O Adrian Newey οδηγεί τη McLaren του 2004 που ο ίδιος σχεδίασε! (video)


Ο επικεφαλής τεχνικός διευθυντής της Red Bull οδήγησε και άλλο ένα δημιούργημά του, την Leyton House CG901.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 12/8/2022

Στο θαυμαστό κόσμο της Formula 1, την περισσότερη δόξα την παίρνουν οι πιλότοι και οι ομάδες. Λιγότερο προβεβλημένοι στο ευρύ κοινό είναι οι επικεφαλήςτους, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που το όνομά τους συνδέεται με την κατάκτηση σερί πρωταθλημάτων.

Ωστόσο, πίσω από τα φώτα και τη λάμψη των αγώνων, υπάρχουν εκατοντάδες - αν όχι χιλιάδες - άνθρωποι που εργάζονται σε όλα τα τμήματα, για να προκύψει, κάθε σεζόν, το μονοθέσιο. Από τα κορυφαία, ασφαλώς, είναι αυτό της σχεδίασης. Και όταν μιλάμε για σχεδίαση μονοθεσίου, το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό όλων είναι αυτό του Andrian Newey.

Ο επικεφαλής τεχνικός διευθυντής της Red Bull, με τη μακρά πορεία στη Formula 1, είχε την ευκαιρία να κάνει κάτι που δεν συνηθίζεται για ανθρώπους της θέσης του, να οδηγήσει στη πίστα δύο μονοθέσια που ο ίδιος είχε σχεδιάσει στο παρελθόν.

Στο τελευταίο επεισόδιο του καναλιού «Kidd in a Sweet Shop» στο YouTube, η Jodie Kidd μιλάει με τον 64χρονο Βρετανό με αφορμή την οδήγηση της McLaren MP4-19 του 2004 και της Leyton House Racing F1 του 1990.

Ο Newey προσλήφθηκε από την Leyton House March Racing Team το 1987 και σχεδίασε την March-881 που αγωνίστηκε στη F1 την επόμενη χρονιά. Με κινητήρα Judd V8 και οδηγούμενο από τον Ivan Capelli, το μονοθέσιο πήρε το προβάδισμα στο Grand Prix της Ιαπωνίας από τη McLaren-Honda MP4/4 του Alain Prost. Αν και ο Capelli δεν κέρδισε τον αγώνα, ήταν η πρώτη φορά που ένας ατμοσφαιρικός κινητήρας βρέθηκε στην πρωτοπορία ενός Grand Prix από το 1983.

Το 2004, όντας στη McLaren, σχεδίασε το δεύτερο μονοθέσιο που εν τέλει οδήγησε, την MP4/19. Αν και δεν ήταν το πιο επιτυχημένο της McLaren όλων των εποχών, κέρδισε το Grand Prix του Βελγίου με τον Kimi Raikkonen στο τιμόνι.

Σύμφωνα με την Kidd, το 2004 ο Newey εξέφρασε την επιθυμία του να αποκτήσει την αγωνιστική άδεια που καθιστά δυνατή την οδήγηση μονοθεσίων στην πίστα. Και το κατάφερε, μαζί με τον γιο του, σε μια πολύ ιδιαίτερη μέρα, όπως παραδέχθηκε.