F1: Τέλος τα πολιτικά μηνύματα χωρίς άδεια από τους οδηγούς


H FIA προχώρησε σε μία αλλαγή στον αθλητικό κώδικά της, που επηρεάζει άμεσα τους οδηγούς της Formula 1, καθώς απαγορεύει την εκδήλωση πολιτικών μηνυμάτων χωρίς πρότερη άδεια.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: MERCEDES
  • 20/12/2022

Μία νέα αλλαγή στον Διεθνή Αθλητικό Κώδικα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου φέρνει και αλλαγή στο πώς μπορούν να εκφραστούν οι οδηγοί στα πρωταθλήματα που τελούν υπό την αιγίδα της.

Συγκεκριμένα, η FIA απαγορεύει «τη γενική διατύπωση και προβολή πολιτικών, θρησκευτικών και προσωπικών δηλώσεων ή σχολίων, ιδίως κατά παράβαση της γενικής αρχής της ουδετερότητας που προωθεί η FIA σύμφωνα με το Καταστατικό της, εκτός εάν έχει προηγουμένως εγκριθεί εγγράφως από τη FIA για Διεθνείς Διαγωνισμούς ή από το σχετικό ASN για Εθνικούς Διαγωνισμούς εντός της δικαιοδοσίας τους.»

Δεν είναι η πρώτη φορά που η FIA κάνει προσπάθεια να αποτρέψει τους οδηγούς, ιδίως αυτούς της Formula 1, να εκφράζονται κατά αυτόν τον τρόπο, δηλαδή να χρησιμοποιήσουν τους αγώνες για να στρέψουν την προσοχή του κοινού σε σημαντικά ζητήματα. Για παράδειγμα, απαγόρευσαν στους οδηγούς να φορούν t-shirts με πολιτικά μηνύματα στο βάθρο, μετά από σχετικό περιστατικό με τον Lewis Hamilton στο Μουτζέλο το 2020.

Το ίδιο ισχύει και με τα κράνη, όπως αυτά που κι ο Hamilton, αλλά κι ο Sebastian Vettel φόρεσαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών με πολιτική και κοινωνική χροιά.

Βέβαια, η FIA σπεύδει να τονίσει πως «θα προωθήσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και θα αποφύγει να κάνει την οποιαδήποτε διάκριση βάσει καταγωγής, χρώματος του δέρματος, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας, φιλοσοφικών ή πολιτικών ιδεών, οικογενειακής κατάστασης ή αναπηρίας.»