Fernando Alonso: "Το grid δεν θα είναι ισορροπημένο το 2022..."


Η Formula 1 οδεύει προς μια χρονιά «σαρωτικών» αλλαγών σε τεχνικό επίπεδο, η οποία εκτιμάται πως δύναται να οδηγήσει σε έναν πολύ πιο ισορροπημένο και θεαματικό ανταγωνισμό. Ωστόσο, ο Fernando Alonso πιστεύει ότι δεν θα τον δούμε στην πρώτη σεζόν.

  • 17/5/2021

Η Formula 1 οδεύει προς μια χρονιά «σαρωτικών» αλλαγών σε τεχνικό επίπεδο, η οποία εκτιμάται πως δύναται να  να οδηγήσει σε έναν πολύ πιο ισορροπημένο και θεαματικό ανταγωνισμό. Ωστόσο, ο Fernando Alonso πιστεύει ότι δεν θα τον δούμε στην πρώτη σεζόν.

Ο Ισπανός ήταν ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά στο ότι η επιστροφή του στη Formula 1 θα σηματοδοτηθεί από την άφιξη των νέων τεχνικών κανονισμών, που θα σημάνουν μια επανάσταση στα μονοθέσια και στον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων.

Ωστόσο, όταν η πανδημία ανάγκασε την FIA να αναβάλει την εν λόγω αλλαγή για το 2022, ο Ισπανός σκέφτηκε ότι θα ήταν καλύτερο να επιστρέψει ένα χρόνο νωρίτερα για να ολοκληρώσει μια πλήρη αναπροσαρμογή στον ανταγωνισμό πριν από τη στιγμή της αλήθειας.

Και έτσι έγινε, με τον Fernando Alonso να επιστρέφει φέτος με την Alpine και να περιμένει με ανυπομονησία την άφιξη των νέων μονοθεσίων.

Όπως επισημαίνει, πάντως, για να δούμε ένα ισορροπημένο grid στο οποίο αρκετές ομάδες θα μπορούν να διεκδικήσουν τον τίτλο, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο.

«Tην πρώτη χρονιά υπάρχει πάντα μια ομάδα που παίρνει κάτι επιπλέον, επειδή ερμηνεύει τους κανόνες με κάπως διαφορετικό τρόπο και ίσως να αποκτά ένα πλεονέκτημα», εξηγεί ο Ισπανός. «Αλλά, ας ελπίσουμε ότι, μετά από δύο ή τρία χρόνια, το νέο σύνολο κανόνων που θα έρθει το 2022 θα επιτρέψει έναν πολύ σφιχτό ανταγωνισμό μεταξύ πολλών ομάδων και θα είναι καλύτερο για το μέλλον. Δεν ξέρω αν θα έρθει το 2022, αλλά σίγουρα θα έρθει» προσθέτει.

Και συνεχίζει: «Όλοι οι κανόνες έχουν φτιαχτεί για να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις έξυπνες ιδέες και να κάνουν όλες τις μεταβλητές απόδοσης των μονοθεσίων αρκετά τυποποιημένες για όλους, προσπαθώντας να έχουμε έναν καλύτερο και πιο σφιχτό ανταγωνισμό».

Η μεταφορά αυτής της αλλαγής των κανονισμών είχε ως αποτέλεσμα η σεζόν του 2021 να είναι για πολλούς μια μεταβατική περίοδος, αφού το πλαίσιο και οι μηχανισμοί των μονοθεσίων είναι ίδιοι με πέρυσι. Παρόλα αυτά, ο Alonso παραδέχεται ότι είναι δύσκολο να το πάρεις έτσι όταν βρεθείς στις πίστες.

«Είναι δύσκολο να υιοθετήσεις αυτή την προσέγγιση, επειδή κάθε Σαββατοκύριακο που βρίσκεσαι σε μια πίστα, είσαι ένα ανταγωνιστικό άτομο και θέλεις να αποδίδεις καλά. Αλλά ναι, το 2021 είναι μια χρονιά προετοιμασίας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», παραδέχεται ο Alonso.

Και καταλήγει: «Νομίζω ότι όλοι, μετά την αναβολή των κανονισμών, κατάλαβαν και αποδέχτηκαν ότι το 2021 είναι μια σεζόν μετά το COVID με μονοθέσια λίγο πολύ παρόμοια με τα περσινά. Και είναι μια σεζόν για να δοκιμάσουμε πράγματα όπως οι αγώνες sprint . Είναι μια σεζόν δοκιμών, κατά κάποιο τρόπο, για πολλά πράγματα».