Preview GP Άμπου Ντάμπι: Κι όλα τελειώνουν εδώ


Είκοσι ένα Grand Prix μας έφεραν εδώ, στο μεγάλο τελικό. Max Verstappen ή Lewis Hamilton; Το Άμπου Ντάμπι μας περιμένει.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 8/12/2021

Μετά από 21 στάσεις σε όλον τον πλανήτη, οι Max Verstappen και Lewis Hamilton θα πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους στο Yas Marina Circuit του Άμπου Ντάμπι.

Αναδιαμορφωμένη σε τρία σημεία για να βελτιωθεί το θέαμα, η πίστα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα γίνει ο τόπος για την πρώτη μάχη τίτλου που φτάνει στο τελευταίο GP με τους δύο μονομάχους να είναι ισόβαθμοι για πρώτη φορά από το 1974.

Η διαδρομή των 5,2 χιλιομέτρων βρίσκεται στο καλεντάρι από το 2009, όμως για το 2021 εντεύθεν έχει δεχτεί σημαντικές αλλαγές στη χάραξή της, για να μπορέσει να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για προσπεράσματα.

Το σικέιν πριν την μεγάλη ευθεία μήκους 1,2 χιλιομέτρων αντικαταστάθηκε από μία ανοιχτή φουρκέτα, ενώ το ίδιο συνέβη και στο σικέιν που έκλεινε τη δεύτερη κατά σειρά ευθεία στο πίσω μέρος της πίστας.

Τέλος, στο τρίτο sector, έχει διαπλατυνθεί η πίστα κατά μερικά μέτρα, για να επιτρέπεται στους οδηγούς να παίρνουν πιο ανοιχτές γραμμές και να ευνοείται η μάχη ρόδα με ρόδα σε ένα κατά τ' άλλα πολύ αργό και τεχνικό σημείο της πίστας.

Οι προβλέψεις μάλλον άκαιρες και άκυρες θα είναι. Οι δύο ομάδες, αλλά και συγκεκριμένα οι δύο μονομάχοι, έχουν αποδείξει πλειστάκις φέτος πως το «βιβλίο των προβλέψεων» αξίζει να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων.

Από τη σκοπιά των ελαστικών

Για τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, η Pirelli επέλεξε τις C3, C4 και C5 γόμες, τις πιο μαλακές της γκάμας της.

Ο επικεφαλής της Pirelli Motorsport, Mario Isola, δήλωσε σχετικά:

«Η πίστα Yas Marina είναι μία πίστα γνωστή ως ο τόπος για τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, αλλά οι τροποποιήσεις στην πίστα θα δώσουν μια νέα ανατροπή και υπόσχονται να μας δώσουν ένα συναρπαστικό φινάλε σε μια φανταστική σεζόν. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε τη νέα χάραξη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων περιοχών με νέα άσφαλτο, αλλά μπορέσαμε να βασιστούμε σε προσομοιώσεις και άλλες πληροφορίες εκ των προτέρων για να προετοιμαστούμε.

«Μετά το αγώνα, οι ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν με την τελική προδιαγραφή ελαστικών 18 ιντσών για το 2022 χρησιμοποιώντας mule cars. Η πρώτη φορά που θα δούμε το οριστικό πακέτο νέων ελαστικών με αυτοκίνητα του 2022 σε δράση θα είναι κατά τη διάρκεια των δοκιμών πριν από τη σεζόν του επόμενου έτους στα τέλη Φεβρουαρίου».

Το πρόγραμμα του αγώνα - Ζωντανή μετάδοση από ΕΡΤ, COSMOTE TV και F1 TV Pro:

Παρασκευή 10/12:

FP1: 11:30-12:30

FP2: 15:00-16:00

Σάββατο 11/12:

FP3: 12:00-13:00

Κατατακτήριες: 15:00-16:00

Κυριακή 12/12:

Αγώνας: 15:00

Πληροφορίες για το Grand Prix

Πρώτο GP: 2009

Μήκος πίστας: 5,281 χιλιόμετρα

Γύροι: 58

Απόσταση αγώνα: 306,183 χιλιόμετρα