F1 Drink System: Δείτε πως πίνουν νερό οι οδηγοί στη διάρκεια των αγώνων (video)


Το σύστημα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο οδηγός να μπορεί να καταναλώνει υγρά χωρίς να αποσπάται η προσοχή του από την πίστα.

  • 31/1/2023

Όταν ένα πιλότος της Formula 1 κινείται με υψηλές ταχύτητες, που πολλές φορές ξεπερνούν τα 300 km/h, η προσοχή του πρέπει να μένει στην πίστα αφού και το παραμικρό που θα του αποσπάσει την προσοχή, μπορεί -στην καλύτερη περίπτωση- να τον στείλει μερικές θέσεις πίσω στην κατάταξη. Για τη χειρότερη καλύτερα να μην μιλήσουμε...

Σε αυτό το πλαίσιο οι ομάδες της Formula 1 χρησιμοποιούν ένα ιδιαίτερα απλό στον τρόπο λειτουργίας σύστημα, ώστε οι οδηγοί να καταναλώνουν υγρά (νερό ή ισοτονικά ποτά) και να μένουν ενυδατωμένοι την ώρα του αγώνα, χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια και να χάνουν την προσοχή τους από την πίστα. 

Αυτό το σύστημα στη διάρκεια των ετών έχει δεχθεί πολλές μετατροπές. Μάλιστα πριν κάποια χρόνια οι ομάδες χρησιμοποιούσαν μια αντλία η οποία μετέφερε τα υγρά στη στοματική κοιλότητα του οδηγού με το πάτημα ενός κουμπιού που βρισκόταν στο τιμόνι. 

Ωστόσο με αυτή τη μέθοδο υπήρχαν δύο αρνητικά σημεία. Το ένα ήταν το έξτρα βάρος που έμπαινε στο μονοθέσιο με την τοποθέτηση της αντλίας και το δεύτερο ήταν ότι σε περίπτωση αστοχίας αυτή συνέχιζε να δουλεύει ασταμάτητα.

Η λύση ήρθε με ένα νέο, πιο απλό σύστημα το οποίο παρουσιάζει η Mercedes μέσα από video που ανέβασε στο επίσημο κανάλι της στο YouTube. 

Όπως εξηγεί ο Anthony Davidson (Simulation & Demonstration Driver) ο σωλήνας που περνάει μέσα από το κράνος του οδηγού καταλήγει σε μια πλαστική σακούλα με τα υγρά που πρέπει να καταναλώσει. Ενδιάμεσα υπάρχει μια βαλβίδα η οποία επιτρέπει τη ροή μόνο όταν ρουφάει ο οδηγός

Δείτε πως λειτουργεί το σύστημα στο παρακάτω video…