Preview GP Σαουδικής Αραβίας: Η Τζέντα μας περιμένει


Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει για πρώτη φορά ένα τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός στην επικράτειά της, με τη Formula 1 να κάνει «ποδαρικό» στην Τζέντα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 1/12/2021

Είναι σαφής η στροφή της Formula 1 προς ανατολάς, και δη προς τη Μέση Ανατολή. Σε αυτό το πλαίσιο, το σπορ θα επισκεφθεί για πρώτη φορά στην 71χρονη ιστορία του τη Σαουδική Αραβία, και συγκεκριμένα την πόλη της Τζέντα.

Η Τζέντα αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της χώρας, που βρίσκεται σε μία παραθαλάσσια περιοχή ονόματι Corniche, που έχει έκταση 30 χιλιομέτρων και αποτελεί τουριστικό θέρετρο για ξένους και ντόπιους επισκέπτες.

Το Jeddah Corniche Circuit έχει μήκος που φτάνει τα 6 χιλιόμετρα, και είναι μία ημιμόνιμη πίστα πόλης - αυτό σημαίνει πως κάποια κομμάτια θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τους αγώνες, ενώ άλλα είναι επί της ουσίας οι δημόσιοι δρόμοι της πόλης. 

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της πίστας είναι το πόσο γρήγορη είναι. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της F1 και τις προσομοιώσεις των ομάδων, η μέση ωριαία ταχύτητα θα αγγίξει τα 252 km/h, ένας μέσος όρος που έρχεται δεύτερος μόνο πίσω από αυτόν της Μόντσα. Κι ενώ διαθέτει 27 στροφές, οι περισσότερες εξ αυτών περνιούνται με το πόδι σχεδόν κολλημένο στο γκάζι. 

Μόνο πραγματικά αρνητικό στη χάραξη είναι η έλλειψη σημείων έντονου φρεναρίσματος, που θα μπορούσαν να προσφέρουν ευκαιρίες για προσπεράσματα.

Πρόκειται για ένα project τεραστίων διαστάσεων, που κατάφερε να είναι έτοιμο -έστω και σε βασικό επίπεδο- μόλις μερικές μέρες πριν την έναρξη του Grand Prix. Εύλογα εγείρονται ερωτηματικά για το αν η άσφαλτος θα είναι ολισθηρή λόγω των ελαίων που αναβλύζουν προς την επιφάνειά της, όμως οι άνθρωποι της διοργάνωσης τονίζουν πως έχουν καθαρίσει με νερό υπό υψηλή πίεση τον ασφαλτοτάπητα, παρομοίως με την πίστα της Κωνσταντινούπολης νωρίτερα φέτος.

Ένας γύρος στην πίστα της Τζέντα:

Από τη σκοπιά των ελαστικών

Για το εναρκτήριο GP στην Σαουδική Αραβία, η Pirelli θα διαθέσει στις C2, C3 και C4 γόμες της.

Ο επικεφαλής της Pirelli Motorsport, Mario Isola, δήλωσε σχετικά:

«Η Τζέντα είναι ίσως το μεγαλύτερο άγνωστο που αντιμετωπίζουμε όλο το χρόνο, καθώς η πίστα ολοκληρώνεται πολύ κοντά στον αγώνα. Ως αποτέλεσμα, μπορούμε να βασιστούμε μόνο σε προσομοιώσεις από τη F1 και τις ομάδες, μαζί με άλλες πληροφορίες που έχουμε συλλέξει, για τα ελαστικά που θα διαθέσουμε για τον αγώνα. Αυτή η πίστα δρόμου φαίνεται να είναι αρκετά διαφορετική από ο,τιδήποτε άλλο και οι υψηλές ταχύτητες με τις γρήγορες στροφές προφανώς θα παίξουν μεγάλο ρόλο στον τρόπο συμπεριφοράς των ελαστικών.

«Η Τζέντα έχει περισσότερες στροφές από οποιαδήποτε άλλη πίστα στην πρόγραμμα, και μία από αυτές - η στροφή 13 - έχει επίσης κλίση 12 μοιρών, επομένως υπάρχουν πολλά διαφορετικά στοιχεία που θα κάνουν τα ελαστικά να δουλεύουν σκληρά.»

Το πρόγραμμα του αγώνα - Ζωντανή μετάδοση από ΕΡΤ, COSMOTE TV και F1 TV Pro:

Παρασκευή 03/12:

FP1: 15:30-16:30

FP2: 19:00-20:00

Σάββατο 04/12:

FP3: 16:00-17:00

Κατατακτήριες: 19:00-20:00

Κυριακή 05/12:

Αγώνας: 19:30

Πληροφορίες για το Grand Prix

Πρώτο GP: 2021

Μήκος πίστας: 6,174 χιλιόμετρα

Γύροι: 50

Απόσταση αγώνα: 308,450 χιλιόμετρα