F1 2023: Τα μονοθέσια του πρωταθλήματος - Πόσο άλλαξαν από πέρυσι (photos)


Θυμάστε τα περυσινά μονοθέσια των ομάδων; Δείτε τα νέα, βρείτε τις διαφορές και… συνηθίστε τα, λίγες μέρες πριν τις δοκιμές στην πίστα του Μπαχρέιν.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: Β.Π.
  • 18/2/2023

Με την εκδήλωση της Alpine, το βράδυ της Πέμπτης (16/2), ολοκληρώθηκαν οι παρουσιάσεις των μονοθεσίων των ομάδων της Formula 1 με τα οποία θα λάβουν μέρος στο φετινό πρωτάθλημα.

Βέβαια, υπήρχαν ομάδες, όπως η Red Bull, που αποκάλυψαν κυρίως το livery και όχι την τελική σχεδίαση που θα εμφανιστεί στο (μοναδικό) 3ήμερο δοκιμών του Μπαχρέιν, από τις 23 ως τις 25 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα νέα «όπλα» των ομάδων και να μάθουμε τις πρώτες εντυπώσεις οδηγών και επικεφαλής εν όψει της νέας σεζόν.

Πάντα στις περιπτώσεις των παρουσιάσεων, η πρώτη απορία που δημιουργείται είναι σε τι διαφέρει το νέο μονοθέσιο από που χρησιμοποίησαν οι ομάδες στο περασμένο πρωτάθλημα. Όλοι ψάχνουν να βρουν τις αλλαγές στα χρώματα, αλλά και στη σχεδίαση.

Αρωγός σε αυτή τη βοήθεια είναι ο επίσημος λογαριασμός Twitter της Formula 1, ο οποίος εμφανίζει τις δύο εκδοχές μαζί, ώστε να βγουν πιο εύκολα τα συμπεράσματα. Ελάτε, λοιπόν, να δούμε όλα τα μονοθέσια, τα οποία παραθέτουμε με τη σειρά που τερμάτισαν οι ομάδες το 2022.

Red Bull

Η πρωταθλήτρια του 2022 κράτησε κλειστά τα σχεδιαστικά χαρτιά της, παρουσιάζοντας μόνο το livery του μονοθεσίου της, σε ένα εντυπωσιακό event στη Νέα Υόρκη.

Οι διαφορές μοιάζουν αμελητέες, ωστόσο την παράσταση έκλεψε η ανακοίνωση της συμφωνίας με τη Ford, η οποία από το 2026 θα προσφέρει  τεχνογνωσία και την επωνυμία της στους κινητήρες τόσο της Red Bull, όσο και της AlphaTauri. Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση.

Ferrari

Για άλλη μια χρονιά η Ferrari ξεκινά με όνειρα και ελπίδες να επιστρέψει στην κορυφή της Formula 1. Η νέα SF-23 είναι πανέμορφη, ακολουθώντας τη σχεδιαστική φιλοσοφία του προκατόχου της (F1-75).

Η scuderia διατήρησε μεν το ίδιο οδηγικό δίδυμο, αλλά πλέον με νέο επικεφαλής, τον Freud Vasseur αντί του Mattia Binotto, αισιοδοξεί ότι έλυσε τα προβλήματα αξιοπιστίας του κινητήρα της. Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση

Mercedes

Σαν το πληγωμένο θηρίο που έχει γλείψει τις πληγές του, η γερμανική ομάδα στοχεύει να γίνει και πάλι κυρίαρχη, «γκρεμίζοντας» την Red Bull, ύστερα από μια χρονιά στην οποία τέθηκε νοκ-άουτ εξαρχής.

Η αισιοδοξία είναι δεδομένη για πολύ καλύτερο μονοθέσιο σε σχέση με πέρυσι, αλλά ουδείς ξέρει αν τα «ασημί βέλη», που φέτος θα είναι και πάλι μαύρα για λόγους μείωσης του βάρους, θα μπορούν να καλύψουν εξαρχής το χαμένο έδαφος. Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση.

