Πόσα ρεκόρ θα καταρριφθούν εντός του 2020 στη Formula 1;


Σε λίγα 24άωρα ξεκινά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 με τον πρώτο από τους δύο αγώνες επί αυστριακού εδάφους και ήδη η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από τα ρεκόρ που ενδέχεται να καταρριφθούν φέτος…

  • 30/6/2020

Το πρώτο ρεκόρ έχει ήδη καταρριφθεί πριν από το ξεκίνημα του Πρωταθλήματος. Το 1951 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ξεκίνησε στις 27 Μαϊου. Έκτοτε η διοργάνωση ξεκινούσε πάντοτε νωρίτερα. Με τον πρώτο αγώνα του 2020 να διεξάγεται στις 5 Ιουλίου, αυτό το ρεκόρ έχει αλλάξει χέρια ήδη!

Αν πριν από μερικά χρόνια έλεγε κάποιος ότι το 2020 θα μπορούσε να είναι η σεζόν της «αποκαθήλωσης» του Michael Schumacher από την κορυφή της λίστας των οδηγών με τις περισσότερες νίκες σε γκραν πρι, ίσως και να τον… κοίταζαν περίεργα! Κι όμως, ο Lewis Hamilton με τις 84 νίκες έως τώρα, μπορεί ακόμα και να ξεπεράσει τον επτάκις Παγκόσμιο πρωταθλητή, εάν κερδίσει τους οκτώ αγώνες που έχουν ήδη προγραμματιστεί!

Ο Hamilton «μετράει» 33 συνεχόμενους αγώνες στους βαθμούς, έχοντας ισοφαρίσει το σχετικό ρεκόρ. Και φυσικά εάν την προσεχή Κυριακή στο Red Bull Ring τερματίσει εντός δεκάδας, τότε θα καταρρίψει και αυτό το ρεκόρ!

Ο Hamilton, βεβαίως, θα έχει φέτος την ευκαιρία να ισοφαρίσει το ρεκόρ των επτά Πρωταθλημάτων του Michael Schumacher, όμως όχι και αυτό των πέντε σερί τίτλων, καθώς το 2016 το Πρωτάθλημα το είχε κατακτήσει ο Nico Rosberg.

Η Mercedes, ωστόσο, θα έχει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία, μιας και εάν στεφθεί Παγκόσμια πρωταθλήτρια στους κατασκευαστές, αυτός θα είναι ο έβδομος συνεχόμενος τίτλος της και θα έχει καταρρίψει το ρεκόρ των έξι σερί κατακτήσεων που είχε η Ferrari από το 1999 έως και το 2004.

Ακόμα ένα ρεκόρ του Schumacher που λογικά θα καταρρίψει φέτος ο Hamilton είναι αυτό των παρουσιών στο βάθρο. Ο Βρετανός έχει 150 πόντιουμ στην καριέρα του, πέντε λιγότερα απ’ αυτά του «Schumi».

Όσο για τις pole positions ο Hamilton είναι εδώ και καιρό πρώτος στη σχετική λίστα, όμως έχοντας 88 πρωτιές, μπορεί να γίνει ο πρώτος πιλότος με τριψήφιο αριθμό pole positions στην ιστορία της Formula 1.

Ο Βρετανός, εξάλλου, χρειάζεται ακόμα μία νίκη έχοντας την πρωτοπορία καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, προκειμένου να μείνει μόνος πρώτος και σε αυτή τη στατιστική κατηγορία. Προς το παρόν «μοιράζεται» την πρωτιά με 19 νίκες με τον αείμνηστο Ayrton Senna.

Όταν το 2010 ο Sebastian Vettel κατακτούσε το πρώτο από τα τέσσερα Πρωταθλήματά του, γινόταν ο νεότερος σε ηλικία κάτοχος του τίτλου, καθώς ήταν 23 ετών, 4 μηνών και 11 ημερών. Πλέον και αυτό το ρεκόρ κινδυνεύει να καταρριφθεί εάν ο φετινός τίτλος καταλήξει σε κάποιον εκ των Verstappen, Leclerc, Norris, Stroll ή Russell!

Ο Vettel μπορεί να γίνει ο νεότερος σε ηλικία πεντάκις Παγκόσμιος Πρωταθλητής! Ο Michael Schumacher το 2002 στη Γαλλία ήταν 33 ετών, 6 μηνών και 19 ημερών, ενώ ο Lewis Hamilton το 2018 στο Μεξικό ήταν 33 ετών, 9 μηνών και 22 ημερών. Ο Vettel έχει γενέθλια την προσεχή Παρασκευή, 3 Ιουλίου, ως εκ τούτου εάν πάρει τον πέμπτο του τίτλο τον Δεκέμβριο, θα είναι μικρότερος τόσο από τον «Schumi» όσο και από τον Lewis!

Σε επίπεδο εκκινήσεων, ο Kimi Raikkonen θεωρητικά θα μπορέσει να «απειλήσει» τον ρέκορντμαν, Rubens Barrichello, μιας και με τις 312 εκκινήσεις του έως τώρα, ο «Iceman» υπολείπεται μόλις 11 του Βραζιλιάνου που είναι στην κορυφή με 323. Επομένως εάν διεξαχθούν τουλάχιστον 12 αγώνες φέτος, τότε ο Kimi θα είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών στην ιστορία του σπορ.

Ο Mark Webber χρειάστηκε 130 αγώνες για να πανηγυρίσει την πρώτη νίκη του στη Formula 1. Ο Romain Grosjean με 164 και ο Sergio Perez με 176 γκραν πρι θα μπορούσαν να τον «απειλήσουν». Όμως πόσο πιθανή είναι μια νίκη της Racing Point ή της Haas;