F1: Μέρος του scrutineering ο έλεγχος των κοσμημάτων και των εσωρούχων


Νέα ενημέρωση από τη FIA υπενθυμίζει στους οδηγούς να μη φορούν κοσμήματα και να χρησιμοποιούν πυρίμαχα εσώρουχα, κάνοντας αυτές τις πρακτικές μέρος του scrutineering.

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 6/5/2022

Από το Αυστραλιανό Grand Prix, ο race director Niels Wittich είχε υπενθυμίσει στους οδηγούς πως δεν επιτρέπεται να φορούν κοσμήματα όσο οδηγούν, σύμφωνα με τον Διεθνή Αθλητικό Κώδικα.

Παράλληλα, τους ζήτησε να συμμορφωθούν με την οδηγία της FIA να φορούν μόνο πυρίμαχα εσώρουχα και εξοπλισμό μέσα από τις αγωνιστικές φόρμες τους.

Αν και έγινε αντιληπτό από το σύνολο του grid ότι αυτές οι οδηγίες είναι απολύτως λογικές, ορισμένοι οδηγοί απόρησαν με αυτήν την επιμονή στο εν λόγω ζήτημα.

Τώρα, ο έλεγχος για τα κοσμήματα και τα εσώρουχα δεν θα επαφίεται στην καλή πίστη των οδηγών, αλλά θα αποτελεί κομμάτι του scrutineering των ομάδων, όπως συμβαίνει και με τη νομιμότητα των μονοθεσίων τους.

Ο αλυτάρχης εξήγησε το σκεπτικό αυτής της απόφασης, λέγοντας μεταξύ άλλων για τα κοσμήματα:

«Στην περίπτωση που απαιτείται ιατρική εξέταση για τη διάγνωση μετά από ατύχημα, η παρουσία κοσμημάτων στο σώμα μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπλοκές και καθυστέρηση.

«Στη χειρότερη περίπτωση η παρουσία κοσμημάτων κατά την εξέταση μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω τραυματισμό. Τα κοσμήματα μέσα και/ή γύρω από τους αεραγωγούν μπορεί να εγκυμονούν συγκεκριμένους πρόσθετους κινδύνους εάν αποσπαστούν κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος και είτε καταποθούν είτε εισπνευστούν.»

Και για τον ρουχισμό ανέφερε:

«Ο παραπάνω αναφερόμενος κανονισμός είναι γραμμένος για να διασφαλίσει ότι τα πυρίμαχα ενδύματα που είναι εγκεκριμένα από τη FIA, συμπεριλαμβανομένων τόσο της φόρμας του εξωτερικού στρώματος όσο και του εσωτερικού στρώματος που βρίσκεται σε επαφή με το δέρμα, μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να παρέχουν το σχεδιασμένο επίπεδο προστασίας εάν εκτεθούν σε φλόγες.

«Η χρήση μη πυρίμαχων υλικών σε επαφή με το δέρμα του οδηγού, και ειδικότερα συνθετικών υλικών, μπορεί να μειώσει την προστασία από τη μετάδοση της θερμότητας και έτσι να αυξήσει τον κίνδυνο εγκαυμάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς.

«Στη χειρότερη περίπτωση τέτοια υλικά μπορεί να λιώσουν κάτι που μπορεί να εμποδίσει τη θεραπεία σε περίπτωση εγκαύματος».