Preview GP Μονακό: Στο Πριγκιπάτο για την επόμενη πράξη


Το Μονακό βάζει τα καλά του για να υποδεχτεί τη Formula 1 για 70η φορά, και με τους νέους κανονισμούς θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα είναι το θέαμα.

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 25/5/2022

Λίγα είναι αυτά που δεν έχουν ήδη χιλιοειπωθεί για το Grand Prix στους δρόμους του Μονακό, καθώς μαζί με το Silverstone είναι η πίστα που συντροφεύει το παγκόσμιο πρωτάθλημ από τις πρώτες μέρες του, το μακρινό 1950.

Ενδεικτικό αυτού το γεγονός πως μόλις τρεις φορές δεν διεξήχθη ο αγώνας εκεί, με την πιο πρόσφατη το 2020, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το 1929, ο κατασκευαστής τσιγάρων Anthony Noghes συνέλαβε την ιδέα της διοργάνωσης ενός αγώνα ταχύτητας στους δρόμους του πριγκιπάτου, σε συνεργασία με την Αυτοκινητιστική Λέσχη του Μονακό, με τη διαδρομή να παραμένει σε μεγάλο βαθμό ίδια με εκείνη την αρχική ακόμα και στις μέρες, σχεδόν έναν αιώνα μετά, μιας και ο διαθέσιμος χώρος για έναν αγώνα εκεί πάντα ήταν πρόβλημα. 

Η διαδρομή είναι πεμπτουσιακή διαδρομή πόλης, με τις μπαριέρες να είναι κυριολεκτικά δύο μέτρα μακριά από τα μονοθέσια, σε κάθε σημείο της πίστας. 

Οι κατατακτήριες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα του αγώνα, που όμως κρατιέται στο καλεντάρι όχι για το θέαμα που (δεν) προσφέρει, αλλά για την αίσθηση χλιδής και πλούτου που συνόδευε και συνοδεύει το σπορ. 

Από τη σκοπιά των ελαστικών

Για τον αγώνα στο Μόντε Κάρλο, η Pirelli έχει επιλέξει τις C3, C4 και C5 γόμες, τις πιο μαλακές της γκάμας της.

Ο επικεφαλής της Pirelli Motorsport, Mario Isola, δήλωσε σχετικά:

«Το Μονακό περιγράφεται συχνά ως ένας από τους πιο απρόβλεπτους αγώνες της χρονιάς, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι κατατακτήριες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς η θέση στην πίστα είναι το κλειδί εδώ. Ως αποτέλεσμα αυτού, η κατανόηση του τρόπου εκμετάλλευσης της πιο μαλακής σύνθεσης C5 - η οποία έχει εμφανιστεί μόνο έναν αγώνα μέχρι στιγμής φέτος, στην Αυστραλία - θα είναι ζωτικής σημασίας.

«Με τον προηγούμενο κανόνα που απαιτούσε από τους οδηγούς να ξεκινούν τον αγώνα με το ελαστικό του Q2 να έχει πλέον καταργηθεί, ενδέχεται να δούμε κάποιες διαφορετικές στρατηγικές φέτος, με μερικούς οδηγούς να επιλέγουν πιο σκληρές γόμες για να ξεκινήσουν τον αγώνα για να στοχεύσουν στο να κάνουν έν μεγαλύτερο πρώτο stint, δεδομένης της δυσκολίας του προσπεράσματος. Άλλοι μπορεί να επιλέξουν μια πιο παραδοσιακή προσέγγιση ξεκινώντας από την πιο μαλακή γόμα, σε έναν αγώνα όπου η στρατηγική μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά.»

Το πρόγραμμα του αγώνα - Ζωντανή μετάδοση από ΕΡΤ, COSMOTE TV και F1 TV Pro:

Παρασκευή 27/5:

FP1: 15:00-16:00

FP2: 18:00-19:00

Σάββατο 28/5:

FP3: 14:00-15:00

Κατατακτήριες: 17:00-18:00

Κυριακή 29/5:

Αγώνας: 16:00

Πληροφορίες για το Grand Prix:

Πρώτο GP: 1950

Μήκος πίστας: 3,337 χιλιόμετρα

Γύροι: 78

Απόσταση αγώνα: 260,286 χιλιόμετρα

Ρεκόρ γύρου: 1:12.909 - Lewis Hamilton (2021)