Πώς απεφεύχθη το μακελειό με τον Ocon στο pitlane – Η αντίδραση της FIA (photo)


Ο Esteban Ocon βρέθηκε κοντά στο να πατήσει μία πλειάδα ανθρώπων στην είσοδο του pitlane κατά τη διάρκεια του Grand Prix Αζερμπαϊτζάν.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: ALPINE
  • 1/5/2023

Το κατά τ'άλλα μονότονο GP Αζερμπαϊτζάν κράταγε ένα απρόοπτο (και παραλίγο τραγικό) για το τέλος.

Ο Esteban Ocon έμπαινε στον 50ο γύρο για την υποχρεωτική αλλαγή ελαστικών, όταν βρήκε μπροστά του μία σειρά από δημοσιογράφους και προσωπικό της FIA που ετοιμάζονταν για το βάθρο.

Ο Γάλλος έμεινε εμβρόντητος, κι ευτυχώς κατάφερε να επιβραδύνει και να μην χτυπήσει κανέναν, δηλώνοντας μετά:

«Δεν καταλαβαίνω γιατί αρχίζει να προετοιμάζεται το βάθρο και η τελετή ενώ ακόμα τρέχουμε. Μένει ακόμα ένας γύρος, υπάρχουν ακόμα οδηγοί που μπορεί να μπουν στα pits.

«Μπαίνω εκεί με 300 km/h, φρενάρω αργά και βλέπω μπαριέρες, μετά βλέπω ανθρώπους - είναι τρελό. Θα μπορούσε να γίνει μεγάλο ατύχημα. Είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί. Δεν πρέπει να το δούμε ξανά αυτό.»

Η FIA άνοιξε άμεσα έρευνα, καλώντας εκπροσώπους της στο γραφείο των αγωνοδικών για το συμβάν, τονίζοντας μετά πως, αν κι αυτή είναι η συνήθης πρακτική, θα παρθούν μέτρα για να επαναληφθεί αυτό το επικίνδυνο συμβάν:

«Οι αγωνοδίκες άκουσαν τους εκπροσώπους της FIA και αποφάσισαν ότι οι αρμόδιοι εκπρόσωποι έλαβαν μέτρα για τη δημιουργία της περιοχής parc ferme και επέτρεψαν επίσης στα μέσα ενημέρωσης και σε άλλο προσωπικό να συγκεντρωθούν στην αρχή του pit lane και στον τοίχο του pit κατά τον τελευταίο γύρο του αγώνα. ενώ το pit lane ήταν ανοιχτό και πριν το τελικό pit stop του OCO (#31).

«Σημειώσαμε ότι δεν ήταν ασυνήθιστο για τους εκπροσώπους να επιτρέψουν τέτοια άτομα στο pit lane λίγο πριν το τέλος του αγώνα, στη συνήθη πορεία προετοιμασίας για το parc ferme και την τελετή του βάθρου. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, υπήρχε ένας οδηγός που έπρεπε να μπει στο pit στον τελευταίο γύρο και αυτό δημιούργησε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για όσους βρίσκονταν στο pit lane εκείνη τη στιγμή. Θεωρήσαμε ότι ήταν ευτύχημα που δεν υπήρξαν σοβαρές συνέπειες από αυτό που συνέβη σήμερα. Τονίσαμε ότι οι απαιτήσεις για τη διασφάλιση μιας ασφαλούς και εύρυθμης εκδήλωσης είναι πρωταρχικής σημασίας.

«Αυτό παραδέχτηκε η ομάδα της FIA. Ακολουθήσαμε λεπτομερώς τις σχετικές διαδικασίες και το πρωτόκολλο με τους εκπροσώπους της FIA και τους ζητήσαμε να λάβουν άμεσα μέτρα για να επανεξετάσουν αυτές τις διαδικασίες και πρωτόκολλα με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς (συμπεριλαμβανομένης της FOM, των ομάδων και της FIA) για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συμβεί ξανά. .

«Οι εκπρόσωποι της FIA εξέφρασαν τη λύπη τους για αυτό που συνέβη και μας διαβεβαίωσαν ότι θα το έκαναν εγκαίρως για την επόμενη διοργάνωση.»