Η Pirelli εισάγει νέο ελαστικό από το Βρετανικό Grand Prix


H Pirelli θα αλλάξει τη σύσταση των ελαστικών της αρχής γενομένης από το Βρετανικό GP τον Ιούλιο, εξηγώντας το γιατί.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 12/5/2023

Όσο οι ομάδες κατανοούν καλύτερα τους νέους κανονισμούς που έχουν τεθεί σε ισχύ από το 2022, τόσο πιο γρήγορα γίνονται τα μονοθέσια, με τα φορτία που ασκούνται στα ελαστικά να αυξάνονται ραγδαία αγώνα με τον αγώνα.

Για αυτόν τον λόγο, η Pirelli κατέθεσε επίσημη πρόταση στη FIA και την F1 να αλλάξει τη σύσταση των γομών της από φέτος κιόλας, και συγκεκριμένα από τον αγώνα στο Silverstone και μετά, ώστε να ανταποκριθεί στις δυνάμεις που ασκούνται στα ελαστικά της.

Η νέα σύσταση θα ενισχύσει την αντοχή τους, και δεν έρχεται ως μέτρο ασφαλείας, αλλά πρόληψης για τυχόν ζητήματα που μπορεί να προκύψουν στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με την ιταλική κατασκευάστρια, η νέα σύσταση δεν θα αλλάξει τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά των ελαστικών, παρά μόνο την ανθεκτικότητά τους.

Οι πρώτες δοκιμές των νέων ελαστικών θα γίνουν στο πλαίσιο των δοκιμών της Παρασκευής στο Ισπανικό GP, στις αρχές Ιουνίου.

«Συζητήσαμε για αυτό το θέμα στο τέλος της περασμένης σεζόν, και λέγαμε πως με τους νέους κανονισμούς τα μονοθέσια θα είναι πιο αργά,» δήλωσε ο επικεφαλής της Pirelli Motorsport, Mario Isola. «Αλλά είναι ταχύτερα, γιατί πια έχει περάσει κι ένας χρόνος εξέλιξης.»

Η νέα σύσταση των γομών θα εισαγόταν το 2024, όμως έρχεται 6 μήνες νωρίτερα, δίνοντας την ευκαιρία και στις ομάδες να δουν τυχόν αλλαγές και να συλλέξουν τα απαραίτητα δεδομένα.