GP Ευρώπης - FP2: Κυριαρχία Hamilton


Τόσο στα πρώτα όσο και στα δεύτερα ελεύθερα δοκιμαστικά στο Αζερμπαϊτζάν ο Lewis Hamilton με τη Mercedes ήταν σταθερά στην κορυφή.  

  • 17/6/2016

Τόσο στα πρώτα όσο και στα δεύτερα ελεύθερα δοκιμαστικά στο Αζερμπαϊτζάν ο Lewis Hamilton με τη Mercedes ήταν σταθερά στην κορυφή.  

Ο Βρετανός κυριάρχησε στο FP2 στο circuit του Baku για το Grand Prix της Ευρώπης, καθώς σταμάτησε το χρονόμετρο 0.690 s (1:44.223) ταχύτερα από τον teammate του Nico Rosberg (1:44.913).

Στο πανέμορφο «street circuit» του Baku η πρόκληση ήταν αρκετά μεγάλη καθώς δεν ήταν και λίγες οι επισκέψεις μονοθέσιων εκτός πίστας τόσο στην στροφή 1 όσο και στην 3. Ο Hamilton κατάφερε να κάνει τον ταχύτερο χρόνο του με τα νέα super-soft της Pirelli σε ένα stint επτά γύρων, ενώ η Mercedes ήταν ξεκάθαρα ταχύτερη στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο W07 ήταν και οι μόνες που κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα του 1:45.

Ακριβώς πίσω τους βρέθηκε η Force India του Sergio Perez (1:45.336), ο οποίος ήταν 1.113 s πίσω από τον ρυθμό του Hamilton. Ο Nico Rosberg σταμάτησε πρόωρα στη δεύτερη περίοδο ελεύθερων δοκιμών, καθώς είκοσι λεπτά πριν το τέλος της περιόδου αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα και... πάρκαρε την Mercedes στην άκρη της πίστας. Οι μηχανικοί της Mercedes ασχολήθηκαν με το μονοθέσιό του μετά το τέλος της περιόδου, αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Γερμανός είναι εντός των ορίων κανονισμού για τις κινητήριες μονάδες οπότε δεν θα δεχθεί ποινή σε περίπτωση αντικατάστασης κάποιων εξαρτημάτων στο μονοθέσιό του.

Οι Ferrari, που θεωρητικά είναι αρκετά κοντά στις Mercedes στο Baku σημείωσαν τους ταχύτερους γύρους τους στο FP2 σε ένα stint δέκα γύρων με τη νέα πολύ μαλακή γόμα της Pirelli. Ο Sebastian Vettel όμως βρέθηκε 1.996 s πίσω από τον Hamilton στην 8η θέση της κατάταξης (1:46.219), ενώ ο Kimi Raikkonen (1:46.694) ήταν ακόμα πιο πίσω στην 13η θέση με διαφορά 2.471 s από τον πρωτοπόρο. Η περίοδος όμως σταμάτησε για τον Φιλανδό πρόωρα όταν ένα μπλοκάρισμα των πίσω τροχών στην στροφή 5 τον οδήγησε σε μικροέξοδο. Ο Vettel λίγο αργότερα ενημερώθηκε ότι θα πρέπει να κόψει ταχύτητα γιατί είχε αντίστοιχο πρόβλημα με τον Kimi, το οποίο αφορούσε στο MGU-K.

Η Red Bull του Max Verstappen (1:46.068 στην 7η θέση) ήταν πιο κοντά στον πρωτοπόρο με τη διαφορά στην προκειμένη περίπτωση να είναι στο 1.845 s. Ο Daniel Ricciardo ήταν πιο πίσω με διαφορά 2.070 s και ήταν στην 10η θέση της κατάταξης (1:46.293), με το μονοθέσιό του να έχει μόλις επιδιορθωθεί από την επαφή με τις μπαριέρες που είχε στο FP1. Κανένας δεν είχε ανάλογα μεγάλο ατύχημα στο FP2 όπως αυτό του Ricciardo, αλλά ο Esteban Gutierrez ήταν ο πρώτος στην περίοδο που ακούμπησε στον τοίχο στην στροφή εννέα και στο σύμπλεγμα των στενών στροφών στην παλιά πόλη.

Στη θέση των Ferrari και Red Bull βρέθηκαν οι Force India και Williams που έμοιαζαν γρήγορες με τον Perez στην 3η θέση, τον Valtteri Bottas στην 4η (1:45.764) και τον Nico Hulkenberg στην 5η (1:45.920). Ο Carlos Sainz με την Toro Rosso κατάφερε να σημειώσει τον 6ο ταχύτερο χρόνο (1:46.027) μπροστά από τον πρώην teammate του Verstappen. Στην πρώτη δεκάδα κατάφερε να κρατήσει ο Jenson Button την McLaren (1:46.234) όντας 2.011 s πιο αργός από τον Hamilton.