Hamilton - Alonso: Σχέσεις... (στ)οργής, μια κόντρα από το 2007! (video)


Η επαφή των μονοθεσίων τους στο GP του Βελγίου ήταν απλά άλλο ένα κερασάκι στην… τούρτα της «καυτής» σχέσης των δύο παγκόσμιων πρωταθλητών!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 29/8/2022

Το να υποστηρίξει κανείς ότι Lewis Hamilton και Fernando Alonso είναι οι καλύτεροι φίλοι θα ήταν... αστείο. Η κόντρα τους κρατά από το 2007, την παρθενική χρονιά του Βρετανού στο μαγικό κόσμο της Formula 1, όταν ήταν οι δύο τους ήταν teammates στη McLaren.

Η ένταση μεταξύ τους ήταν δεδομένη, με τον Ισπανό 2 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή (2005, 2006) να θεωρεί ότι θα ήταν δεδομένα το Νο 1 στην ομάδα και τον Βρετανό να αποδεικνύεται εξαιρετικά γρήγορος, κοιτώντας τον στα μάτια. Μάλιστα, ο Hamilton «κέρδισε» τον ομόσταβλό του στο τέλος, κατακτώντας τη 2η θέση στο πρωτάθλημα των οδηγών με 109 πόντους, όσους είχε και ο Alonso, ο οποίος μειονεκτούσε στην ισοβαθμία: Αμφότεροι είχαν από 4 νίκες, αλλά ο Βρετανός είχε περισσότερες δεύτερες θέσεις (5 εναντίον 4). Ήταν η χρονιά του Spygate της McLaren, με τον Kimi Raikkonen (Ferrari) να στέφεται παγκόσμιος πρωταθλητής με 110 βαθμούς.

Έκτοτε οι δρόμοι τους ουδέποτε συναντήθηκαν σε ομάδες και (φαινομενικά, τουλάχιστον) αμφότεροι εξέφραζαν το σεβασμό τους προς τον άλλο όταν χρειαζόταν. Πέρυσι το καλοκαίρι, ο Alonso ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πρόβλημα μαζί του και ότι το 2007 το πρόβλημα ήταν ο τρόπος που η McLaren (και ο τότε επικεφαλής της, Ron Dennis) διαχειρίστηκε τη μεταξύ τους κατάσταση και όχι οι μεταξύ τους σχέσεις. Βέβαια είχε προσθέσει ότι «δεν καταλαβαίναμε ο ένας τον άλλο μέσα στην πίστα».

Το… μάθημα του Alonso στον Hamilton

Βέβαια, περίπου 1 μήνα αργότερα, στις δηλώσεις του μετά το τέλος του GP Ουγγαρίας του 2021, το (γνωστό) «κακό παιδί» της F1 έδειξε τον πραγματικό εαυτό του. Είχε προηγηθεί η εντυπωσιακή του οδήγηση στο τέλος του αγώνα, όταν κράτησε για 10 γύρους πίσω του τον Hamilton με σαφώς υποδεέστερο μονοθέσιο, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη… σοκαριστική νίκη του ομόσταβλού του, Esteban Ocon, με την Alpine!

«Νομίζω ότι έμαθε ορισμένες διαφορετικές γραμμές που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει στις τελευταίες τρεις στροφές της πίστας, μένοντας για 10 γύρους πίσω μου», ανέφερε τότε χαρακτηριστικά ο Ισπανός για τον Βρετανό. Και πρόσθεσε: «Στη συνέχεια μπόρεσε να περάσει τον Carlos (σ.σ. Sainz) μόλις μετά από ένα γύρο, εφαρμόζοντας αυτές τις γραμμές».

