Preview GP Κατάρ: Για πρώτη φορά στη Ντόχα


Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Formula 1 επισκέπτεται το Losail του Κατάρ, για μία από τις τελευταίες πράξεις του φετινού πρωταθλήματος.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 16/11/2021

Η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε ακυρώσεις αγώνων και στην ανάγκη για εύρεση νέων για την αντικατάστασή τους.

Το Κατάρ, όμως, είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση για το καλεντάρι της Formula 1.

Χρόνια τώρα, η F1 κοιτά στη Μέση Ανατολή για να επεκτείνει το πρόγραμμά της, και η πρόταση των Καταριανών είναι εδώ και καιρό αρκετά δελεαστική.

Η πίστα του Λοσαΐλ βρήκε, κάπως έτσι, φυσικά τον δρόμο της προς το φετινό πρόγραμμα, και για τα επόμενα 10 έτη, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Βρίσκεται έξω από την πρωτεύουσα της χώρας, την Ντόχα, και σχεδιάστηκε έχοντας κατά νου τους αγώνες μοτοσυκλέτας κι όχι αυτοκινήτων και μονοθέσιων.

Η διαδρομή των 5,4 χιλιομέτρων αποτελείται από μεσαίας και υψηλής ταχύτητας στροφές, ενώ η κεντρική ευθεία ξεπερνά για λίγο το 1 χιλιόμετρο, κάνοντάς την μία πίστα απαιτητική στους κινητήρες αλλά και στην αεροδυναμική, αφού χρειάζεται καλή ισορροπία για το δεύτερο sector με τις παρατεταμένες στροφές και τα έντονα σημεία φρεναρίσματος.

Από τη σκοπιά των ελαστικών

Για τον πρώτο αγώνα σε αυτήν την πίστα, η Pirelli επέλεξε τις C1, C2 και C3 γόμες.

Ο επικεφαλής της Pirelli Motorsport, Mario Isola, δήλωσε σχετικά:

«Το Κατάρ θα προσφέρει μια συναρπαστική νέα πρόκληση σε μία πίστα με τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα, επομένως ανυπομονούμε πολύ για την πρώτη μας επίσκεψη σε αυτήν.

«Ωστόσο, το να έρθουμε σε μια νέα πίστα δεν είναι μια νέα εμπειρία για εμάς, και βασιζόμαστε σε δεδομένα προσομοίωσης καθώς και πληροφορίες που συλλέγουμε εκ των προτέρων για να επιλέξουμε τις γόμες που θα χρησιμοποιηθούν. Δεν είχαμε την ευκαιρία να μετρήσουμε την τραχύτητα της ασφάλτου με τα όργανά μας, αλλά ο promoter μας έδωσε πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την άσφαλτο.

«Αλλά καθώς δεν έχουμε αγωνιστεί ποτέ ξανά εκεί, θα έχουμε \ μια εικόνα του πώς λειτουργούν πραγματικά τα ελαστικά σε αυτό το σιρκουί μόλις φτάσουμε».

Το πρόγραμμα του τριημέρου – Τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ, το COSMOTE TV και το F1 TV Pro:

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου

FP1: 12:30-13:30

FP2: 16:00-17:00

Σάββατο 20 Νοεμβρίου

FP3: 13:00-14:00

Κατατακτήριες: 16:00-17:00

Κυριακή 21 Νοεμβρίου

Αγώνας: 16:00

Πληροφορίες για το Grand Prix

Πρώτο GP: 2021

Μήκος πίστας: 5,380 χιλιόμετρα

Γύροι: 57

Απόσταση αγώνα: 306,660 χιλιόμετρα