Ορατό το σενάριο μόλις οκτώ γκραν πρι Formula 1 για το 2020!


Ο κανονισμός διεξαγωγής του Πρωταθλήματος προβλέπει ρητά ότι για να απονεμηθούν τίτλοι σε οδηγούς και κατασκευαστές αρκεί να διεξαχθούν οκτώ αγώνες αλλά σε τρεις διαφορετικές ηπείρους...

  • ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • 2/4/2020

Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστα 24άωρα από τότε που ο επικεφαλής της Liberty Media, Chase Carey δήλωνε πως θα μπορούσε να φανταστεί ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 για το 2020 με έναν αριθμό αγώνων που δεν θα ξεπερνούν τους 18, αλλά δεν θα είναι και λιγότεροι από 15.

Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι ανάγκη να διεξαχθούν τόσοι πολλοί αγώνες ώστε να θεωρηθεί μία διοργάνωση Formula 1 ως νόμιμο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Σύμφωνα με το άρθρο 5.4 του αγωνιστικού κανονισμού, αρκούν οκτώ αγώνες προκειμένου να θεωρηθεί ως νομίμως διεξαχθέν ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και να απονεμηθούν οι τίτλοι στους οδηγούς και στους κατασκευαστές.

Ο κανονισμός, ο οποίος τροποποιήθηκε κατά το ήμισυ φέτος, αναφέρει πως ο μέγιστος αριθμός αγώνων μέσα σε μία σεζόν είναι οι 22. Μέχρι πέρυσι αυτός ο αριθμός ήταν το 21.

Στο άρθρο 2.4.3.b.i., εξάλλου, ξεκαθαρίζεται ότι ως Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ορίζεται η διοργάνωση, οι αγώνες της οποίας έχουν διεξαχθεί σε τρεις διαφορετικές ηπείρους.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι με δεδομένο ότι θα έχουμε σίγουρα κάποιους αγώνες επί ευρωπαϊκού εδάφους, ότι η Ωκεανία δεν μπορεί να φιλοξενήσει γκραν πρι έπειτα από την ακύρωση της Μελβούρνης και ότι η Αφρική δεν έχει αγώνα στο πρόγραμμα του 2020, θα πρέπει να διεξαχθούν από τουλάχιστον ένα γκραν πρι σε Αμερική και Ασία.

Κι αν η Ασία θα μπορούσε να «καλυφθεί» από την Ιαπωνία –όπου, ούτως ή άλλως, υπάρχει αγωνιστική δραστηριότητα εσχάτως, μιας και γίνονται δοκιμές για τη Super Formula- το ζητούμενο είναι εάν θα έχουμε αγώνα σε μία πίστα στην αμερικανική ήπειρο, δηλαδή σε Καναδά, Μεξικό, Ηνωμένες Πολιτείες ή Βραζιλία!