Η Ουγγαρία φαίνεται, πάντως, να… ελκύει την ένταση μεταξύ τους. Ποιος άλλωστε ξεχνά το χαρακτηριστικό γεγονός των κατατακτήριων δοκιμών του 2007, όταν ο Alonso επίτηδες καθυστέρησε να φύγει από τα pits της McLaren, κρατώντας «όμηρο» πίσω του τον Hamilton, προκειμένου ο τελευταίος να μην προλάβει να κάνει την τελευταία του χρονομετρημένη προσπάθεια! Είχε προηγηθεί, ωστόσο, η «ανυπακοή» του Βρετανού, ο οποίος έπρεπε να δώσει τη θέση του στον Alonso εντός πίστας, κάτι που αρνήθηκε να κάνει.

Η προτίμηση του Alonso και η αναγνώριση του Hamilton

Στη διάρκεια της περυσινής σεζόν, πάντως, όταν οι επαφές ανάμεσα στα μονοθέσια των Lewis Hamilton και Max Verstappen άρχισαν να γίνονται ολοένα και πιο συχνές μέσα στην πίστα, ο 7 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής είχε «επαινέσει», σε ανύποπτη στιγμή, τον Alonso, ρίχνοντας μπηχτή στον Ολλανδό παγκόσμιο πρωταθλητή του 2021, λέγοντας ότι «χαίρεται που υπάρχουν πιλότοι με τους οποίους μπορεί να μάχεται σκληρά, αλλά δίκαια».

Στο τέλος της περυσινής σεζόν, με τον επεισοδιακό τρόπο που ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα, ο Alonso δεν ήταν από τους οδηγούς που (τουλάχιστον η κάμερα της τηλεοπτικής κάλυψης έδειξε ότι) πλησίασε τον Hamilton για να του δώσει κουράγιο για τον τρόπο που έχασε τον τίτλο (σ.σ. κάτι που έκαναν, μεταξύ άλλων, οι Vettel και Ricciardo). Στη διάρκεια της σεζόν, άλλωστε, είχε δείξει εμμέσως την προτίμησή του στον Max Verstappen, είτε με αντιδράσεις του on-camera βλέποντας τον Ολλανδό να κάνει εντυπωσιακούς γύρους και να βγαίνει εκτός πίστας τελικά, είτε δηλώνοντας ότι «μετά από τόσα χρόνια κυριαρχίας μιας ομάδας και ενός οδηγού, δεν θα είναι κακό να ανέβει άλλος στην κορυφή». Ξεκαθαρίζοντας, έστω, ότι το ίδιο θα έλεγε αν οι ρόλοι Verstappen - Hamilton ήταν αντίστροφοι.

Φέτος, στο πλαίσιο του GP της Γαλλίας, στο οποίο ο Hamilton συμπλήρωσε 300 αγώνες στη Formula 1 και ρωτήθηκε για το ποιος ήταν σε όλα αυτά τα χρόνια ο πιο δύσκολος αντίπαλός του. «Θα έλεγα πως σε καθαρή ταχύτητα ο Fernando ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος. Είχαμε καλές μάχες. Εύχομαι να είχαμε περισσότερες μάχες», σχολίασε ο 37χρονος πιλότος, «βγάζοντας» το καπέλο στον Ισπανό.

Ο «ηλίθιος», η ενόχληση και… το μη συμμάζεμα!

Ωστόσο πριν από 24 ώρες, είχαμε το νέο «επεισόδιο», εκεί που φάνηκε πραγματικά τι πιστεύει (τουλάχιστον) ο Fernando Alonso για τον Lewis Hamilton. Δευτερόλεπτα μετά τη μεταξύ τους σύγκρουση στον πρώτο γύρο του GP του Βελγίου, υπό την ένταση της στιγμής, ασφαλώς, ο Ισπανός χαρακτήρισε «ηλίθιο» τον Βρετανό μιλώντας στο team radio: «Με χτύπησε. Τι ηλίθιος! Μου έκλεισε την πόρτα ενώ ήταν στην εξωτερική. Εννοώ… είχαμε εξαιρετική εκκίνηση αλλά ναι… Αυτός ο τύπος ξέρει να οδηγεί μόνο όταν εκκινεί από την πρώτη θέση!»

