Preview και πρόγραμμα GP Μονακό: Στο Πριγκιπάτο για την επόμενη πράξη


Το Μονακό βάζει τα καλά του για να υποδεχτεί τη Formula 1 για 71η φορά, και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα είναι το θέαμα με αναβαθμίσεις και νέα μέρη για διάφορες ομάδες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 24/5/2023

Λίγα είναι αυτά που δεν έχουν ήδη χιλιοειπωθεί για το Grand Prix στους δρόμους του Μονακό, καθώς μαζί με το Silverstone είναι η πίστα που συντροφεύει το παγκόσμιο πρωτάθλημ από τις πρώτες μέρες του, το μακρινό 1950.

Ενδεικτικό αυτού το γεγονός πως μόλις τρεις φορές δεν διεξήχθη ο αγώνας εκεί, με την πιο πρόσφατη το 2020, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το 1929, ο κατασκευαστής τσιγάρων Anthony Noghes συνέλαβε την ιδέα της διοργάνωσης ενός αγώνα ταχύτητας στους δρόμους του πριγκιπάτου, σε συνεργασία με την Αυτοκινητιστική Λέσχη του Μονακό, με τη διαδρομή να παραμένει σε μεγάλο βαθμό ίδια με εκείνη την αρχική ακόμα και στις μέρες, σχεδόν έναν αιώνα μετά, μιας και ο διαθέσιμος χώρος για έναν αγώνα εκεί πάντα ήταν πρόβλημα. 

Η διαδρομή είναι πεμπτουσιακή διαδρομή πόλης, με τις μπαριέρες να είναι κυριολεκτικά δύο μέτρα μακριά από τα μονοθέσια, σε κάθε σημείο της πίστας. 

Οι κατατακτήριες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα του αγώνα, που όμως κρατιέται στο καλεντάρι όχι για το θέαμα που (δεν) προσφέρει, αλλά για την αίσθηση χλιδής και πλούτου που συνόδευε και συνοδεύει το σπορ. 

Από τη σκοπιά των ελαστικών

Για τον αγώνα στο Μόντε Κάρλο, η Pirelli έχει επιλέξει τις C3, C4 και C5 γόμες, τις πιο μαλακές της γκάμας της.

Ο επικεφαλής της Pirelli Motorsport, Mario Isola, δήλωσε σχετικά:

«Κατευθυνόμαστε σε έναν αγώνα στο Μονακό διαφορετικό από ότι τον περιμέναμε, Θα έπρεπε να είναι ο δεύτερος από τους τρεις σερί αγώνες στην Ευρώπη, αλλά θα είναι ο πρώτος μετά την ακύρωση του αγώνα στην Ίμολα.

«Το Μονακό έχει γράψει τη δική του ιστορία στη Formula 1. Είναι μοναδικά τα χαρακτηριστικά αυτής της πίστας, που έχει μείνει απαράλλακτη σε μεγάλο βαθμό εδώ και 60 χρόνια. Ως συμβαίνει συνήθως σε πίστες πόλης, η Pirelli επέλεξε τα πιο μαλακά ελαστικά της γκάμας της.»

Το πρόγραμμα του αγώνα - Ζωντανή μετάδοση από ΑΝΤ1, ΑΝΤ1 Plus και F1 TV Pro:

Παρασκευή 26/5:

FP1: 14:30-15:30

FP2: 18:00-19:00

Σάββατο 27/5:

FP3: 13:30-14:30

Κατατακτήριες: 17:00-18:00

Κυριακή 28/5:

Αγώνας: 16:00

Πληροφορίες για το Grand Prix:

Πρώτο GP: 1950

Μήκος πίστας: 3,337 χιλιόμετρα

Γύροι: 78

Απόσταση αγώνα: 260,286 χιλιόμετρα