Preview και πρόγραμμα GP Αυστραλίας: Στο ταχύτατο Albert Park


Η Formula 1 επιστρέφει στο Albert Park της Μελβούρνης, που από πέρυσι έχει ανανεωθεί σημαντικά και έχει γίνει μία από τις πιο γρήγορες πίστες του πρωταθλήματος.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 29/3/2023

Η Μελβούρνη βάζει ξανά τα καλά της και το Albert Park ανοίγει ξανά τις πύλες του για να υποδεχθεί τον... περιοδεύοντα θίασο της Formula 1, ως το τρίτο -πλέον- Grand Prix της σεζόν, μετά από πολλά χρόνια που άνοιγε εκείνο την αυλαία.

Ήταν Μάρτιος 1996 όταν η μεγαλούπολη της Αυστραλίας γινόταν το νέο σπίτι του αγώνα στην Ωκεανία, έχοντας πάρει τη διοργάνωση από τα χέρια της Αδελαΐδας. Κι ενώ το Albert Park αποτελεί μία τύποις πίστα πόλης, η πρόκληση που προσφέρει, σε συνδυασμό με το τοπίο, κάνει τη διαδρομή μοναδική.

Παρόλα αυτά, υπήρχαν αρκετά παράπονα για την κλειστή και ιδιαίτερα τεχνική φύση της, που δεν προσέφερε ευκαιρίες για προσπέρασμα και μάχες, κάνοντας τους αγώνες πιο βαρετούς και μονότονους από αυτό που θα ήθελε και το σπορ, κι ο promoter.

Ως εκ τούτου, ήταν απαραίτητη η αναζωογόνηση του σιρκουί, με την ασφαλτόστρωση για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, τις διαπλατύνσεις και τις 4 (!) ζώνες DRS να στοχεύουν στην αύξηση του θεάματος.

Από τη σκοπιά των ελαστικών

Για το Αυστραλιανό GP, η Pirelli επέλεξε τις C2, C3 και C4 γόμες, με την τελευταία να χρησιμοποιείται κατά κόρον για τις κατατακτήριες.

Ο επικεφαλής της Pirelli Motorsport, Mario Isola, δήλωσε σχετικά:

«Κάναμε την ίδια επιλογή ελαστικών όπως κάναμε το 2019 για το Grand Prix της Αυστραλίας. Μετά από μια διετή απουσία από το ημερολόγιο λόγω της πανδημίας Covid, αφήσαμε ένα κενό στις γόμες πέρυσι, επιλέγοντας τη C2, C3 και στη συνέχεια τη C5.

«Αυτό το Σαββατοκύριακο, οι ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους τις C2, C3 και C4, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν περισσότερες επιλογές για τον αγώνα από άποψη στρατηγικής, τουλάχιστον στα χαρτιά. Αναμένουμε υψηλό βαθμό βελτίωσης της πίστας όλο το Σαββατοκύριακο, όπως συνήθως γίνεται στη Μελβούρνη, ενώ οι απαιτήσεις στα ελαστικά είναι περίπου σε μεσαία επίπεδα. Είναι μια πίστα με ροή, με στροφές που είναι πιο γρήγορες μετά τις περσινές τροποποιήσεις, οι οποίες ωφελούν τις προσπεράσεις καθώς και το συνολικό θέαμα.»

Το πρόγραμμα του αγώνα - Ζωντανή μετάδοση από ANT1 Plus, ANT1 και F1 TV Pro:

Παρασκευή 31/3:

FP1: 04:30-05:00

FP2: 08:00-09:00

Σάββατο 1/4:

FP3: 04:30-05:00

Κατατακτήριες: 08:00-09:00

Κυριακή 2/4:

Αγώνας: 08:00

Πληροφορίες για το Grand Prix:

Πρώτο GP: 1996

Μήκος πίστας: 5,278 χιλιόμετρα

Γύροι: 58

Απόσταση αγώνα: 306,124 χιλιόμετρα

Ρεκόρ αγώνα: 1:20.260 - Charles Leclerc (2022)