Η FIA δημοσίευσε το πόρισμά της για τον τελικό του Άμπου Ντάμπι


Η FIA έδωσε στη δημοσιότητα το αποτέλεσμα της έρευνας για όσα έγιναν στον τελικό του Άμπου Ντάμπι, με τα βασικά του σημεία να δείχνουν υπαιτιότητα Masi, αλλά ανάγκες για αλλαγή στο σύστημα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 19/3/2022

Ο Michael Masi, ως αλυτάρχης του σπορ, έκανε λάθη στους τελευταίους γύρους του GP στο Άμπου Ντάμπι, αλλά ενήργησε «καλή τη πίστη». Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του πορίσματος της FIA για τον τελικό του περυσινού πρωταθλήματος, που μαζί με αυτό έρχεται να επιβεβαιωθεί 100% ο τίτλος του Max Verstappen, καθώς ο αγώνας θεωρείται «έγκυρος». 

Μέσω αυτού του πορίσματος έχουν προκύψει οι αλλαγές στους κανονισμούς και στη θέση του αλυτάρχη, που έχουν ήδη ανακοινωθεί εδώ κι εβδομάδες.

Η καθαίρεση του Masi κι η αντικατάστασή του από τους Niels Wittich και Eduardo Freitas στην θέση του διευθυντή του αγώνα είναι η πιο σημαντική συνέπεια των όσων διαδραματίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Με το report, όμως, να αναγνωρίζει πως «η διαχείριση των lapped cars είναι ως τώρα ανθρώπινο έργο και λάθη μπορούν να συμβούν», η εγκαθίδρυση ενός Εικονικού Race Control κρίθηκε αναγκαία. Εδώ είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το τύποις VAR της Formula 1 δεν θα λειτουργεί παρεμβατικά, αλλά συμβουλευτικά, ούτε θα αλλάζει αποφάσεις που έχει ήδη λάβει το race control κι οι αγωνοδίκες στην πίστα.

Επιπλέον, η διαδικασία αναγνώρισης και ενημέρωση των αυτοκινήτων που πρέπει να βγουν από τον γύρο που έχουν δεχτεί, θα γίνεται μέσω λογισμικού κι αυτόματα, αφαιρώντας τον παράγοντα του ανθρώπινου λάθους.

Η αναφορά επιβεβαίωσε, επίσης, πως η Mercedes δεν προχώρησε σε ένσταση των αποφάσεων των αγωνοδικών, κι αφού δεν έκανε αυτήν την κίνηση, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προκύψει αλλαγή του τελικού αποτελέσματος ενός αγώνα.