Formula 1: Αυτά είναι τα πιο όμορφα κράνη που είδαμε το 2022 (photos)


Με τη σεζόν της Formula 1 για το 2022 να έχει ολοκληρωθεί, αξίζει να θυμηθούμε τα πιο... ξεχωριστά κράνη που φόρεσαν οι πιλότοι του grid.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ
  • 28/12/2022

Η αυλαία της φετινής σεζόν της Formula 1 έπεσε στις 20 Νοεμβρίου. Οι νικητές και οι χαμένοι, αντίστοιχα, έκαναν τον δικό τους απολογισμό, τα μεταγραφικά των οδηγών ολοκληρώθηκαν, και οι ομάδες έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τη σεζόν του 2023.

Οι αλλαγές στους κανονισμούς του 2022 μπορεί να έφεραν την ανακατάταξη των ομάδων και την αλλαγή των δυναμικών του grid, όμως μία από τις πιο… απελευθερωτικές αλλαγές στους κανονισμούς έγινε το 2020: σε αντίθεση με το παρελθόν, οι οδηγοί έχουν πλέον το δικαίωμα να χρησιμοποιούν όσα διαφορετικά σχέδια επιθυμούν για τα κράνη τους μέσα στη χρονιά.

Ο αρχικός κανονισμός περιόριζε τους πιλότους σε μόλις δύο διαφορετικά σχέδια ανά σεζόν, και είχε εφαρμοστεί προκειμένου να μπορούν οι θεατές να τους ξεχωρίζουν με μεγαλύτερη ευκολία μέσα στην πίστα. Αυτό, φυσικά, μας στέρησε μερικά άκρως εμπνευσμένα και φανταχτερά σχέδια, με τους οδηγούς να έχουν πλέον τη δυνατότητα να βάλουν τη φαντασία τους να δουλέψει, προσφέροντας ένα διαφορετικό, εκθαμβωτικό θέαμα.

Πολλά ήταν τα κράνη που εντυπωσίασαν μέσα στο 2022: Υπερήρωες, αθλήματα, βιντεοπαιχνίδια, κρύσταλλοι, πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα, ή μέλη των οικογενειών των οδηγών πέρασαν από… τα κεφάλια τους.

Esteban Ocon, GP Αμερικής

Καταφθάνοντας στο Τέξας για το Grand Prix ΗΠΑ, ο Γάλλος οδηγός εμπνεύστηκε από τον αγαπημένο του υπερήρωα, τον Spider-Man, τιμώντας έτσι τη «χώρα των υπερηρώων», όπως είπε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter. Οι fans φαίνεται να έχουν ψηφίσει το συγκεκριμένο σχέδιο ως ένα από τα αγαπημένα τους για το 2022, ενώ και πολλές ομάδες, όπως για παράδειγμα η Mercedes, σχολίασαν κάτω από το Tweet του οδηγού της Alpine.

Lando Norris, GP Μαϊάμι

Η αγάπη του για το μπάσκετ, αλλά και η σύνδεση της τοποθεσίας του συγκεκριμένου Grand Prix με το άθλημα, ώθησε τον Lando Norris να μετατρέψει το κράνος του σε… μπάλα του μπάσκετ. Οι Miami Heat είχαν την τιμητική τους, την ίδια ώρα που πολλοί άλλοι πιλότοι του grid έβαφαν τα κράνη τους σε γαλάζιους και ροζ χρωματισμούς, αφιερώνοντάς τα στους Miami Dolphins.

Lewis Hamilton, GP Μονακό

Ο 7κις παγκόσμιος πρωταθλητής εμπνεύστηκε από τον αγαπημένο του κρύσταλλο, τον αμέθυστο, και, σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Daniel Arsham, δημιούργησε ένα κράνος ντυμένο στα λευκά, που μοιάζει να φέρει σπασμένα κομμάτια του συγκεκριμένου ημιπολύτιμου λίθου. Μαζί με το κράνος, ο εν λόγω καλλιτέχνης δημιούργησε και ένα αντίστοιχο γλυπτό, το οποίο δημοπρατήθηκε, με όλα τα έσοδα να διατίθενται για φιλανθρωπικό σκοπό, και μάλιστα στην οργάνωση του Hamilton, ονόματι ‘Mission 44’.

