Max Verstappen: 10 ιστορίες βγαλμένες απ’ τη ζωή του Πρωταθλητή (video)


Γιατί ανάγκασε τον πατέρα του να τον πετάξει έξω απ’ το αυτοκίνητο; Με ποιο χόμπι χαλαρώνει; Ποια είναι η αγαπημένη του ομάδα; Δέκα ιστορίες βγαλμένες από την καθημερινότητα του πρωταθλητή της Formula 1.

  • KEIMENO: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: Getty Images / Red Bull Content Pool
  • 9/10/2023

Ο Max Verstappen είναι για τρίτη φορά πρωταθλητής στην Formula 1, σχεδόν δύο μήνες πριν ολοκληρωθεί η σεζόν.Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή της σεζόν ενδεχομένως ούτε ο ίδιος να περίμενε ότι θα έφτανε στην κατάκτηση με ένα τόσο... άνετο περίπατο, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένα και το αυτό. Με αυτή την αφορμή σάς παρουσιάζουμε 10 ιστορίες από τη ζωή τουΟλλανδού πιλότου

H ταχύτητα είναι στα γονίδιά του

Όπως είναι γνωστό ο Max είναι ο δεύτερος πιλότος της Formula 1 στην οικογένεια Verstappen, με τον πατέρα του Jos να πραγματοποιεί τη δική του πορεία από το 1994 έως και το 2003, έχοντας ανέβει στο πόντιουμ δύο φορές με την Benetton. Μάλιστα, εκείνη τη σεζόν είχε στρέψει το ενδιαφέρον πάνω του όταν το μονοθέσιό του, κατά την διάρκεια ενός pit stop, έπιασε φωτιά χωρίς ευτυχώς ο ίδιος να πάθει κάτι. Την ίδια στιγμή αγωνιστικά γονίδια έχει πάρει και απ’ την μητέρα του Sophie Kumpen που έτρεχε σε αγώνες καρτ, ενώ οδηγός αγώνων υπήρξε και ο πρώτος του ξάδελφος Anthony Kumpen, έχοντας κατακτήσει δύο πρωταθλήματα NASCAR Whelen Euro Series το 2014 και το 2016.

Ένας Ολλανδός με... καταγωγή από το Βέλγιο

Το 2021 έγινε ο πρώτος Ολλανδός που κατακτά πρωτάθλημα στην Formula 1 και η φήμη του έχει χτιστεί σε μεγάλο βαθμό γύρω από τη χώρα που εκπροσωπεί. Αποτελεί, άλλωστε, έναν από τους βασικούς λόγους που οι Ολλανδοί ξεκίνησαν ξανά μετά από χρόνια να παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα στο κορυφαίο μηχανοκίνητο σπορ. Μάλιστα, o Ολλανδός pro ΒΜΧer Twan van Gendt έχει δηλώσει στο site της Red Bull πως είναι σχεδόν απίθανο να μπει κάποιος σε βενζινάδικο στην Ολλανδία και να μην συναντήσει έστω και μια αναφορά στον Max. Την ίδια στιγμή, 7 στις 10 διαφημίσεις που παίζονται στην ολλανδική TV έχουν το Verstappen πρωταγωνιστή. Το οξύμωρο, ωστόσο, είναι ότι ο πιλότος της Formula 1 έχει γεννηθεί στο Βέλγιο, την χώρα καταγωγής της μητέρας του, σε μια μικρή πόλη που ονομάζεται Hasselt και μεγάλωσε στην πόλη Bree. Έχει δηλώσει, όμως, ότι νιώθει Ολλανδός ενώ οι περισσότεροι παιδικοί του φίλοι ήταν Ολλανδοί.

Το πάθος του για την ποδηλασία και το FIFA

Ένα από τα αγαπημένα του χόμπι είναι το ποδήλατο ενώ αρκετές φορές τον έχουμε δει σε videos (κυρίως για λογαριασμό της Red Bull) να κάνει ποδηλατάδες στις πίστες τις παραμονές των αγώνων. Με αυτό το χόμπι ο Verstappen μπορεί και συνδυάζει τόσο την αγάπη του για το ποδήλατο όσο και το «χτίσιμο» της καλής φυσικής κατάστασης η οποία είναι απαραίτητη για να σταθεί σε αυτό το επίπεδο. Το άλλο του μεγάλο χόμπι είναι τα video games και συγκεκριμένα το FIFA στο οποίο θεωρείται ως ένας απ’ τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο! Αγωνίζεται στο FIFA Ultimate Team με το nickname «crgboy007» και το 2019 είχε φτάσει μέχρι στο νούμερο 21 της παγκόσμιας κατάταξης!

Η Barca, η PSV και ο Johan Cruyff

Το κόλλημά του με το FIFA προκύπτει από την αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Αγαπημένη του ομάδα είναι η ολλανδική PSV και όχι ο Ajax όπως πολλοί ενδεχομένως να πίστευαν, ενώ υποστηρίζει και την Barcelona. Υποθέτουμε ο λόγος είναι η παρουσία στους «Μπλαουγκράνα» του μεγαλύτερου Ολλανδού ποδοσφαιριστή, του Johan Cruyff, για τον οποίο ο Max έχει δηλώσει πως έτρεφε μεγάλο θαυμασμό.

