Fred Vasseur: Το βιογραφικό του νέου «αφεντικού» της Ferrari μιλάει από μόνο του


Ο Fred Vasseur ανέλαβε κι επίσημα τα ηνία της Scuderia Ferrari, κι αξίζει να δει κανείς από πού ξεκίνησε, το πλούσιο βιογραφικό του, το στιλ ηγεσίας που έχει, αλλά και τις σχέσεις του με τον Charles Leclerc και το πώς έσωσε την καριέρα του Lewis Hamilton.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: FERRARI/ALFA ROMEO
  • 13/12/2022

Ο Fred Vasseur ανέλαβε την ηγεσία της Scuderia Ferrari, αντικαθιστώντας τον απερχόμενο Mattia Binotto, αρχής γενομένης από τον Ιανούαριο του 2023. Ο 54χρονος Γάλλος έχει μία μακρά ιστορία στο motorsport, που δεν ήταν πάντα πίσω από ένα γραφείο ή με πουκάμισα. 

Πριν σπουδάσει αεροναυπηγική, ο Vasseur δοκίμασε την τύχη του στους αγώνες καρτ, όπου γρήγορα κατάλαβε ότι δεν είχε τα φόντα για οδηγός αγώνων, και αποφάσισε να μορφωθεί, να ανέβει στην ιεραρχία του motorsport και να πετύχει από άλλο πόστο.

Ξεκίνησε ως μηχανικός αγώνα στην ομάδα ASM του πρωταθλήματος Formula Renault, ενώ λίγο μετά, ο Didier Panissier, που είχε την ομάδα, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα rally raid, αφήνοντας τον Vasseur να «τρέχει» τα πράγματα, όντας ο μόνος ιδιοκτήτης της ASM.

Το 2003, ο δαιμόνιος Γάλλος βρήκε την ευκαιρία να πάει την ομάδα στο επόμενο επίπεδο, καθώς Formula Renault και Formula 3 Euro Series συγχωνεύθηκαν, και εκείνος μπόρεσε, μαζί με τους κινητήρες της Mercedes, να εμπλακεί σε ένα σαφώς μεγαλύτερο πρωτάθλημα.

Λίγο μετά, συνεργαζόμενος με τον Nicolas Todt, γιο του Jean, ίδρυσαν την ART GP, την ομάδα που υπάρχει ως και τώρα και εμπλέκεται σε όλα τα σπουδαία πρωταθλήματα μικρότερων κατηγοριών.

Εκεί ξεκίνησε κι η ανατροφή αρκετών οδηγών που αργότερα θα έκαναν μεγάλο όνομα εντός κι εκτός Formula 1. 

Σώζοντας την καριέρα του Hamilton

Το 2005, καταφέρνει να διασώσει την καριέρα του Lewis Hamilton. Ο Βρετανός τότε είχε έρθει σε ρίξη με τους Ron Dennis και Martin Whitmarsh, έχοντας μείνει εκτός McLaren κιόλας για λίγους μήνες. Ο Vasseur, που είχε τον νεαρό στην ομάδα του, πείθει τον Whitmarsh να τα βρει με τον οδηγό, και έτσι να στηρίξει την πορεία του στη Formula 3 εκείνη τη χρονιά. Έτσι, ο ίδιος πήρε 15 νίκες σε 20 αγώνες και ήρθε η άνοδος στο GP2 το 2006.

Κι αυτή ήταν μόνο η αρχή των σπουδαίων ονομάτων που πέρασαν από την ART GP επί Vasseur: Nico Hulkenberg, Sebastian Buemi, Lucas Di Grassi, Sebastian Vettel, Esteban Gutierrez, Kamui Kobayashi, Romain Grosjean, Pastor Maldonado Nico Hulkenberg, Paul di Resta, Jules Bianchi, Sergey Sirotkin, Stoffel Vandoorne, Charles Leclerc, George Russell, Valtteri Bottas, Alexander Rossi, Esteban Ocon, Alexander Albon και Nyck De Vries. 

Η ώρα της Formula 1

Το 2016, ο Vasseur έχει πρόταση από τη Renault, που έχει γυρίσει ως κανονικό εργοστάσιο με δική της ομάδα στο grid, ώστε να αναλάβει τον ρόλο του αγωνιστικού διευθυντή. Έξι μήνες μετά, γίνεται team principal, και αρχίζει να ηγείται της ομάδας από δύο πόστα.

Ωστόσο, η αυταρχικότητα της διοίκησης της Renault ήρθε σε αντίθεση με το κυριαρχικό στιλ ηγεσίας που είχε και ήθελε να συνεχίσει να ασκεί ο Vasseur, και πριν αρχίσει η σεζόν του 2017, οι δύο πλευρές έληξαν πρόωρα τη συνεργασία τους. 

Στα μέσα του 2017, χτυπά την πόρτα του η Sauber. Ο ίδιος αναλαμβάνει τον ρόλο του CEO της Sauber Motorsport, και μία από τις πρώτες του αποφάσεις είναι να ακυρώσει τη συμφωνία για προμήθεια κινητήρων από τη Honda ενόψει 2018, ανανεώνοντας παράλληλα το συμβόλαιο με τη Ferrari. 

Μαζί, εξασφάλισε τις υπηρεσίες του Charles Leclerc, που γνώριζε καλά από την θητεία του στην ART, και συνολικά ανεβάζει την ομάδα, που από τους 5 πόντους του 2017 έφτανε τους 48 το 2018. 

Έκτοτε, ο Vasseur θα γίνει και team principal, θα ηγηθεί της ανανέωσης της ομάδας με τον ερχομό του Kimi Raikkonen και μετά του Valtteri Bottas, και θα την φέρει το 2022 έκτη στους Κατασκευαστές, με 55 πόντους. 

Κεφάλαιο Ferrari: Πώς θα τα πάει με το ιταλικό στιλ

Όπως αναφέρθηκε κι ανωτέρω, ο Fred Vasseur θέλει να συγκεντρώνει όλη την εξουσία στο πρόσωπό του - ένα «κουσούρι» από τα χρόνια του ως ιδιοκτήτης-διευθυντής της ART GP, και σε μία ομάδα όπως η Ferrari, όπου συχνά ο team principal είναι εντολοδόχος του προέδρου (εν προκειμένω του John Elkann), θα έχει ενδιαφέρον να δει κανείς πώς θα διαμορφωθεί η δυναμική εκεί.

Έχει τη σημασία του, πάντως, το γεγονός πως δεν θα είναι μόνον team princidpal, αλλά και γενικός διευθυντής (general manager) της Scuderia, οπότε ίσως οι αρμοδιότητες του είναι αυξημένες και έχει πραγματικό λόγο σε όλα τα ζητήματα, όπως ο έτερος Γάλλος που θα θέλει να μιμηθεί, Jean Todt.