F1: Ανοίγουν οι αιτήσεις για μία θέση στο grid του 2025


Ως και δύο ομάδες μπορούν να βρεθούν στο grid της Formula 1, αρχής γενομένης από το 2025, μετά από σχετική απόφαση της FIA.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: PIRELLI
  • 2/2/2023

Η FIA και ο πρόεδρός της, Mohammed Ben Sulayem, θέλουν διακαώς να διευρυνθεί το grid της Formula 1, κι έτσι άνοιξε κι επίσημα η διαδικασία κατάθεσης προτάσεων από τα ενδιαφερόμενα μέρη για είσοδο στο σπορ, το 2025, 2026 ή 2027.

Στόχος είναι να εισέλθουν από το 2025 ακόμα δύο νέες ομάδες, φτάνοντας συνολικά τις 12, που αποτελεί και το όριο το οποίο αποφασίστηκε στην πιο πρόσφατη ανανέωση της Συμφωνίας Ομονοίας (που λήγει το 2025).

Προταραιότητα στη διαδικασία διαλογής των ομάδων θα αποτελούν «τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του πρωταθλήματος».

Μέσα στην αίτηση που θα καταθέσει κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά (εκτός των 20.000 δολαρίων που είναι το παράβολο), θα πρέπει να αναφέρει λεπτομέρειες για τις εγκαταστάσεις της, την ταυτότητα των μετόχων της, και πληροφορίες σχετικά με την εμπειρία και τις ικανότητές της σε επίπεδο αγώνων, εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και πόρων.

Όλες οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν κατατεθεί ως τις 30 Απριλίου, με την τελική απόφαση να έρχεται ως τις 30 Ιουνίου το αργότερο, μετά από την ενδελεχή εξέταση όλων των στοιχείων των αιτουμένων.

Τονίζεται, δε, πως καμία ομάδα δεν θα γίνει δεκτή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τόσο της FIA, όσο και της Liberty Media, που από την πλευρά της μπορεί να θέσει ξεχωριστά κριτήρια για την επιλογή των ομάδων.

Τέλος, επισημαίνεται πως κάθε ομάδα, εφόσον γίνει δεκτή, θα πρέπει να καταθέσει το παράβολο των 200 εκ. δολαρίων στις 10 υπάρχουσες ομάδες, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία Ομονοίας, αν μπει ως το 2025.