Οι συνάδελφοί του τον χαρακτηρίζουν «αναίσθητο». Με την καλή έννοια…

Έχουν ακουστεί πολλά για τον χαρακτήρα του και τον τρόπο που συμπεριφέρεται τόσο εντός όσο και εκτός πίστας, τα οποία είναι γνωστά και ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του προσωπική άποψη. Μία τοποθέτηση όμως του πρώην team-mate του, Alex Albon, δίνει μια διαφορετική οπτική σχετικά με τα μυαλά που… κουβαλά ο Ολλανδός. «Υπήρχαν φορές που προετοιμαζόμουν για τους αγώνες και ήμουν μέσα στην ένταση, προσπαθώντας να αναλύσω τα δεδομένα και να είμαι έτοιμος για να τρέξω. Την ίδια στιγμή ο Max έπαιζε FIFA ή Call of Duty…. Πραγματικά τον θαύμαζα. Εύχομαι να μπορούσα και εγώ να είμαι τόσο χαλαρός».

Έχει προσπαθήσει να «λαδώσει» στις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης

Όταν ο Max μπήκε στον κόσμο της Formula 1 ήταν 17 ετών και δεν είχε προλάβει να αποκτήσει άδεια οδήγησης. Όταν έφτασε η στιγμή να δώσει εξετάσεις και έχοντας αποκτήσει τη φήμη του πιλότου της F1, πήρε μαζί του μερικά υπογεγραμμένα μπλουζάκια και καπέλα ώστε να τα δώσει στον εξεταστή για να τον… καλοπιάσει. Έπεσε όμως σε τυπικό επαγγελματία ο οποίος δεν δέχτηκε το δωράκι. Εδώ να πούμε πως από το 2016 η Formula 1 όρισε νέο κανονισμό που θέλει όλους τους οδηγούς που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα να έχουν συμπληρώσει τα 18 χρόνια.

Η αδυναμία του στην ιταλική κουζίνα και στο φρικαντέλ

Αν και δεν του φαίνεται, του αρέσει συχνά να απολαμβάνει ένα καλομαγειρεμένο γεύμα ειδικά αν αυτό προέρχεται από την ιταλική κουζίνα την οποία λατρεύει. Επίσης όταν βρεθεί στην Ολλανδία του αρέσει να δοκιμάζει το παραδοσιακό σνακ «φρικαντέλ» το οποίο θυμίζει hot dog και συνοδεύεται με μία σάλτσα κάρυ, μαγιονέζα, κέτσαπ και ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Ταυτόχρονα έχει δηλώσει πως μία από τις αγαπημένες του «απαγορευμένες» απολαύσεις είναι τα ανθρακούχα αναψυκτικά τα οποία όμως αποφεύγει για... θερμιδικούς λόγους.

Ο πατέρας του τον έχει πετάξει έξω από το αυτοκίνητο

Η σχέση πατέρα και γιου υπήρξε για πολλά χρόνια στενή, με τον Jos να προσπαθεί διακαώς να μάθει από νωρίς τα μυστικά των αγώνων στον κανακάρη του και πολλές φορές να ζει με υπερβολική ένταση τις αποτυχίες του. Ένα ενδεικτικό περιστατικό συνέβη το 2012 όταν ο Max αγωνιζόταν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα καρτ και σε έναν αγώνα τράκαρε και έχασε τον τίτλο. Ο ίδιος απογοητεύτηκε όμως ο πατέρας του το πήρε πολύ πιο βαριά. Όταν ο Max προσπάθησε να βγάλει το διαλυμένο καρτ εκτός πίστας και ζήτησε βοήθεια από τον Jos, αυτός αρνήθηκε και του είπε να το βγάλει μόνος του. Τις επόμενες μέρες ο Max προσπαθούσε να μιλήσει στον πατέρα του και να του εξηγήσει τι είχε συμβεί αλλά ο Jos δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα. Μάλιστα, κάποια στιγμή βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο, σταματημένοι σε βενζινάδικο και ο μικρός προσπάθησε ξανά να εξηγήσει στον πατέρα του τι είχε συμβεί. Η απάντηση που έλαβε ήταν να… βγει αμέσως από το αυτοκίνητο και να συνεχίσει με τα πόδια γιατί δεν ήθελε να μιλήσει για το θέμα! Πλέον και οι δύο θυμούνται αυτή την ιστορία και γελάνε. Ο Jos, πάντως, συνεχίζει να ζει στο έπακρο τους αγώνες του γιου του ενώ είναι γνωστό πως στην πρώτη νίκη που σημείωσε το 2016 στην Ισπανία, έπαθε ρινορραγία από την ένταση.

Έχει αναζητήσει τον όνομά του στο Google για να μπορέσει να αγωνιστεί

Κι όμως συνέβη… Την αποκάλυψη την έκανε οι ίδιος σε συνέντευξη στο επίσημο κανάλι της Formula 1 στο YouTube. Ήταν το 2018 στη Σιγκαπούρη όταν ο Max έφτασε στην πίστα και προσπάθησε να εισέλθει για να ξεκινήσει την προετοιμασία του. Για κακή του τύχη, όμως, είχε ξεχάσει το πάσο και ο άνθρωπος της ασφάλειας δεν του επέτρεπε την είσοδο. Στην προσπάθειά του να τον πείσει για να τον αφήσει να περάσει, άνοιξε το κινητό του, googlαρε το όνομά του και έδειξε στον φύλακα τις φωτογραφίες του που ήταν αναρτημένες στο διαδίκτυο. Κάπως έτσι μπόρεσε να μπει και να αγωνιστεί…  

Έχει δικό του τραγούδι, αφιερωμένο απ’ τους fans

Αποκαλούνται «Orange Army» και όταν ο Verstappen τρέχει στην Ολλανδία ή στο Βέλγιο κατακλύζουν τις κερκίδες και υποστηρίζουν φανατικά τον αγαπημένο τους πιλότο. Μάλιστα τρεις εξ αυτών έφτιαξαν τη δική τους μπάντα με την ονομασία «Pit Stop Boys» (ως παράφραση των Pet Shop Boys) και του έγραψαν τραγούδι με τίτλο «Super Max» το οποίο μπορείτε να ακούσετε στο παρακάτω video.