Ο απολογισμός της Pirelli για τη Monza


Ο Nico Rosberg της Mercedes AMG Petronas, που εκκινούσε από την 2η θέση του γκριντ κέρδισε στο Ιταλικό Grand Prix ακολουθώντας στρατηγική ενός pit stop.

  • 5/9/2016

Πρόκειται για μια στρατηγική που έδωσε τη νίκη και τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Γερμανός εκκίνησε με την P Zero μαλακή γόμα με το κίτρινο σιρίτι και μετέπειτα έβαλε την P Zero μέση γόμα στα μισά του αγώνα. Ο teammate του Lewis Hamilton τερμάτισε 2ος ακολουθώντας πανομοιότυπη στρατηγική. 

Στην πραγματικότητα οι Rosberg, Hamilton ήταν οι μόνοι οδηγοί που μπήκαν με τη μαλακή γόμα στην 1η δεκάδα των κατατακτήριων δοκιμών. Αυτό τους έδωσε τη δυνατότητα να διανύσουν μεγαλύτερη απόσταση στο πρώτο μέρος του αγώνα, απ' ότι όσοι εκκινούσαν με την πολύ μαλακή γόμα. Τούτο αποτέλεσε κλειδί στην μάχη στρατηγικής που δόθηκε για τις θέσεις στο βάθρο. 

Όπως αναμένονταν είδαμε μια ποικιλία στρατηγικών μιας ή δυο αλλαγών κατά τη διάρκεια του αγώνα. Οι δυο Ferrari ακολούθησαν πανομοιότυπη "sprint" στρατηγική δυο αλλαγών: Στο ξεκίνημα χρησιμοποίησαν 2 σετ πολύ μαλακής γόμα και στο τέλος έβαλαν τη μαλακή γόμα. 

Ο Daniel Ricciardo με τη Red Bull προσπάθησε με μια εναλλακτική στρατηγική δυο αλλαγών χρησιμοποιώντας την πολύ μαλακή γόμα στο τέλος για να επιτεθεί στον οδηγό της Williams, Valtteri Bottas που είχε τη μαλακή γόμα σ' εκείνο το σημείο. Μια ακόμη εναλλακτική σε στρατηγική ακολούθησε ο Romain Grosjean: Ήταν ο μόνος που έκανε μια αλλαγή από μαλακή σε πολύ μαλακή γόμα. 

Ο οδηγός της Manor, Esteban Ocon ήταν ο μόνος που εκκίνησε με τη μέση γόμα. Αυτό σημαίνει πως σε δεύτερο συνεχόμενο αγώνα υπήρχαν και οι τρεις διαθέσιμες γόμες, στην εκκίνηση αλλά και στον τερματισμό. Απέδωσαν μάλιστα τέλεια από το σβήσιμο των φώτων ως το πέσιμο της καρό σημαίας. 

«Η στρατηγική των ελαστικών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον εντός έδρας για μας αγώνα. Είχαμε συναρπαστική εκκίνηση που έδωσε ακόμη περισσότερη σημασία στην στρατηγική. Μολονότι ο Lewis Hamilton έχασε το πλεονέκτημα της pole position στην εκκίνηση, η στρατηγική ελαστικών που ακολούθησε τον βοήθησε ν' ανέβει στη 2η θέση μετά το μισό του αγώνα και να διατηρηθεί εκεί. Η συνέχεια ήταν μια μάχη στρατηγικής με τις Ferrari που ακολουθούσαν τακτική δυο αλλαγών. Πριν τον επόμενο αγώνα στη Σιγκαπούρη θα έχουμε σκληρή δουλειά αυτή τη βδομάδα στη Βαρκελώνη με τη Ferrari και στο Paul Ricard με τη Mercedes καθώς συνεχίζεται η εξέλιξη των φαρδύτερων ελαστικών του 2017 με ειδικά τροποποιημένα μονοθέσια», ανέφερε ο αγωνιστικός διευθυντής Pirelli, Paul Hembery.

 

Τα γραφήματα του αγώνα

Ταχύτεροι χρόνοι ανά γόμα στον αγώνα

Μέση
Hamilton - 1:26.303

Μαλακή
Raikkonen - 1:26.016

Πολύ μαλακή
Alonso - 1:25.340

Μεγαλύτερη απόσταση ανά γόμα στον αγώνα

Μέση: Ocon / 32 γύροι
Μαλακή: Grosjean / 28 γύροι
Πολύ μαλακή: Grosjean / 24 γύροι