Formula 1: Τελικά ο Perez δεν είναι και τόσο πιο αργός από τον Verstappen!


Πολλά έχουν ειπωθεί για τον δεύτερο πιλότο της Red Bull. Μετά από μια σειρά ανεπιτυχών «πειραμάτων» προβλημάτων με τους… πρωτάρηδες οδηγούς, η Red Bull προτίμησε φέτος τον έμπειρο Μεξικανό Sergio Perez.

  • ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • 25/5/2021

Πολλά έχουν ειπωθεί για τον δεύτερο πιλότο της Red Bull. Μετά από μια σειρά ανεπιτυχών «πειραμάτων» προβλημάτων με τους… πρωτάρηδες οδηγούς, η Red Bull προτίμησε φέτος τον έμπειρο Μεξικανό Sergio Perez.

Ωστόσο, οι προσδοκίες στη Red Bull είναι πάντα ιδιαίτερα υψηλές. Και μετά από τους πρώτους τέσσερις αγώνες της σεζόν δεν ήταν λίγοι αυτοί που έλεγαν πως ο Checo δεν είναι αρκετά καλός για μια ομάδα που διεκδικεί νίκες.

Ποια είναι, όμως, η πραγματικότητα; Ίσως η μόνη «πραγματική» σύγκριση που μπορεί να γίνει είναι αυτή ανάμεσα στον Μεξικανό και τους πρώην Teammates του Max Verstappen.

Η φετινή είναι η Πέμπτη σεζόν κατά την οποία ο Ολλανδός ξεκινά ως «νούμερο 1» στη Red Bull. Από το 2017 κι ένθεν, από το πλευρό του έχουν… παρελάσει πιλότοι όπως ο Daniel Ricciardo (τις πρώτες δύο σεζόν), ο Pierre Gasly (το 2019), ο Alex Albon (το 2020) και ο Perez.  

Τι δείχνει, λοιπόν, η σύγκριση του Verstappen με τον εκάστοτε teammate του στους πρώτους τέσσερις αγώνες κάθε σεζόν;

Η ανάλυση του «F1btn» βασίζεται στα δεδομένα που έχουν καταγραφεί σε όλες τις περιόδους ελεύθερων δοκιμών, κατατακτήριων και φυσικά σε όλους τους αγώνες στους οποίους αγωνίστηκαν ο Verstappen και ο εκάστοτε teammate του.

Ένας τυποποιημένος χρόνος γύρου «0» σημαίνει ότι ήταν ακριβώς ο μέσος χρόνος που έγινε κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου των δοκιμαστικών (Q1, Q2 ή Q3).

Οι αρνητικοί χρόνοι, δηλαδή οι κουκκίδες που εμφανίζονται στα αριστερά του 0, αντιπροσωπεύουν ταχύτερους χρόνους γύρου από τον μέσο όρο, ενώ οι θετικοί χρόνοι αντιπροσωπεύουν πιο αργούς χρόνους γύρου από τον μέσο όρο.

Τα αποτελέσματα είναι αρκετά ενδιαφέροντα. Οι αριθμοί δείχνουν ότι ο Checo ήταν ο ταχύτερος team-mate που είχε ο Max στους τέσσερις πρώτους αγώνες μιας σεζόν από τη σεζόν του 2018, όταν ο Ricciardo ήταν ακόμα στη Red Bull.

Ο Perez ήταν πιο αργός από τον μέσο όρο μόνο μία φορά, στον αγώνα της Βαρκελώνης, όπου τερμάτισε στην 8η θέση.

Αντίθετα, μέχρι τον τέταρτο αγώνα της σεζόν, ο Albon ήταν πιο αργός από το μέσο όρο σε 6 από τις 10 διαδικασίες ελεύθερων ή κατατακτήριων δοκιμών στις οποίες συμμετείχε, έχοντας τη χειρότερη εμφάνισή του στο GP Ουγγαρίας

Ο Pierre Gasly είχε ακόμη χειρότερη εκκίνηση από τον Perez και τον Albon σε σύγκριση με τον μέσο τυποποιημένο χρόνο γύρου. Ωστόσο, ο Max είχε επίσης χειρότερη εκκίνηση σε αυτούς τους τέσσερις αγώνες, μειώνοντας τη διαφορά μεταξύ των δύο οδηγών. Σημειώστε ότι για την ανάλυση του Gasly, δεν προσμετρήθηκε ο τέταρτος αγώνας του 2019 στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς αποκλείστηκε για υπέρβαση του ορίου ροής καυσίμου 100 kg/h κατά τη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών. Στους τρεις αγώνες που αναλύθηκαν, ο Gasly δεν κατάφερε ποτέ να είναι ταχύτερος από τον μέσο όρο του χρόνου γύρου της περιόδου, ενώ ο Max ήταν ταχύτερος από τον μέσο όρο σε κάθε μία περίοδο δοκιμαστικών στις οποίες αγωνίστηκαν και οι δύο οδηγοί.

Τέλος, η περίοδος του 2018 ήταν η τελευταία φορά που ο Max αμφισβητήθηκε από κάποιον teammate. Κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων αγώνων της σεζόν, ο Ricciardo ήταν πιο αργός από το μέσο όρο μόνο δύο φορές, μία φορά στο Q1 της Κίνας και μία φορά στο Q2 του Αζερμπαϊτζάν. Από την άλλη πλευρά, ο Max ήταν πιο αργός στο Q2 του Κινεζικού GP.

Το συμπέρασμα που προκύπτει, λοιπόν, είναι ότι ο Verstappen ήταν πάντα εξαιρετικός στις κατατακτήριες δοκιμές και έχει ηττηθεί ελάχιστες φορές κατά τη διάρκεια της έως τώρα καριέρας του στη Formula 1.

Από μόνη της τούτη η συνθήκη καθιστά εξόχως δύσκολο για οποιονδήποτε «δεύτερο» οδηγό της Red Bull να αμφισβητήσει ευθέως τον Ολλανδό. Τούτου λεχθέντος, ο Perez έχει δείξει αξιοπρεπή ρυθμό στον ένα γύρο κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων αγώνων του στη Red Bull. Τα νούμερά του μπορεί να μην είναι εξαιρετικά, αλλά ήταν σταθερά πιο δυνατός από τους δύο προηγούμενους συναθλητές του Max, τον Pierre Gasly και τον Alex Albon.