GP Βελγίου - Κατατακτήριες: Poleman ο Verstappen, δεύτερος ο Russell, τρομακτικό ατύχημα Norris


Στις επεισοδιακές και βροχερές κατατακτήριες του Σπα, ο Max Verstappen πήρε την pole position, με τον George Russell να κάνει τον άθλο της σεζόν για να έρθει δεύτερος.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 28/8/2021

Η βροχή ανάγκασε το race control να καθυστερήσει κατά 12 λεπτά την εκκίνηση της διαδικασίας.

Με την έναρξή του Q1, αρκετοί οδηγοί βγήκαν στην πίστα με τη βρόχινη και την ενδιάμεσων συνθηκών γόμα, ώστε να σημειώσουν άμεσα χρόνο.

Τα ενδιάμεσα, πάντως, φάνηκαν ως η καλύτερη επιλογή για τις συνθήκες σε εκείνη τη φάση. 

Όσο καθάριζε η πίστα από το πολύ νερό, τόσο βελτιώνονταν κι οι χρόνοι. Όλοι είχαν περάσει intermediates ως το τέλος του 18λεπτου, και πάλευαν για μία θέση στην 15άδα.

Ο Norris ήταν ο ταχύτερος, με τον Verstappen και τον Hamilton να ακολουθούν.

Οριακά κατάφερε να περάσει ο Ricciardo, όπως κι οι δύο Alpine, για να αποκλειστούν οι Giovinazzi, Tsunoda, Schumacher, Raikkonen και Mazepin.

Το Q2 ακολούθησε, κι η χρήση της ενδιάμεσης γόμας στην αρχή ήταν και πάλι επιτακτική. Οι δύο Mercedes βρέθηκαν σε τρομερά επισφαλή θέση, καθώς έχασαν χρόνο αλλάζοντας σετ ελαστικών μετά την έναρξη της περιόδου, με αποτέλεσμα να γράψουν τους χρόνους τους πιο αργά από τους υπόλοιπους. Κι ενώ πρόλαβαν να γράψουν χρόνο με το δεύτερο σετ, άλλαξαν και σε τρίτο για να διασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο Q3.

Τελικώς, ο Hamilton ήρθε 2ος κι ο Bottas 3ος, πίσω από τον ταχύτερο της διαδικασίας Norris.

Εκτός συνέχειας έμειναν οι Leclerc, Latifi, Sainz, Alonso και Stroll, με τον Russell να προκρίνεται για δεύτερη φορά στην τελική δεκάδα.

Με το τέλος του Q2, η βροχή επανήλθε και οι συνθήκες δυσκόλεψαν ξανά για τους οδηγούς. Οι περισσότεροι επέλεξαν τη full wet γόμα για αυτό το τελευταίο 12λεπτο, με δεδομένο ότι ακόμα και η υποτυπώδης στεγνή γραμμή που είχε δημιουργηθεί, να χαθεί κάτω από το νερό.

Η κατάσταση ήταν τόσο επικίνδυνη, που ο Norris είχε τρομακτικό ατύχημα στην κορυφή της Raidillon, ευτυχώς μόνο με σημαντικές υλικές ζημιές. Μεταφέρθηκε, φυσικά, στο ιατρικό κέντρο για τις πρώτες εξετάσεις.

Ασφαλώς, η διαδικασία διεκόπη μέχρι να καθαρίσει η πίστα από τα θραύσματα. 

Η επανεκκίνηση ήρθε περίπου 30 λεπτά μετά, με 9 λεπτά στο ρολόι.

Η κατάσταση δεν ήταν και τόσο βελτιωμένη, αλλά κάποιοι έβαλαν την ενδιάμεση γόμα, με δεδομένο ότι τουλάχιστον είχε σταματήσει να βρέχει.

Στη μάχη με το χρονόμετρο προστέθηκε κι αυτή με το νερό, και σε πρώτη φάση, ο Hamilton είχε το προβάδισμα, όντας μισό δευτερόλεπτο ταχύτερος του Perez και 1 δλ. του Verstappen. 

Μετά τις δεύτερες προσπάθειες, ο Russell πέρασε για λίγο πρώτος, κάνοντας μία τρομερή προσπάθεια σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Ο Verstappen, όμως, τον πέρασε για πολύ λίγο, αφήνοντας αυτός και τις δύο Mercedes πίσω του.

Αναλυτικά η κατάταξη: