GP Άμπου Ντάμπι: Νίκη και πρώτο πρωτάθλημα για τον Max Verstappen!


Σε ένα φινάλε με τρομερές ανακατατάξεις και ανατροπές, ο Max Verstappen πήρε τον τίτλο του 2021!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 12/12/2021

Στην εκκίνηση, ο Hamilton πέρασε πρώτος, με τον Verstappen να επιχειρεί να περάσει στο σικέιν μετά τη μεγάλη ευθεία. Ο Βρετανός έκοψε το σικέιν στη μάχη, με τον Ολλανδό να μένει 2ος και να ζητά από τη FIA να πει στη Mercedes να δώσει ο ίδιος την θέση πίσω. Οι αγωνοδίκες, όμως, δεν το εξέτασαν καν.

Μετά τους πρώτους γύρους, η διαφορά ανάμεσα τους είχε φτάσει τα 2 δευτερόλεπτα, και η Red Bull διαβουλευόταν με τη FIA για το συμβάν της αρχής.

Η φθορά στα πίσω ελαστικά ήταν έντονη για τον Verstappen, ενώ ο Perez ήταν στην 3η θέση, κι οι επιλογές της Red Bull για τη στρατηγική ήταν ακόμα ανοιχτές.

Στον 13ο γύρο, ο Verstappen μπήκε για να βάλει τη σκληρή γόμα, και βγήκε στην πίστα πίσω από τον Norris, τον οποίον πέρασε γρήγορα.

Ο Hamilton απάντησε στον αμέσως επόμενο γύρο, και η διαφορά τους παρέμεινε στα 5 δευτερόλεπτα, όσα ήταν και πριν κάνουν τις αλλαγές τους.

Η διαφορά μεγάλωσε, καθώς ο Verstappen έχανε χρόνο πίσω από τον Sainz μέχρι να τον περάσει στον 17ο γύρο, ενώ ο Perez έμενε μπροστά για να καθυστερήσει τον Hamilton.

Ο Μεξικανός έκανε εξαιρετική άμυνα και καθυστέρησε τον Hamilton, δίνοντας την ευκαιρία στον teammate του να φτάσει στα 1,2 δλ., αφού μετά έφτασε ξανά η απόσταση στα 2,4 δλ.

Ο ρυθμός του Hamilton, όμως, ήταν τέτοιος που δεν μπορούσε να τον ακολουθήσει ο Verstappen, και η διαφορά άνοιγε γύρο με τον γύρο.

Στο μεταξύ, ο Raikkonen εγκατάλειψε με πρόβλημα στη μετάδοση, στον τελευταίο του αγώνα στη Formula 1.

Το εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας βγήκε για εγκατάλειψη του Giovinazzi, με τον Verstappen να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία και να μπαίνει για φρέσκο σετ σκληρής γόμας, και να βγαίνει 16 δλ. πίσω από τον Hamilton στη 2η θέση.

Με 20 γύρους να απομένουν, όλα ήταν ξανά ανοιχτά.

Η διαφορά μειωνόταν γοργά στην αρχή, πιο αργά μετά όμως, κι είχε πέσει στα 12 δλ. με 10 γύρους ακόμα ως το φινάλε.

Στο τέλος, ο Latifi είχε ατύχημα και έξοδο, που έβγαλε το Αυτοκίνητο Ασφαλείας, με τον Verstappen να μπαίνει για το μαλακό ελαστικό ώστε να επιτεθεί στο τέλος, και τον Hamilton να μένει στην πίστα.

Οι αγωνοδίκες, όμως, δεν είπαν στα μονοθέσια που ήταν έναν γύρο πίσω να περάσουν, κι έτσι ο Ολλανδός ήταν 5 μονοθέσια πίσω από τον αντίπαλό του.

Τελικά, οι αγωνοδίκες άλλαξαν την  απόφασή τους, κι ο Verstappen επιτέθηκε και πήρε τη νίκη, στον τελευταίο γύρο, στην τελευταία ευκαιρία. Έτσι, πήρε το πρωτάθλημα των οδηγών, με τη Mercedes εκείνο των κατασκευαστών.

Αναλυτικά οι βαθμολογίες σε λίγο!