Alpine

Η Alpine ήταν η ομάδα που τράβηξε τελευταία το κάλυμμα του μονοθεσίου της. Τελευταία, αλλά όχι καταϊδρωμένη, η γαλλική ομάδα με αμιγώς γαλλική σύνθεση πιλότων από φέτος (Esteban Ocon, Pierre Gasly).

Εκτός από το βασικό της livery, η Alpine παρουσίασε και ένα σε ροζ χρώμα, με το οποίο θα αγωνιστεί στα Grand Prix του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και της Αυστραλίας. Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση.

McLaren

Η McLaren γιορτάζει τα 60 χρόνια παρουσίας της στη Formula 1, γι’ αυτό και άλλαξε την καθιερωμένη ονομασία του μονοθεσίου της, βάζοντας το «60» μετά το «MCL».

Νέος επικεφαλής (Andrea Stella), νέος δεύτερος οδηγός (Oscar Piastri) και ρεαλισμός για τις προσδοκίες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση.

Alfa Romeo

Η Alfa Romeo ήταν από τις ομάδες που δεν «κρύφτηκε», παρουσιάζοντας την… κανονική Alfa Romeo C43 και όχι απλά το livery που θα έχει το μονοθέσιό της.

Το κόκκινο και το μαύρο είναι τα χρώματά της, ενώ η ύπαρξη νέων χορηγών συμβάλλει στη διαφοροποίηση της εικόνα της σε σχέση με πέρυσι. Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση.

Aston Martin

Με τον… αέρα του Fernando Alonso, ο οποίος διαδέχεται τον αποχωρήσαντα από τη δράση Sebastian Vettel, η Aston Martin παρουσίασε την καταπράσινη AMR23.

Βέβαια, επειδή το πράσινο, εκτός από χρώμα της ελπίδας, χαρακτηρίζει και… τερατάκι της ζήλιας, το νέο μονοθέσιο όχι μόνο διαφέρει αρκετά από το περυσινό, αλλά μοιάζει με την Red Bull του 2022! Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση.

Haas

Η Haas έσυρε πρώτη το χορό των παρουσιάσεων των νέων μονοθεσίων στις 31 Ιανουαρίου, αλλά ξέρει καλά ότι δύσκολα θα έχει ανάλογα πρωτεία στη διάρκεια του πρωταθλήματος.

Ωστόσο, η αμερικανική ομάδα ελπίζει ότι με το πιο έμπειρο οδηγικό δίδυμο, καθώς ο Nico Hulkenberg προστέθηκε δίπλα στον Kevin Magnussen, αντικαθιστώντας τον Mick Schumacher, θα έχει επιτυχίες ανάλογες της περυσινής ιστορικής pole position του Δανού στη Βραζιλία. Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση.

Alpha Tauri

Η «μικρή ομάδα» του ομίλου της Red Bull έχασε τον Pierre Gasly - στη θέση του ήρθε ο Nyck De Vries - αλλά βρήκε νέο χορηγό, την Orlen.

Η εταιρεία πετρελαιοειδών από την Πολωνία επηρέασε το livery του νέου μονοθεσίου, προσθέτοντας το κόκκινο χρώμα στα προϋπάρχοντα άσπρο και σκούρο μπλε. Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση.

Williams

Όταν τερματίζεις στην τελευταία θέση του πρωταθλήματος κατασκευαστών, μπορείς να κοιτάξεις μόνο ψηλότερα, αλλά αυτό, ασφαλώς, δεν είναι καθόλου εύκολο στην Formula 1.

Η Williams προχώρησε σε αλλαγές. Κορυφαία, η έλευση του James Vowles από την Mercedes, για το ρόλο του επικεφαλής ομάδας. Το νέο μονοθέσιο μοιάζει χρωματικά με το περυσινό, αλλά σχεδιαστικά έχει αλλαγές. Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση.