Πίστα Formula 1 στην Ελλάδα - Από το Πόρτο Χέλι και την Δραπετσώνα στο Ηράκλειο Κρήτης


Με αφορμή τα πρόσφατα σενάρια για κατασκευή πίστας F1 στην Κρήτη, θυμόμαστε όλες τις περιοχές της ελληνικής επικράτειας που έχουν φλερτάρει με το... άπιαστο όνειρο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 27/4/2023

Formula 1 ταξιδεύει κάθε σεζόν από χώρα σε χώρα, σε 5 διαφορετικές ηπείρους, με το καλεντάρι να αποτελείται φέτος από 23 αγώνες. Η Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ποτέ μία από τις χώρες που έχουν την τιμή να φιλοξενήσουν τη ναυαρχίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που το «όνειρο» ήρθε πιο κοντά και πολλές περιοχές ακούστηκαν ότι είναι κοντά στο να κατασκευάσουν την πολυπόθητη πίστα μέσα στην οποία θα τρέξουν τα μονοθέσια.

Μπορεί να παρέμεινε ανεκπλήρωτο όνειρο, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει πραγματικότητα, όμως συνεχίζουν να μπαίνουν ολοένα και περισσότερες περιοχές τη χώρας στο «όνειρο». Από την Κρήτη στην Αττική, κι από εκεί στον Ορχομενό Βοιωτίας και το Πόρτο Χέλι, θεωρητικά κάθε γωνιά της Ελλάδας θα μπορούσε να γίνει το «σπίτι» της Formula 1.

Με αφορμή το παράθυρο που έχει άνοιξε πριν από λίγες ημέρες για κατασκευή πίστας Formula 1 και MotoGP στο Ηράκλειο Κρήτης, επισκεπτόμαστε -τουλάχιστον νοερά- τα μέρη που έχουν παίξει τα προηγούμενη χρόνια για να φιλοξενήσουν το κορυφαίο μηχανοκίνητο σπορ.

Χαλανδρίτσα

Η Χαλανδρίτσα κρατά τα σκήπτρα για την τοποθεσία που βρίσκεται στο προσκήνιο των συζητήσεων για περισσότερο καιρό. Βρίσκεται 17 km μακριά από την Πάτρα, και για αρκετό καιρό, όλα έδειχναν ότι τα σχέδια αναβάθμισης της ήδη υπάρχουσας πίστας, προκειμένου να λάβει το πιστοποιητικό Grade A, είχαν παγώσει.

Πολλοί παρομοιάζουν το συγκεκριμένο πρότζεκτ με το Γεφύρι της Άρτας επειδή καμία προσπάθεια αναβάθμισης δεν έχει καρποφορήσει. Το 2021 τα σχέδια επανήλθαν στο φως, πυροδοτώντας μία νέα σειρά συζητήσεων γύρω από την πίστα, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια νέα εξέλιξη.

Ορχομενός

Μετά τη Χαλανδρίτσα, στο παιχνίδι μπήκε κι ο Ορχομενός Βοιωτίας. Πρόκειται για μία από τις πρώτες τοποθεσίες που φημολογείτο ότι θα μπορούσε να φιλοξενήσει τη διοργάνωση ενός αγώνα Formula 1, με τα πλάνα να έχουν τις ρίζες τους στο μακρινό 2005. Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ, όμως οι υπεύθυνοι κατασκευής είχαν παρουσιάσει ένα λεπτομερές πλάνο, το οποίο περιλάμβανε ξενοδοχεία, κτήρια, δύο ελικοδρόμια, εστιατόρια κ.α. τα οποία φυσικά δεν είδαμε ποτέ.

Κερατσίνι - Δραπετσώνα

Λίγα χρόνια μετά την ανακοίνωση πρόθεσης των δύο προηγούμενων προορισμών που θα μπορούσε να «εγκατασταθεί» η Formula 1, ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας γνωστοποίησε τη δική του επιθυμία να χτίσει το μέλλον της Ελλάδας στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Για ακόμα μία φορά, τα σχέδια δεν προχώρησαν και έμειναν στα χαρτιά.

Πόρτο Χέλι

Το Πόρτο Χέλι φημίζεται για τα πολυτελή ξενοδοχεία του κι αποτελεί γνωστό τουριστικό θέρετρο. Η ελληνική ριβιέρα που θυμίζει κάτι από Μονακό, λίγο έλειψε να χαρίσει το έδαφός της για τη δημιουργία πίστας Formula 1

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, οραματίστηκε την κατασκευή της σε έκταση 627 στρεμμάτων στην περιοχή Βερβερόντα, όμως τα πλάνα έχουν μείνει στάσιμα από το 2020, όποτε και ξεκίνησαν οι συζητήσεις. Με δεδομένη τη μεγάλη απόσταση της περιοχής από μεγάλη πόλη με αεροδρόμιο και λιμάνι, η δημιουργία πίστας στο Πόρτο Χέλι θα ήταν μάλλον ένα αποτυχημένο επιχειρηματικό σχέδιο. 

Ελληνικό

Το πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού, ή επίσημα «Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού», ήταν κάποτε η τοποθεσία που όλοι πίστευαν ότι θα φιλοξενήσει αργά ή γρήγορα τη φαντασμαγορική διοργάνωση της Formula 1. Τα σχέδια ξεκίνησαν πριν από σχεδόν 18 χρόνια, με τον Bernie Ecclestone, τότε διοργανωτή και ιδιοκτήτη των δικαιωμάτων του σπορ, να υπόσχεται Formula 1 με φόντο την Ακρόπολη, όμως τα χρόνια πέρασαν και τα πλάνα μετατροπής του εδάφους του πρώην αεροδρομίου της Αττικής σε πίστα της F1, παραγκωνίστηκαν, ή έστω, δεν προχώρησαν ποτέ.

Είναι ίσως η μοναδική πρόταση που θα μπορούσε να λάβει το πράσινο φως από διοργανωτές και χορηγούς, αφού πρόκειται για μία τοποθεσία που είναι κοντά σε μαρίνα, αεροδρόμιο, και κεντρικές αρτηρίες. Πλέον, όμως, η τύχη της συγκεκριμένης τοποθεσίας έχει στραφεί πως άλλη κατεύθυνση και έτσι παρέμεινε και αυτό ένα... άπιαστο όνειρο.