GP Σάο Πάολο: Μεγάλη εμφάνιση Russell και 1-2 για τη Mercedes


Ο George Russell οδήγησε υποδειγματικά και πανηγύρισε την πρώτη νίκη στην καριέρα του, με τη Mercedes να κάνει το 1-2 έχοντας τον Lewis Hamilton στη 2η θέση. Μεγάλη ανάκαμψη για τον Leclerc, που ήρθε 4ος.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: MERCEDES
  • 13/11/2022

Στην εκκίνηση, ο Russell έμεινε μπροστά, με τον Hamilton να μένει 2ος και τον Verstappen στην 3η θέση, ενώ ο Norris πέρασε τις Ferrari, με δεδομένο ότι τόσο ο Leclerc, όσο κι ο Sainz είχαν τη μέση γόμα στην αρχή.

Στα μισά του πρώτου γύρου, ο Ricciardo χτύπησε τον Magnussen από πίσω, με αποτέλεσμα ο Δανός να έχει τετακέ και να χτυπήσει άθελά του τον Αυστραλό. Αμφότεροι εγκατέλειψαν, με το Αυτοκίνητο Ασφαλείας να βγαίνει στην πίστα.

Στον 6ο γύρο ο αγώνας επέστρεψε σε κανονικούς ρυθμούς, με τον Verstappen να βρίσκει την ευκαιρία και να προσπερνά τον Hamilton, αλλά με επαφή, με αποτέλεσμα να πέφτουν στις θέσεις 8 και 9, ενώ ο Leclerc είχε μάχη με τον Norris, όταν είχαν κι αυτοί επαφή στη Στροφή 5.

Verstappen και Leclerc μπήκαν στα pits για επιδιορθώσεις, και συνέχισαν στις θέσεις 17 και 18, αντίστοιχα – τις τελευταίες της κατάταξης.

Ως εκ τούτου, η πρώτη τριάδα αποτελείτο πλέον από τους Russell, Perez και Norris.

Και στα δύο συμβάντα, δόθηκε η ίδια ποινή σε Verstappen και Norris: 5 δευτερόλεπτα.

Λίγο μετά, ο Sainz πέρασε τον Norris για την 3η θέση, με τον οδηγό της McLaren να πέφτει πίσω κι από τον Hamilton, που αναρριχήθηκε ξανά στην 4η θέση.

Στην κορυφή, ο Russell έκανε τον αγώνα του, με διαφορά κοντά στα δύο δευτερόλεπτα από τον Perez.

Ο Sainz μπήκε πρώτος από τους πρωτοπόρους στα pits, στον 18ο γύρο, για να βάλει τη μαλακή γόμα.

Ο Perez έκανε την αντίστροφη κίνηση, βάζοντας τη μέση στον 24ο γύρο, πέφτοντας 6ος, με τις Mercedes πια στο 1-2 και τον Russell να λέει συνεχώς πως τα ελαστικά του ήταν σε καλή κατάσταση.

Στον επόμενο γύρο, ο Βρετανός έκανε τη δική του στάση για τη μέση γόμα, και βγήκε μπροστά από τον Perez, μην πέφτοντας θύμα του undercut που επιχείρησε η Red Bull.

Πίσω, Leclerc και Verstappen έκαναν ξανά pit stop, για να βρεθούν στις θέσεις 16 και 17, με τον Ολλανδό να εκτίει και την ποινή του.

Στον 29ο γύρο ήταν η σειρά του Hamilton για τη μέση γόμα, βγαίνοντας 4ος στην πίστα.

Ο ίδιος άρχισε να καταδιώκει τον Sainz για την 3η θέση, με τον Ισπανό να έχει τη μαλακή γόμα για 12 παραπάνω γύρους από τη μέση του οδηγού της Mercedes.

Στο midfield, o Alonso είχε καταφέρει να «τρυπώσει» στην 5η θέση, μπροστά από Bottas και Vettel.

Στον 37ο γύρο, ο Sainz μπήκε ξανά στα pits για τη μέση γόμα, πέφτοντας 4ος, αφήνοντας τον Hamilton να περάσει 3ος, και με διαφορά 10 δευτερολέπτων από τον Russell.

Στον 45ο γύρο, ο Hamilton έφτασε και πέρασε άμεσα τον Perez για την 2η θέση, έχοντας ακόμα διαφορά 10 δλ. από τον teammate του.

Στον 48ο μπήκε για δεύτερη φορά στα pits, βάζοντας τη μαλακή γόμα για τους τελευταίους 23 γύρους, με την ομάδα να θέλει να να κρατήσει πίσω του τον Perez.

Στον επόμενο γύρο, ήρθε η ώρα του Russell, για τη μαλακή γόμα, διατηρώντας την πρωτοπορία του αγώνα.

Στον 53ο γύρο, ο Norris σταμάτησε στην πίστα, σε δύσκολο σημείο, με το Εικονικό Αυτοκίνητο Ασφαλείας να τίθεται σε ισχύ.

Αυτή τη συγκυρία χρησιμοποίησε ο Sainz για να μπει στα pits, χάνοντας το μισό χρόνο στο pitlane, βάζοντας τη μαλακή γόμα ως το τέλος.

Δευτερόλεπτα μετά, βγήκε το Αυτοκίνητο Ασφαλείας στην πίστα, καθώς δεν μπορούσε να απομακρυνθεί γρήγορα η MCL36.

O Russell ρώτησε αν θα πρέπει να δώσει μάχη με τον Hamilton, με την ομάδα να επιβεβαιώνει ότι έχουν το ελεύθερο να παλέψουν, αλλά «με σεβασμό», ενώ ο Hamilton τόνισε πως οι Perez και Sainz πίσω του είχαν φρέσκα ελαστικά.

Με 11 γύρους να απομένουν, η πράσινη σημαία κυμάτισε, με τον Russell να κρατά πίσω τον teammate του, ενώ ο Leclerc πέρασε 5ος, προσπερνώντας τον Bottas.

Ο Alonso έκανε το ίδιο με εντυπωσιακό τρόπο, ενώ ο Sainz πέρασε τον Perez για την 3η θέση.

Έναν γύρο μετά, το αυτό έπραξε κι ο Leclerc, για το 3-4 της Ferrari.

Μπροστά, ο Russell οδηγούσε σταθερά και κρατούσε σε απόσταση ασφαλείας τον Hamilton ως το φινάλε, κατακτώντας την πρώτη νίκη της καριέρας του.

Ο Sainz έμεινε 3ος, με τον Leclerc να αναρριχάται στην 4η θέση.

Πέμπτος βρέθηκε ο Alonso, με τον Verstappen 6ο και τον Perez 7ο.

Ο Ocon ήρθε 8ος, με τη δεκάδα να κλείνει από τους Bottas και Stroll.