Preview GP Σαουδικής Αραβίας: Στη μοναδική Τζέντα!


Μετά την πρεμιέρα στο Μπαχρέιν, η Formula 1 ταξιδεύει στην Τζέντα, σε μία πίστα πραγματικά μοναδική στο καλεντάρι.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 23/3/2022

Μετά την εντυπωσιακή πρεμιέρα στο Σαχκίρ, ήρθε η ώρα για κάτι μοναδικό στο καλεντάρι.

Ο λόγος για το Jeddah Corniche Circuit, μία πίστα πόλης στα παράλια της Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, που όχι τυχαία φέρει τον τίτλο της πιο γρήγορης διαδρομής πόλης στον κόσμο - κάτι που αποδείχθηκε ήδη από πέρυσι.

Κι ενώ επρόκειτο να είναι μία προσωρινή πίστα, μέχρι να κατασκευαστεί το νέο «σπίτι» του αγώνα στη χώρα στην Κιντιγιά, τελικά αναμένεται να παραμείνει στο καλεντάρι για αρκετά χρόνια ακόμα.

Εδώ θα δούμε για πρώτη φορά τα νέα μονοθέσια με πτέρυγες τύπου Monza, που θα δείξουν και το πόσο δύσκολο είναι το setup για αυτές τις ακραίες συνθήκες υπό τους νέους κανονσιμούς. 

Από τη σκοπιά των ελαστικών

Για τη Τζέντα, η Pirelli έχει επιλέξει τις C2, C3 και C4 γόμες της γκάμας της.

Ο επικεφαλής της Pirelli Motorsport, Mario Isola, δήλωσε σχετικά:

«Η Τζέντα αποτελεί μια εντελώς διαφορετική πρόκληση σε σύγκριση με το εναρκτήριο γκραν πρι στο Μπαχρέιν λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών της πίστας, τόσο όσον αφορά τη διάταξη όσο και την άσφαλτο. Ο οδηγός θα χρησιμοποιήσει επίσης μια πιο μαλακή γκάμα ελαστικών αυτό το Σαββατοκύριακο για να ανταπεξέλθει στις συγκεκριμένες απαιτήσεις της πίστας, η οποία είναι σχεδόν τόσο γρήγορη όσο η Monza.

«Οι ομάδες κατευθύνονται στη Τζέντα χωρίς να έχουν εμπειρία από αυτά τα ελαστικά και αυτοκίνητα στην πίστα και οι συνθήκες θα μπορούσαν να είναι κάπως διαφορετικές από την προηγούμενη φορά στη Σαουδική Αραβία, με τον αγώνα να διεξάγεται τώρα σε διαφορετική ημερομηνίες, αλλά και με μερικές τροποποιήσεις στο κομμάτι. Οι προτεινόμενες ενώσεις είναι ίδιες με το 2021, αλλά η σύνθεση τους έχει επίσης αλλάξει εντελώς από πέρυσι. Ως αποτέλεσμα, οι ομάδες θα έχουν πολλή δουλειά να κάνουν για να αφομοιώσουν τόσα δεδομένα όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών, ειδικά στο FP2 που θα διεξαχθεί την ίδια ώρα με τις κατατακτήριες και τον αγώνα».

Το πρόγραμμα του αγώνα - Ζωντανή μετάδοση από ΕΡΤ, COSMOTE TV και F1 TV Pro:

Παρασκευή 25/3:

FP1: 16:00-17:00

FP2: 19:00-20:00

Σάββατο 26/3:

FP3: 16:00-17:00

Κατατακτήριες: 19:00-20:00

Κυριακή 27/3:

Αγώνας: 20:00

Πληροφορίες για το Grand Prix:

Πρώτο GP: 2021

Μήκος πίστας: 6,174 χιλιόμετρα

Γύροι: 50

Απόσταση αγώνα: 308,450 χιλιόμετρα

Ρεκόρ αγώνα: 1:30:734 (Lewis Hamilton, 2021)