Πόσο καλά τα πηγαίνουν «εντός έδρας» οι πιλότοι της Formula 1;


Για πολλούς οδηγούς είναι ο πιο σημαντικός αγώνας της σεζόν: ο αγώνας της πατρίδας τους. Το 2021, 15 από τους 20 οδηγούς είχαν ένα γκραν πρι στην έδρα τους και τέσσερις από αυτούς κατάφεραν να κερδίσουν τον αγώνα που διεξήχθη στη χώρα τους.

  • ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • 27/12/2021

Ο Lewis Hamilton κατέχει αυτή τη στιγμή το ρεκόρ για τις περισσότερες νίκες σε Γκραν Πρι στην έδρα του. Ο επτά φορές πρωταθλητής έχει κερδίσει το βρετανικό γκραν πρι οκτώ φορές στην καριέρα του.

Ο Fernando Alonso έχει καταφέρει να κερδίσει δύο φορές στην Ισπανία, ενώ ο Sebastian Vettel και ο Max Verstappen έχουν κερδίσει από μία φορά στο «σπίτι» τους.

Επιπλέον, μόνο ένας ακόμη οδηγός του grid του 2021 έχει ανέβει στο βάθρο στην πατρίδα του. Αυτός ήταν ο Sergio Perez, ο οποίος εξασφάλισε μια πανάξια τρίτη θέση στο φετινό γκραν πρι του Μεξικού.

Οι Lando Norris, Carlos Sainz, Pierre Gasly, Lance Stroll, Daniel Ricciardo και Antonio Giovinazzi έχουν συγκεντρώσει βαθμούς στην πατρίδα τους, αλλά δεν έχουν ανέβει ποτέ στο βάθρο.

Ο Ricciardo βρέθηκε πολύ κοντά, καθώς ο κατάφερε να τερματίσει στο βάθρο στο GP της Αυστραλίας το 2014, αλλά αργότερα αποκλείστηκε. Το καλύτερο αποτέλεσμα στην πατρίδα του είναι μια τέταρτη θέση.

Το ιδιαίτερα φτωχό εντός έδρας ρεκόρ του Charles Leclerc είναι αξιοσημείωτο. Ο Μονεγάσκος δεν έχει τερματίσει επίσημα ποτέ στο Μονακό, αν και το 2018 κατατάχθηκε στη δέκατη όγδοη θέση, καθώς απέμεναν μόνο λίγοι γύροι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία όταν εγκατέλειψε. Επιπλέον, εγκατέλειψε μετά από ζημιά το 2019, ενώ το 2021 δεν εκκίνησε καν, παρά το γεγονός ότι πήρε την pole position το Σάββατο.

Η 12η ήταν η καλύτερη θέση του George Russel στο βρετανικό γκραν πρι, ενώ ο Esteban Ocon έχει ως καλύτερο αποτέλεσμα την 14η θέση επί γαλλικού εδάφους. Όσο για τον Nikita Mazepin, μολονότι αγωνιζόταν ως «ουδέτερος» αθλητής φέτος, στο Σότσι ήταν 18ος.

Από τους 21 πιλότους του grid του 2021, δεν έχουν αγωνιστεί στο έδαφος της πατρίδας τους, οι Kimi Raikkonen, Valtteri Bottas, Mick Schumacher (δεν διεξήχθη αγώνας στη Γερμανία το 2021), Yuki Tsunoda, Nicholas Latifi (Ιαπωνία και Καναδάς δεν φιλοξένησαν αγώνες την τελευταία διετία) και Robert Kubica.