η Mercedes έχασε έδαφος σε σχέση με τα χρόνια της απόλυτης κυριαρχίας της, και βρέθηκε να κυνηγά στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς τις δύο πρωτοπόρους.

Στο midfield, η Alpine έδειξε να έχει από νωρίς το πάνω χέρι, με τη McLaren να έχει σημαντικά θέματα, τα οποία σταδιακά έλυσε για να φτάσει να απειλεί μέχρι το τέλος της σεζόν τους Γάλλους.

Όλα αυτά αποτυπώνονται άρτια στην διαφορά σε ρυθμό αγώνα που αποδίδεται ποσοστιαία στον παρακάτω πίνακα.

Αναλυτικά:

ΟμάδαΔιαφορά ρυθμού
Red Bull0,00%
Ferrari0,19%
Mercedes0,59%
Alpine1,46%
McLaren1,56%
Aston Martin1,84%
AlphaTauri1,84%
Alfa Romeo1,87%
Haas2,06%
Williams2,29%