Κουβέντες… βαριές, θα μπορούσε να πει κανείς, αλλά ενδεικτικές του «ταμπεραμέντου» που έχει ο Ισπανός. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει το «GP2 engine» που φώναξε την ώρα του αγώνα «κράζοντας» τον κινητήρα της Honda για τη χαμηλή τελική ταχύτητα που έδινε στο μονοθέσιο της McLaren στις ευθείες του GP της Ιαπωνίας το 2015!

Λίγο αργότερα, ο Hamilton ανέλαβε την ευθύνη για τη μεταξύ τους σύγκρουση, επισημαίνοντας ότι η Alpine του Ισπανού βρέθηκε «στο τυφλό σημείο» του καθρέφτη της Mercedes του, με αποτέλεσμα να μην τον δει και να «κλείσει τη γραμμή» του, προκαλώντας την επαφή των δύο μονοθεσίων. Όταν του μεταφέρθηκαν τα σχόλια του Alonso για τον ίδιο στο team radio, ξεκαθάρισε: «Πραγματικά δεν έχω κάτι να απαντήσω. Ξέρω πώς νιώθει κανείς εκείνη τη στιγμή, με την ένταση που υπάρχει, αλλά είναι καλό να ξέρω τι πιστεύει για μένα (σ.σ. χαμογελώντας). Είναι καλύτερα να λέγονται αυτά δημόσια. Και όπως είπα, δεν το έκανα επίτηδες, ανέλαβα πλήρως την ευθύνη. Αυτό κάνουν οι ενήλικες».

Δηλαδή… τέλος καλό, όλα καλά; Οχι! «Είχα σκοπό να πάω να του μιλήσω (σ.σ. για το ατύχημα, να απολογηθεί), μέχρι που άκουσα τι έχει πει», σχολίασε χαρακτηριστικά… και τα συμπεράσματα δικά σας.

Από την πλευρά του, μετά την ολοκλήρωση του αγώνα και σαφώς πιο ήρεμος, ο Fernando Alonso προσπάθησε να «διασκεδάσει» κάπως τις εντυπώσεις από το team radio του, χωρίς ωστόσο επί της ουσίας να ανασκευάσει όσα είπε: «Ναι, ήμουν θυμωμένος στην ενδοεπικοινωνία. Ωστόσο, όταν μιλάς στην ενδοεπικοινωνία, μιλάς με το μηχανικό σου και στην ομάδα σου. Ορισμένες φορές είναι κρίμα ότι τα πάντα ‘βγαίνουν στον αέρα’. Εννοώ ότι οκ, τώρα που κάνω τις δηλώσεις στα media, εδώ φαίνεται η κανονική συμπεριφορά. Όταν μιλάς στην ενδοεπικοινωνία, είναι απλά ένα σχόλιο που κάνεις στην ομάδα σου. Ήμουν έξαλλος γιατί κάθε φορά που εκκινούμε από τις πρώτες σειρές της εκκίνησης δυστυχώς σχεδόν πάντα κάτι συμβαίνει. Αλλά, ήταν ένα φυσιολογικό συμβάν και δυστυχώς ο Lewis έπρεπε στη συνέχεια να εγκαταλείψει, οπότε αυτό ήταν το χειρότερο που συνέβη».

Με άλλα λόγια; Δεν φταίω εγώ που τα είπα - και δεν αλλάζω τίποτα από όσα είπα - αλλά φταίει η διοργάνωση που τα μετέδωσε στη ζωντανή κάλυψη του αγώνα, καθώς ήταν «ιδιωτική συζήτηση». Αλλά ως… τυπικός και πανέξυπνος Alonso, έδειξε και τη συμπάθειά του για την εγκατάλειψη του αντιπάλου του!