Formula 1: Ο Herbert Diess ανακοίνωσε την είσοδο των Porsche και Audi από το 2026


Το θέμα συζητείται εδώ και μήνες, όμως πλέον όλα είναι οριστικά: η Audi και η Porsche θα μπουν πράγματι στη Formula 1. Την ανακοίνωση, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, έκανε ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Volkswagen Herbert Diess.

  • ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • 2/5/2022

Προς το παρόν, δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι δύο ιστορικές μάρκες αυτοκινήτων θα εισέλθουν στην αγορά, καθώς θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν είτε ως κατασκευαστές κινητήρων -η Porsche φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με την ομάδα της Red Bull- είτε ως ανεξάρτητοι κατασκευαστές.

Το τελευταίο φαινόταν να είναι η προτιμώμενη επιλογή για την Audi, η οποία εδώ και καιρό έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται πολύ να αγοράσει τη McLaren.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Diess, το σχέδιο της Porsche είναι σήμερα πιο συγκεκριμένο από εκείνο της Audi. Ένας ισχυρισμός που υποδηλώνει ότι η εταιρεία με έδρα το Weissach μπορεί να βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την ομάδα του Milton Keynes. Μια ιδέα που είχε ήδη ενισχυθεί πρόσφατα από κάποιες σκέψεις του γνωστού συμβούλου της Red Bull, Helmut Marko.

Η προγραμματισμένη περίοδος εισόδου είναι το 2026, σεζόν κατά την οποία οι μονάδες ισχύος θα τροποποιηθούν και πάλι μετά το τρέχον πάγωμα που επιβλήθηκε για τη μείωση του κόστους. Οι νέοι κινητήρες της F1 θα πρέπει να είναι λιγότερο πολύπλοκοι και να έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τη βιωσιμότητα, αρχής γενομένης από την εισαγωγή νέων καυσίμων.

Για την Audi, πρόκειται για την πρώτη εμπλοκή της με την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, σε αντίθεση με την Porsche, η οποία έχει ήδη μια παρουσία ως κατασκευαστής και, κυρίως, ως κατασκευάστρια κινητήρων με πιο επιτυχημένη περίοδο την τετραετία 1984-1987 κατά την οποία ως Tag-Porsche κατέκτησε τρεις τίτλους οδηγών -έναν με τον Niki Lauda και δύο με τον Alain Prost- και δύο τίτλους κατασκευαστών με τη McLaren, με 25 νίκες και συνολικά 54 βάθρα.