Carlos Sainz, GP Ιταλίας

Το κατακίτρινο κράνος του Carlos Sainz, σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα πιο ιδιαίτερα και ιστορικά ενδιαφέροντα κράνη της χρονιάς. Η χρωματική παλέτα της Ferrari για το Ιταλικό Grand Prix εμπεριείχε πολλά κίτρινα στοιχεία: η αεροτομή και το επάνω πτερύγιο του μονοθεσίου, όπως και κάποιες άλλες λεπτομέρειες στην μπροστινή αεροτομή και πάνω στο αμάξωμα είχαν κίτρινο χρώμα, αλλά και οι φόρμες των οδηγών ήταν επίσης ίδιου χρώματος. Το λουκ της ομάδας, και κατ’ επέκταση, το κράνος του Sainz, είναι εμπνευσμένο από την εμβληματική Ferrari Monza SP2, η οποία είχε φυσικά κίτρινο χρώμα.

Mick Schumacher, Fernando Alonso, GP Άμπου Ντάμπι

Μία εκθαμβωτική καριέρα και ένα ταξίδι μεγάλων επιτευγμάτων έφτασε στο τέλος της, αφήνοντας πίσω της μία θρυλική κληρονομιά που θα ζήλευαν πολλοί. Ο λόγος για τον Sebastian Vettel, ο οποίος έδωσε την τελευταία του «παράσταση» στο Άμπου Ντάμπι, με τη Formula 1 να τον αποχαιρετά όπως του πρέπει.

Πολλοί ήταν οι οδηγοί που μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον 4κις παγκόσμιο πρωταθλητή, όμως δύο ήταν εκείνοι που τον τίμησαν, αφιερώνοντάς του ένα ειδικό κράνος για τον τελευταίο του αγώνα στο σπορ. Ο Mick Schumacher, του οποίου ο Γερμανός υπήρξε μέντορας για χρόνια, και ο Fernando Alonso, επί σειρά ετών αντίπαλός του και από τους πλέον γηραιότερους οδηγούς του grid, έβαψαν τα κράνη τους στα χρώματα που αγαπούσε περισσότερο ο Vettel.

Ο Schumacher χρησιμοποίησε ένα λευκό κράνος, στο οποίο προσέθεσε φυσικά τις τρεις χαρακτηριστικές κάθετες γραμμές στα χρώματα της γερμανικής σημαίας στο πάνω μέρος, αλλά και την επιγραφή ‘Danke Seb’ (μτφρ. Γερμανικά: Ευχαριστώ Seb)

Με αντίστοιχο τρόπο κινήθηκε και ο Alonso, βέβαια χωρίς την επιγραφή ‘Danke Seb’. Εξάλλου, ο Ισπανός εξέφρασε και δημόσια τα ευχαριστήρια του στον Vettel, τόσο σε συνεντεύξεις του στην πίστα, όσο και στα social media.

Zhou Guanyu, GP Άμπου Ντάμπι

Η κινεζική κουλτούρα είναι φημισμένη για τα σετ υαλικών και σερβίτσιων, που άλλωστε αποκαλούνται και ‘fine China’. Ένα κομμάτι αυτής της κουλτούρας θέλησε να μεταφέρει στην πίστα ο πρώτος Κινέζος οδηγός της Formula 1, Zhou Guanyu.

Το κράνος που φόρεσε ο οδηγός της Alfa Romeo στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, στο Άμπου Ντάμπι, ήταν ντυμένο με σχέδια που θυμίζουν τα συγκεκριμένα πορσελάνινα σερβίτσια, φέροντας τα χαρακτηριστικά μπλε λουλούδια, και το όνομά του στα Κινεζικά.

Alexander Albon, GP Μεγάλης Βρετανίας

Ο Ταϊλανδός οδηγός της Williams είναι γνωστός για την αγάπη του για την οικογένειά του, κι όχι μόνο αυτή που συνδέεται μαζί του εξ αίματος. Εκείνος και τα αδέρφια του έχουν δημιουργήσει ένα λογαριασμό στο Ιnstagram ονόματι @albon_pets, στον οποίο αναρτούν φωτογραφίες και video των αξιαγάπητων κατοικίδιών τους.

Για το GP Μεγάλης Βρετανίας, ο Albon δημιούργησε ένα κράνος εμπνευσμένο από τα 10, σε σύνολο, κατοικίδια, τα οποία και τοποθέτησε στο πάνω μέρος του λιλά κράνους του για το τριήμερο.